Po podatkih iz omenjene študije so najbolj vestni pri pranju rjuh ljudje med 35. in 50. letim starosti, kar gre najverjetneje pripisati dejstvu, da se mlajši ljudje s higieno in/ali zdravjem preprosto manj obremenjujejo. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Po podatkih iz omenjene študije so najbolj vestni pri pranju rjuh ljudje med 35. in 50. letim starosti, kar gre najverjetneje pripisati dejstvu, da se mlajši ljudje s higieno in/ali zdravjem preprosto manj obremenjujejo. Foto: freedigitalphotos.net

Najhujši "prestopniki" so moški med 18. in 25. letom starosti. Več kot polovica vprašanih v tej starostni skupini je priznala, da rjuhe operejo le vsake tri mesece. Več kot 20 odstotkov izmed teh je povedalo, da preprosto "ne vidijo potrebe" po pogostejšem menjavanju posteljnine, več kot 19 odstotkov pa pravi, da jim je "pač vseeno".

Ko gre za poročene heteroseksualne pare, ki v povprečju menjajo rjuhe vsaka dva ali tri tedne, po v uvodu omenjeni raziskavi lahko sklepamo, da ženskam moški malce pokvarijo povprečje. Vseeno pa nežnejši spol opravi 81 odstotkov pranja perila v teh gospodinjskih skupnostih.

Povprečna oseba v postelji preživi približno tretjino svojega življenja, in če bi se držali "zdravega razuma", bi rjuhe zamenjali vsak teden. Še posebej po ljudski modrosti in priporočilih to velja za nagnjene k alergijam ali tiste, ki trpijo za astmo, saj naj bi bila posteljna oprema pravi raj za mikroorganizme, ki se naselijo v vzmetnice ali blazine.

Toda Euan Tovey iz Skupine za raziskovanje alergenov za inštututu Woolcock pravi, da pršice vendarle niso tako resno tveganje za zdravje, saj smo prahu izpostavljeni čisto povsod, ne le v postelji. Če pa začnete v postelji kihati, smrkati ali dobite izpuščaj, vendarle razmislite o spremembi higienskih navad, dodaja. Tovey pravi, da je največje tveganje, ki ga prinaša umazana postelja, omajan ugled: "Kdo bi si želel biti povabljen v posteljo, ki ni bila očiščena več mesecev? Mislim, da gre bolj za stvar estetike kot zdravja."

Pritrjuje mu tudi Maree Barnes iz Fundacije za zdravo spanje, ki pravi, da umazane rjuhe ne vplivajo odločilno na kakovost spanca, če se le ne obremenjujete preveč z osebno higieno ali neprijetnim vonjem. Torej: vsak naj sledi svojemu občutku.