Anastasia Lin je obstala na letališču v Hongkongu. Foto: Reuters
Anastasia Lin je obstala na letališču v Hongkongu. Foto: Reuters
Linova se je v Kanado preselila pri 13 letih, srednjo šolo obiskovala v Vancouvru, nato pa se odselila v Toronto. Foto: Facebook

Kot piše vladni Global Times, mora Linova plačati ceno, ker si je drznila kritizirati kitajsko Komunistično partijo.

Misici, ki se predstavlja kot "igralka, model in aktivistka za človekove pravice" in se je že večkrat obregnila ob Komunistično partijo, so kitajske oblasti prejšnji četrtek na letališču v Hongkongu zavrnile vizum, tako da je ne bomo gledali med lepoticami, zbranimi na tekmovanju za Miss sveta, ki letos poteka na južnokitajskem otoku Hajnan. Finale bo 19. decembra v letovišču Sanja.

"Kitajska ne dovoljuje nobeni personi non grati, da vstopi v državo," je sporočil predstavnik kitajskega veleposlaništva v Ottawi. Linova se je na prepoved ostro odzvala, obtožila kitajsko vlado, da "se boji lepotne kraljice", in se zaobljubila, da bo nadaljevala svojo kampanjo proti kršitvam človekovih pravic. "Moj namen je zastopati tiste, ki ne morejo govoriti zase - tiste, ki trpijo v zaporih in delovnih taboriščih, in tiste, katerih glasove dušita represija in cenzura," je zapisala na Facebooku.

Košarico dobila tudi Pitt in Bale
Linova, ki se je rodila v Hunanu, se je leta 2003 z mamo, nekdanjo univerzitetno profesorico, odselila iz države, srednjo šolo pa obiskovala v Vancouvru. Njen oče, ugledni poslovnež, je ostal na Kitajskem, oblasti pa so ga po navedbah Linove po zadnjih zapletih večkrat "nadlegovale". Aktualna mis Kanade je tudi privrženka falun gonga, duhovnega gibanja, ki je na Kitajskem prepovedano kot "heretična sekta".

The Global Times, kitajski časnik v angleškem jeziku, je Linovo odpravil kot "lepotičko", ki godrnja, ker ji ne pustijo na Kitajsko, a da je to pač cena povezovanja s "sovražnimi silami". Uradnemu Pekingu gre prav gotovo v nos tudi njeno lobiranje za neodvisnost Šindžianga in Tibeta, poleg tega pa je pred ameriškim kongresom tudi pričala o verskem preganjanju na Kitajskem.

"Lin se mora naučiti odgovornosti za svoje besede in dejanja ter za morebitne posledice poti, ki si jo je sama izbrala glede na svoje vrednote," piše Global Times. In še opozorilo podobnim somišljenikom: "V teh globaliziranih časih bi se vsi nastopajoči morali izogibati vpletanju v radikalne politične zadeve."

V ločenem članku svoje mnenje o Linovi poda tudi Vu Čingbao, nekdanji pomočnik direktorja pekinškega pravosodnega urada, ki o misici pravi, da je glede na to, da pripada "heretični sekti", "objektivno verjetno, da deli tudi nekatera krivoverna prepričanja sekte in ima nezdrav zahodni nazor do širjenja vrednot na Kitajskem. Če ne misli popraviti zagrešenega, je bila prepoved vstopa pravilna odločitev."

Linova pravi, da je ponosna, da se je pridružila vrsti zvezdnikov, ki so se znašli na črni listi Pekinga zaradi kritiziranja Partije. Kot poroča Guardian, je Peking v zadnjih letih zaradi domnevnih kritik uradne politike kar nekaj zvenečim imenom prepovedal vstop v državo - med drugim glasbenima skupinama Oasis in Maroon 5 ter oskarjevcema Bradu Pittu in Christianu Balu.

"Ko so mi povedali, da sem persona non grata, sem morala pogledati na Wikipedio. Sprva sem bila besna, potem pa sem ugotovila, da sem se pridružila takima lepotcema, kot sta Brad Pitt in Christian Bale. Zdaj se zavedam, da je prepoved vstopa pravzaprav prava čast," je povedala Linova za New York Times.