Zanimivosti
Nova Zelandija z vidika kolesarjenja še vedno močno zaostaja za evropskimi mesti. Foto: Reuters

Dodaj v

Na Novi Zelandiji za kolesarjenje v službo denarna nagrada

Spodbujanje zdravega načina življenja
7. marec 2018 ob 12:01
Wellington - MMC RTV SLO, STA

Zaposlenim v novozelandskem oglaševalskem podjetju Make Collective se aktivno življenje s kolesarjenjem v službo pozna tudi pri plači, saj jim bodo ob koncu leta izplačali denarno nagrado.

Direktor podjetja, ki ima sedež na novozelandskem Južnem otoku, Tim Chesney je napovedal, da bo podjetje za vsako vožnjo s kolesom v službo in domov zaposlenim namenilo dodatnih pet novozelandskih dolarjev (2,93 evra). Tisti, ki bodo aktivno preživeli več kot polovico delovnih dni, pa bodo po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dobili podvojen znesek, ki bo izplačan kot bonus ob koncu leta.

Direktor je za radijsko postajo Newstalk pobudo utemeljil z željo, da bi svoje zaposlene spodbudil, da avtomobile zamenjajo s kolesi. "Denar lahko doseže več kot kar koli drugega," je pojasnil. Ob tem je izrazil še upanje, da bodo imeli zaposleni zaradi rednega kolesarjenja tudi več energije in bodo bolj zdravi. "Hkrati se mi zdi, da bodo na delovnem mestu bolj zadovoljni."

Dodal je, da so bili nekateri zaposleni sprva skeptični, saj jim v službi za zdaj še niso omogočili tuširanja, a jih je vseeno premamilo več sto dodatnih dolarjev ob koncu leta.

Kolesarjenje na Novi Zelandiji postaja vedno bolj priljubljeno, čeprav v primerjavi z evropskimi metropolami Novozelandci še vedno precej zaostajajo. Zadnja raziskava iz leta 2013 ugotavlja, da s kolesom na delovno mesto prihaja manj kot tri odstotke Novozelandcev.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
dunbar
# 07.03.2018 ob 13:36
Jaz tudi imam namen kolesarit v službo, ko bo prišla pomlad. Saj 10 km ravnine (v eno smer) ne bo prehud zalogaj, ne?
Robin Lood
# 07.03.2018 ob 12:49
Če je kaj dobrega pri nas, je to zagotovo sistem BicikeLJ. Ljudje se za 3€ na leto peljejo po Ljubljani...
Robin Lood
# 07.03.2018 ob 12:57
Bi pa dodal, da je slabost BicikeLJ v tem, da so kolesa tako težka, da porabiš veliko energije, da ga sploh premakneš...
DrMrrr
# 07.03.2018 ob 12:49
Bravo!
JANI.ST
# 07.03.2018 ob 14:47
Ni lepšega kot iti s kolesom v službo. Ni gneče, pa še malo rekreacije.
bk0563
# 07.03.2018 ob 14:31
Podobno akcijo so imeli tudi pri nas v firmi ko sem včasih delal ... če si prišel več kot X krat s kolesom v službo si na koncu meseca dobil košaro bio / sadja zelenjave. Lepa gesta.
_elektron_
# 07.03.2018 ob 13:48
@dunbar: odvisno od tebe. Meni recimo ni, nekaterim je pa 1km prevec.
zokizaver666
# 07.03.2018 ob 15:31
Saj to res ni nekaj novega. Antwerpen, Belgija (članek)

... Juretov delodajalec je, denimo, pred dvema letoma razglasil, da vsi delavci v podjetju (približno 60 zaposlenih), ki to želijo, dobijo kolesa. Vsi zastonj. Tisti, ki stanujejo do pet kilometrov od delovnega mesta, dobijo navadno kolo, bolj oddaljeni pa električno (ki stane 2370 evrov). Dobitnik kolesa se je dolžan vsaj 52-krat na leto (se pravi enkrat na teden) pripeljati z njim na delo, sicer izgubi pravico do njega. Delodajalec je uredil tudi kolesarska parkirišča. Jure in njegovi sodelavci tako zjutraj ob prihodu na delo obesijo kolo na avtomatsko roko, da visi, in se prijavijo na elektronski uri, zvečer pa se na enak način odjavijo. Njihov prihod s kolesom se torej avtomatsko registrira. Poleg kolesa dobijo zaposleni, ki se z njim vozijo na delo, še 22 centov za vsak prevožen kilometer. To se pravi tri evre na dan, če stanujejo sedem kilometrov daleč. Vozi se staro in mlado, tudi lastnik podjetja.
dunbar
# 07.03.2018 ob 13:34
Bi pa dodal, da je slabost BicikeLJ v tem, da so kolesa tako težka, da porabiš veliko energije, da ga sploh premakneš...

Odvisno s katerega zornega kota gledaš... S težkim bickilom bolj treniraš svoje mišice in porabiš več energije, kot si sam omenil, kar ni minus, če ravno ne stradaš :)
r5
# 07.03.2018 ob 13:23
Težko je sicer razumeti, zakaj je to pod rubriko "zabava". Vsekakor bi veljalo podobne prakse spodbujati tudi pri nas ;-)
kapetan
# 07.03.2018 ob 18:02
Mislim, da bi se tudi naša podjetja zgledovala po Novozelandskem. Saj ni pomembno, da je nagrada denarna-kot je že prejšni komentator omenil je že košara sadje dobra pozornost. Bi pa pomoje mogli prevzeti tudi, da bi vsakemu uslužbenci bil na voljo tuš, da bi se lahko stuširal. Mislim, da bi se število kolesarjem ob teh dveh spremembah krepko povečalo.
Franci Skok
# 07.03.2018 ob 17:40
Zanimiv način motivacije, ki bi bil lahko uspešen tudi v naši prestolnici, sploh znotraj cestnega ringa, kjer so teren in razdalje več kot idealne za podobne projekte. Vendar je najprej potrebno zagotoviti ustrezne varne pogoje ter infrastrukturo.
Recimo jaz sem že več kot mesec dni v dilemi, kje se lahko vozim sedaj ko je veliko kolesarskih stez zapluženih, po pločniku ali po vozišču/cesti. Na primer, od Stare Cerkve do Tivolija.
miro789
# 07.03.2018 ob 14:08
Odlično. Tle v Kopru je katastrofa. Nihče se nikamor ne premakne brez avta. (Skoraj)
forest9
# 08.03.2018 ob 19:10
Kaj pa tisti, ki pridejo peš? Ti bi tudi lahko dobili kakšen dodatek :)
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 10:38
Na Novi Zelandiji za kolesarjenje v službo denarna nagrada

js isto govorim že leza, da bi lahko nagrajevali voznike, ki nimajo kazni ipd, namesto da samo nastavljate policaje z radarji povsod ipd.
zaba123
# 07.03.2018 ob 20:47
skippy, poskusi pripeljati na dunajsko iz stranske ulice, ko ti iz nepreglednega ovinka prileti kolesar iz napacne smeri, ki se ne vozi po delu plocnika, ki je namenjen za kolesarje,ampak tistem cisto ob robu,kjer hodijo pesci. to pomeni,da ga se pozneje opazis, saj oni ne pazijo na stranske ulice, iz katerih kolesarji tudi prihajamo. pa naj tebe 2x na leto zbije tam kolesar, ki se vozi v napacno smer. preostalih 50x v letu pa se mu mogoce uspes v zadnjem trenutku izogniti. seveda ti, ki se vozis pravilno, ne ta, ki se vozi v napacno smer. da sploh ne govorimo zdaj o tem, ko so kolesarske in plocniki obcutno zoozani zaradi snega, pa se ljudje se vedno vozijo v napacno smer. trenutno se na marsikje enostavno ne da srecati.

ampak ja, lazje je pisati. pojdi kdaj dejansko na cesto s kolesom, pa bos videl kako je.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 19:54
Potem se pripelješ z avtom do prvega ovinka od službe, kolo ven iz prtljažnika, pa prispeš s kolesom v službo.
demosthenes
# 07.03.2018 ob 19:06
Veliko držav v Evropi ima dodatke na plačo, če prihajaš v službo s kolesom.

Employers in Belgium and the Netherlands can offer tax-free payment of €0.22, and €0.19 per kilometre of bike commuting respectively. In Germany commuters biking to work can deduct €0.30 per kilometre from their taxable income.

Slovenija ne rabi tega, to bi blo manj davkov za našo ogromno javno upravo.
zaba123
# 07.03.2018 ob 14:38
lepa gesta. lepo bi bilo,ce bi bilo tako tudi pri nas...
kar se pa bicikeLJ tice pa mene predvsem motijo tisti ljudje,ki se z njimi peljejo v napacno smer (torej po napacni strani ceste). najveckrat do tega pride zaradi nekaterih slabih lokacij bicikeLJ. recimo na dunajski pri mercator stavbi je postaja za bicikeLJ postavljena tako,da je do najblizjega prehoda v obe smeri cca 200metrov. in ce zelijo tam pustiti kolo,gredo pac cez ze pri prvem semaforju ter se nato teh cca 200m do postaje peljejo v napacno smer. to je pa zelo nevarno za vse redne kolesarje...
edina dobra stran tega snega in mraza je to, da je manj bicikeLJistov in ostajamo le se "resni" kolesarji ;).
Skippy
# 07.03.2018 ob 16:28
ter se nato teh cca 200m do postaje peljejo v napacno smer. to je pa zelo nevarno za vse redne kolesarje...

Saj nisi resen ... dva kolesarja, ki se pripeljate nasproti, se ne znata obvozit in je, pazi zdaj to, celo zelo nevarno. :) HA HA HA. V Avstriji so običajne kolesarske poti ožje kot ta na Dunajski in na njih je pravzaprav vedno obojestranski promet kolesarjev. Ampak zgleda, da smo Slovenci pač toliko bolj butast narod, da se več niti 2 kolesarja ne znata srečati.
Kobalt
# 07.03.2018 ob 15:21
Če bi to uvedli pri nas, bi čez noč postali kolesarska nacija, ki se še vedno duši v smogu.

Izigravanje zakonodaje je slovenska paradna disciplina. In glede na mitološke junake (tihotapec soli, khm, khm) to niti ni presenetljivo.

Kdaj se bomo kot narod odvadili goljufanja?
Kazalo