Delovna etika na Japonskem je nekaj posebnega. Foto: EPA
Delovna etika na Japonskem je nekaj posebnega. Foto: EPA
Gora Fudži
Namen dneva gora je, da 'ljudje dobijo priložnost spoznati se z gorami in ceniti, kakšen blagoslov so gore', je zapisala japonska vlada. Foto: EPA

Japonci bodo nov praznik, dan gora, prvič praznovali 11. avgusta leta 2016. Uradno se je vlada zanj odločila, da bi počastila "kulturno različnost svojih gorskih območij", a številni mediji poročajo, da je pravi namen novega praznika to, da vlada nekako dopove zaposlenim, da si morajo kdaj vzeti tudi oddih in da je zakonsko določeni počitek in praznike vredno izkoristiti.

Izkoristijo manj kot polovico svojega dopusta
V nedavni raziskavi Wall Street Journala so namreč ugotovili, da povprečni japonski delavec izkoristi na leto le 8,6 dneva svojega plačanega dopusta, kar je manj kot polovica zakonsko določenega dopusta. Kot rečeno, do zdaj so imeli Japonci 15 dela prostih praznikov, dolgega poletnega dopusta, kot je v navadi v evropskih državah, pa ne poznajo. A številni Japonci tudi na praznični dan drvijo v službo in delajo od jutra do večera. Takšne delovne navade so pri nas za številne ljudi verjetno nepredstavljive, saj si Slovenci raje praznike še malo podaljšamo, kot da jih ne bi izkoristili ...

"Seveda Japonska pozna plačano odsotnost in praznike, a ljudje si teh prostih dni preprosto ne vzamejo. Upam, da jih bo nov praznik, dan gora, prepričal, da namesto v pisarno zavijejo v naravo na kakšen izlet," je dejal Seiširo Eto, član liberalnodemokratske stranke, ki je predlagala nov praznik. Za primerjavo, Američani v povprečju izkoristijo deset izmed plačanih 14 dni dopusta, kar letno prinese kar 577.212.000 neizkoriščenih prostih dni.

Koliko dela je ravno prav?
A strokovnjaki ugotavljajo, da pretirana zavzetost in obsedenost z delom ne prinese tudi boljših rezultatov. Kot primer navajajo francoske delavce, ki imajo med vsemi gospodarsko najrazvitejšimi državami največ dopusta, a je obenem tudi njihova delovna produktivnost med najvišjimi v svetu. "Ko je vaš delovni dan zelo dolg, se na neki točki začne zmanjševati vaša produktivnost, saj postanete preveč utrujeni in izčrpani," trdi francoski ekonomist Renaud Bourles.

V japonski družbi je pojav delovne preutrujenosti, ki lahko privede v deloholizem, tako pogost, da imajo celo izraz za ljudi, ki zaradi pretiravanja s službenimi obveznostmi doživijo srčni napad in umrejo. To je "karoši", kar v prostem prevodu pomeni "smrt zaradi pretiranega dela". V zadnjih letih pa ta beseda opisuje tudi japonske uradnike, ki se zaradi čustvene izčrpanosti ob preobilici dela in delu pod stalnim pritiskom odločijo za samomor. "Številni Japonci preprosto ne razumejo, da je plačani dopust njihova pravica," dodaja Hirokuni Ikezoe z inštituta za politiko dela.

Kaj Japonci praznujejo?
Japonska ima tako po novem 16 prazničnih dni, kar je največ izmed najrazvitejših držav; tudi Francija, Španija in Italija, ki slovi po svojem "ferragostu", jih imajo manj. V ZDA imajo deset dela prostih praznikov. Zanimivo je tudi, čemu so posvečeni japonski prazniki - eden je namenjen počastitvi starejših, eden otrokom, dvakrat letno praznujejo enakonočje, en praznik je namenjen zelenemu okolju. Obstaja tudi "uni no hi", dela prost dan, posvečen oceanom, poznajo pa tudi dan zdravja in športa ter praznik ob rojstnem dnevu njihovega cesarja.