Dobro razpoloženi Robert Plant, Jimmy Page in John Paul Jones. Foto: EPA
Dobro razpoloženi Robert Plant, Jimmy Page in John Paul Jones. Foto: EPA

Jimmy Page, Robert Plant in John Paul Jones, ki so vsi stari že krepko čez 60 let, so bili med letošnji nagrajenci Kenneedyjevega centra. Te nagrade podeljujejo od leta 1978 za prispevek k ameriški kulturi, nagrajence pa sprejme tudi ameriški predsednik.

Letos so ob trojici iz skupine Led Zeppelin priznanje dobili tudi igralec Dustin Hoffman, komik in TV-voditelj David Letterman, blues glasbenik Buddy Guy in ruska balerina Natalija Makarova.

"V 70. letih je bilo uničenih nekaj hotelskih sob in tudi nekaj ljudi jo je skupilo," je Obama navihano spomnil na divja leta skupine in nadaljeval: "Zato je res priročno, da danes ta dogodek poteka v sobi s stekli, ki so debela osem centimetrov, v bližini pa je tudi varnostno-obveščevalna služba. Rockerji, umirite se, te slike so dragocene," se je še pošalil ameriški predsednik.

Obama je imel leta 1968, ko je skupina nastala, le sedem let. Na sprejemu jim je še polaskal, da so "s svojo glasbo takoj prevzeli Američane, čeprav so se blizu trudili priti tudi neki Britanci". "Nagrajujemo Led Zeppeline, ker so nam dajali občutek mladosti in dokazali, da lahko 'zažigajo' tudi moški, ki niso več najmlajši."