Nakupovalne vozičke so začeli serijsko izdelovati leta 1947. Foto:
Nakupovalne vozičke so začeli serijsko izdelovati leta 1947. Foto:
Country Club Plaza blizu Kansasa
Country Club Plaza blizu Kansasa so odprli leta 1922.
Nakupovalno središče Northgate so odprli leta 1950.

Nakupovalni centri so nekakšna moderna različica tržnic. Nakupovalna središča, kot jih še imenujemo, so območja z več trgovinami in ponudniki storitev na enem mestu, kjer je obvezno tudi veliko parkirišče za kupce. Pogosto pa imamo v nakupovalnih središčih še restavracije, banke, kino, gledališče ...

Po nekaterih navedbah je bil prvi nakupovalni center Country Club Plaza blizu Kansasa. Leta 1922 je center ustanovilo podjetje J. C. Nichols Company. Ogromna nakupovalna središča, ki jih poznamo danes, pa so se začela razvijati v 80. letih. Prvo takšno je bilo odprto leta 1981. West Edmonton Mall v Alberti v Kanadi je imel več kot 800 trgovin, hotel, zabaviščni park, igrišče za minigolf, cerkev, vodni park, živalski vrt in ogromno jezero.

Prvi nakupovalni vozički
Prve nakupovalne vozičke je iznašel Sylvan Goldman, lestnik verige trgovin v Oklahomi leta 1936. Sylvan je dve nakupovalni košari namestil na zložljiv stol in mu dodal kolesa. Svojo idejo je "izboljšal" s pomočjo mehanika Freda Younga. Nakupovalne vozičke so začeli serijsko izdelovati leta 1947 v podjetju Folding Carrier Co. Istega leta pa so bili, na idejo Orle Watson iz Kansasa, na voljo vozički, podobni današnjim, ki se jih je lahko zložilo "enega v drugega". Sledili so še vozički z varnostno zaščito proti kraji in vozički z oglasi.

Samodejna vrata in prvi kuponi
Leta 1960 je podjetje Horton Automatics prodalo prva samodejna drsna vrata, ki sta jih Dee Horton in Lew Hewitt iznašla že leta 1954. Prva drsna vrata so bila nameščena v restavraciji hotela Driscoll. Farmacevt Asa Candler pa je leta 1895 naredil prve kupone. Candler je kupil podjetje Coca-Cola od dr. Johna Pembertona in v časopisih bjavil kupone za brezplačno gazirano pijačo z namenom promocije. Črtne kode pa sta patentirala Joseph Woodland in Bernard Silver 7. oktobra leta 1952.

Wanamaker - pionir veleblagovnice
Mnogi raziskovalci menijo, da je pionir veleblagovnic John Wanamaker, ki je že leta 1877 odprl veleblagovnico The Grand Depot v Philadelphii. John Wanamaker naj bi bil med prvimi (ali celo prvi), ki je odprl prvo pravo veleblagovnico z deklaracijskimi listki na izdelkih in restavracijo v sami stavbi s trgovinami. Uvedel pa je tudi garancije z možnostjo vrnitve denarja za kupljen izdelek in oglaševanje izdelkov v časopisih.

A. M.