Najbolj množično obiskanega dogodka v Kobilarni Lipica se ob lepem vremenu udeleži več kot 10.000 obiskovalcev. Foto: Kobilarna Lipica
Najbolj množično obiskanega dogodka v Kobilarni Lipica se ob lepem vremenu udeleži več kot 10.000 obiskovalcev. Foto: Kobilarna Lipica

Obiskovalci Lipice so v nedeljo v jahalnici in na zunanjih lokacijah lahko spremljali treninge lipiške šole jahanja, spretnostne vožnje vpreg in vožnje s kočijo, na hipodromu pa so se zvrstili zaključni boji letošnjega državnega prvenstva v spretnostni vožnji vpreg. Obiskovalcem se je predstavila čreda lipicanskih plemenskih kobil z žrebeti letnika 2013, potekal je tudi mimohod volovske vprege, mažoretk iz Povirja, Kraške pihalne godbe Sežana in policistov na konjih.

Gostje iz Madžarske
Velika šolska kvadrilja Lipiške šole jahanja, vedno atraktivni skoki nad zemljo, v katerih lipicanci še posebej zablestijo, in nastop akrobatske voltežirne skupine (voltežiranje pomeni izvajanje likov telovadne gimnastike ob konju, na njem ali nad njim) iz Madžarske so bili le nekateri izmed poudarkov velike predstave. K uspehu dogodka so veliko prispevali tudi številni zvesti ljubitelji lipicanca, ki so Lipico obiskali kljub manj ugodnemu vremenu in nastopajoče z aplavzi spodbujali celo v dežju.

Častni pokrovitelj Dnevov Kobilarne Lipica 2013, predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, je dejal: "Kljub dežju na nas sije sonce." V nagovoru je poudaril izjemen pomen Lipice in lipicanca: "Lipica je naš dragulj, ne glede na vse okoliščine, naj bo to v dežju ali v soncu. Ne glede na težave, s katerim se soočamo, daleč izstopa iz sivine povprečja. Lipica je dokaz, kaj vse zmoreta skupaj človek in konj, Lipica je odraz odličnosti od vzreje, dresure in jahanja do vrhunskih disciplin vožnje vpreg."

V. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak pa je predstavil razvojne načrte vodstva kobilarne: "Naša vizija je, da Kobilarno Lipica razvijemo v vrhunsko izobraževalno in akademsko institucijo, v kateri bomo razvijali izobraževanje za deficitarne poklice, kot so kovači in sedlarji, tudi na srednješolskem in višješolskem nivoju."