Reuters Foto: Reuters
Reuters Foto: Reuters
Dvojnica kraljice Elizabete II.
Predstava kraljice - kot si jo je zamislil Boyle - je požela številne pohvale. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II.
Pozneje pa je Elizabeta II. tudi slovesno naznanila začetek iger. Foto: Reuters

Seveda ob boku njenega zvestega uslužbenca 007.

James Bond - v lik katerega se je znova vživel Daniel Craig - je tako prvič imel čast dejansko stopiti v prostore kraljice Elizabete II. in jo popeljati po ljubljenem Londonu. "Kraljica je bila presrečna, ko so jo povabili k sodelovanju v nečem tako izjemnem," je za tiskovno agencijo Reuters dejala predstavnica za stike z javnostjo v Buckinghamski palači.

Čeprav je suvereno odigrala svojo vlogo - tako na tleh kot zraku (kakor se za bondiado spodobi) -, je Elizabeta II. po poročanju Reutersa potrebovala malce nagovarjanja, da je privolila v vlogo. A se ni pustila prositi dolgo. 86-letnica je bila presrečna, da je lahko v prizor vključila svoja ovčarja Montyja in Holly. Tako je kratek - vnaprej posnet - filmček gledalcem po svetu dal vpogled v življenje kraljice, ki je le redko izpostavljeno javnosti.

Režiser je gledalce v svet njenega veličanstva pripeljal z zasledovanjem agenta 007 po hodnikih Buckinghamske palače. "Dober večer, gospod Bond," je dejala, potem ko se je obrnila na svojem stolu. Oblečena v bledo marelično obleko se mu je pridružila v vožnji s helikopterjem, ki ju je vodila do osrednjega olimpijskega stadiona.

Po prizoru, kjer moški v smokingu in za njim pojava v marelični obleki skočita iz helikopterja, se je pogled režiserjeve kamere ustavil na stadionu, kjer je proti svojemu sedežu - in predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Jaquesu Roggeju nasproti - korakala kraljica.

Leto dni priprav in dogovarjanj
Dogovarjanje za vlogo se je med kraljico Elizabeto II. in organizacijskim komitejem začelo leta 2011. "Mislimo, da ji je bil res všeč celoten koncept, ki si ga je zamislil Danny," so za Reuters sporočili predstavniki za stike z javnostjo komiteja.

Snemanje je potekalo v marcu in aprilu. "Ni ji treba dvakrat pojasnjevati. Je zelo hitra pri učenju o kamerah in kotih," so Boyla citirali britanski mediji. Njen nastop pa so z odobravanjem pozdravili tudi v britanskih medijih.