Zanimivosti
(7)
Film Življenje je lepo se šteje med najprepoznavnejše filme z Apeninskega polotoka. V filmu grozote koncentracijskega taborišča predstavijo na komičen način, Guido (igra ga Benigni) svojemu sinu Giouseju skuša prikriti kruto resnico tako, da mu predstavi, da je vse del igre in da morata upoštevati vse ukaze, če želita priti do glavne nagrade – vojaškega tanka. Foto: EPA
Giorgio Cantarini in Roberto Benigni v filmu Življenje je lepo. Foto: EPA

Dodaj v

Mali veliki mož iz filma Življenje je lepo v osvojitev Hollywooda

V otroštvu je nastopil v Življenju je lepo in Gladiatorju
10. oktober 2018 ob 19:53,
zadnji poseg: 10. oktober 2018 ob 20:01
Rim - MMC RTV SLO

Vsi ljubitelji italijanske komične drame Življenje je lepo, ki je leta 1998 prejela oskarja za najboljši tujejezični film, se zagotovo spomnijo tudi prikupnega fantka, ki je danes pravi mož.

Malček po imenu Giorgio Cantarini, ki je sanjal o karieri nogometaša, je pri petih letih zaplul v filmske vode in v njih pluje še danes. Potem ko je nastopil v več italijanskih filmih in gledaliških predstavah, se je odločil, da je čas za osvojitev Hollywooda.

To mu je uspelo že kot malčku, saj se je skupaj s filmsko ekipo filma La vita è bella leta 1997 razveselil treh oskarjev – poleg v uvodu omenjenega je kipec za glavno moško vlogo prejel Roberto Benigni, nagrajena pa je bila tudi filmska glasba. Povrh vsega je Giorgio za vlogo fantka po imenu Giosue prejel nagrado za mladega umetnika Young Artist Award. Še več oskarjev se je malček razveselil tri leta pozneje, ko je film Gladiator Ridleyja Scotta (Giorgio v filmu nastopa kot sin Maximusa, ki ga igra Russell Crowe) prejel pet oskarjev.

Danes Giorgio šteje 26 let in v pogovoru za Corriere della Sera se je ozrl na svoje filmske začetke. Na vprašanje, kako težko je biti fantek iz Življenje je lepo, je odgovoril: "To si danes štejem v veliko čast. Ko sem bil majhen, pa so mi bile vse pozornosti, ko so me ljudje prepoznali na cesti, odveč, želel sem biti le običajen otrok."

Z Benignijem posebna vez
Del njegovega otroštva predstavlja tudi Roberto Benigni ter njegova žena in igralka Nicoletta Braschi, ki prav tako nastopa v filmu La vita è bella, v vlogi Giosujeve matere. Tudi po vseh teh letih je trojica povezana: "Blizu sta mi, imamo posebno vez. Tako Roberto kot Nicoletta sta mi svetovala skozi kariero, in zdaj, ko bom odšel v ZDA, mi bosta napisala priporočila."

V osvojitev Hollywooda
Giorgio odhaja v ZDA, kjer bo skušal uspeti kot igralec. V Italiji je svojo priložnost že izkoristil, in to pri petih letih, ko je postal del filma, ki se je za vselej vpisal v zgodovino. Zdaj si želi pokoriti še Hollywood. Nekaj se je naučil že od Antonia Banderasa in Aleca Baldwina, s katerima je skupaj nastopil v prihajajočem filmu Roberta Moresca, Lamborghini – The Legend.

Spodaj lahko pogledate, kako je videti Giorgio danes, prisluhnete pa lahko tudi glasbenim odlomkom iz filma Življenje je lepo.

Filmska glasba - Življenje je lepo

View this post on Instagram

Lo scapigliato pensieroso...

A post shared by Giorgio Cantarini (@giorgiocantarini) on Apr 2, 2017 at 7:38am PDT

View this post on Instagram

El mar, la puesta de sol

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Nadja92
# 10.10.2018 ob 20:29
Buongiorno principessa!
JozaTuzni
# 10.10.2018 ob 21:51
Izjemen film. Prvi, ki sem si ga ogledal v kinu.
prim00z
# 10.10.2018 ob 20:26
3x sem moral naslov prebrati da sem ga razumel
pepieinschlag
# 11.10.2018 ob 05:47
Ko bi človek že mislil, da je italijanska kinematografija dala od sebe vse, kar je premogla - od Tatov koles, Amarcorda in še »milijon« izjemnih, neponovljivih filmov, se vedno znova pojavi še kdo.
V svoj izbor desetih »naj« filmov, bi gotovo dal vsaj sedem italijanskih.
Roberto pa … Noč na zemlji (omnibus - nisem mogel verjeti, ko sem ga prvič videl), Johnny zobotrebec … skratka Genij!
Hvala ti za vse!
Quatebriga
# 11.10.2018 ob 08:47
Lepo narejeno, ampak tako boleče neresničen prikaz trpljenja v taboriščih ... Ne vem, če gre to skupaj.
kar_nekdo
# 11.10.2018 ob 07:55
uff.. To pa je film, ki se ti "vsede" za celo življenje...
@Nadja: prav slišal sem Guida, kako ji je z velikim nasmeškom vsakič to rekel. :)
Skratka, film, ki se splača pogledat večkrat...Si pa brez Roberta dejansko ne znam predstavljat tega filma. Je pa seveda tudi ta (sedaj ne več) fantič v redu odigral svojo vlogo...
aka29
# 11.10.2018 ob 11:34
Iz intervjuja z Olegom Mandičem, preživelim iz Auschwitza:

> Ali gledate filme o holokavstu?

“Gledam. Ravno zdaj so me v Italiji vprašali, kakšen se mi zdi Benignijev Življenje je lepo. Odgovoril sem, da jih bom najbrž razočaral, a tega filma nikoli nisem mogel požreti. Auschwitz je nekaj, česar ne bi smeli prikazovati v humorni podobi. Ni smiselno.”
Kazalo