Morske deklice že tisočletja živijo v mitologiji in umetnosti - a le tam in nikjer drugje. Foto: EPA
Morske deklice že tisočletja živijo v mitologiji in umetnosti - a le tam in nikjer drugje. Foto: EPA

V zadnjih mesecih so televizijske mreže v ZDA predvajale več oddaj, za katere so ljudje zmotno dobili občutek, da so dokumentarne narave, zato so klicali in pisali Nacionalni službi za oceane in jih spraševali o podrobnostih morskih deklic. Služba tako ni videla druge možnosti, kot da trditve (znova) javno ovrže in na svoji spletni podstrani z naslovom Dejstva o oceanih zapiše: "Ni dokazov, da bi kdaj obstajali vodni humanoidi."

Podobe in zgodbe o morskih deklicah (pol ribi, pol človeku) se v mitologiji in umetnosti skozi zgodovino pojavljajo po vsem svetu - od Homerjeve Odiseje do ustnega izročila avstralskih aboriginov. A to je vse, kar morske deklice so - mitološka bitja.

Za uradno izjavo so se odločili, je za BBC pojasnila tiskovna predstavnica vladne agencije Carol Kavanagh, da bi ljudem pojasnili, da ne izvajajo "programa preučevanja morskih deklic", saj sta se v zadnjem času nanje obrnila najmanj dva radovedneža, ki sta želela vedeti več o morskih deklicah in tem, kje jih je mogoče najti.

Povečano zanimanje za morske deklice se je pojavilo, opažajo v agenciji, maja, ko je Animal Planet (televizija, ki je del poljudnoznanstvene mreže Discovery) predvajal oddajo z naslovom Mermaids: The Body Found (Morske deklice: Najdeno truplo). Čeprav je bil dveurni film označen kot fikcija, pa je vključeval nekaj namigov, da bi bilo vse skupaj lahko tudi res in da je oddaja v bistvu poučne narave. Discovery Channel je ob tem priznal, da morda niso dovolj jasno poudarili, da gre za izmišljeno tematiko.

Napovednik Animal Planeta za oddajo

Izsek iz oddaje