Daljinski upravljalnik - gojišče bakterij. Foto: Reuters
Daljinski upravljalnik - gojišče bakterij. Foto: Reuters

Raziskava o nečistoči v hotelskih sobah, ki jo je izvedla Univerza v Houstonu, je ugotovila še, da so poleg upravljalnikov približno enako umazana stikala za luči nad nočnimi omaricami. Površine, za katere bi mislili, da so daleč najbolj umazane - pokrovi straniščnih školjk in umivalniki -, so v bistvu enako onesnažene kot upravljalniki in stikala.

Še bolj zaskrbljujoče je, da so bili izjemno nečisti tudi predmeti na vozičkih sobaric, kot so gobe in krpe. Če so ti predmeti onesnaženi, lahko povzročijo onesnaženost sobe, kar dela cel hotel za umazanega.
Fekalne bakterije na 81 odstotkih
Raziskovalci so vzeli vzorce z 18 površin v vsaki hotelski sobi in testirali, če so na njih bakterije in fekalne bakterije. Zadnje so odkrili kar na 81 odstotkih vseh površin. Med čistejšimi površinami v hotelskih sobah so bila vzglavja postelj, karnise in kljuke na vratih kopalnice.

V skupnem poročilu Univerze v Houstonu, Univerze Purdue in Univerze v Južni Karolini je bilo zajetih devet hotelskih sob, po tri v Teksasu, Indiani in Južni Karolini. In čeprav Katie Kirsch, diplomantka Univerze v Houstonu, ki je raziskavo predstavila, priznava, da je vzorec majhen, upa, da bo sledila obsežnejša raziskava, ki bi na koncu lahko pripeljala do "učinkovitejših in uspešnejših gospodinjskih praks".