Psi bodo imeli mikročipe, ki bodo zapisovali podatke o vseh predhodnih kaznih. Foto: Reuters
Psi bodo imeli mikročipe, ki bodo zapisovali podatke o vseh predhodnih kaznih. Foto: Reuters

Projekt so v Šaošingu uvedli na začetku meseca. Če lastnik psa s seboj pripelje na javen prostor, kot je šola ali restavracija, izgubi tri točke. Če mu ne uspe umiriti psa, ki se neprimerno vede, izgubi šest točk.

Mikročip pod kožo psa zapisuje podatke o vseh prejetih kaznih. Najvišje so rezervirane za tiste, ki svoje živali namenoma poškodujejo, jih zanemarjajo ali na kakršen koli način zlorabljajo - to povzroči izgubo vseh 12 točk, hkrati pa lastnik nikoli več ne sme zaprositi za licenco o lastništvu psov.

"Lastniki bodo uvrščeni na nekakšno črno listo in nikoli več ne bodo smeli posvojiti ali kupiti psov," je za BBC povedal mestni predstavnik, Džang Džuoming. Mesto je imelo v preteklosti ogromno težav z ugrizi. Lani so jih namreč našteli več kot 7.000.

Idejo so na družbenih omrežjih uporabniki močno podprli, čeprav se jim zdi, da to ne bo preprečilo slabega ravnanja s hišnimi ljubljenčki. "Slabi psi ne obstajajo. Slabi so le ljudje," je zapisal en uporabnik. Nekateri pa so mnenja, da je črna lista odlična rešitev, saj nekateri za živali enostavno ne znajo skrbeti.