Potomstvo Goiata bodo, glede na paritveno obdobje medvedov, ki še traja, morda zaznali že naslednje leto. Foto: Reuters
Potomstvo Goiata bodo, glede na paritveno obdobje medvedov, ki še traja, morda zaznali že naslednje leto. Foto: Reuters

Potomstvo Goiata bodo, glede na paritveno obdobje medvedov, ki še traja, morda zaznali že naslednje leto. O njegovem gibanju in vseh važnejših dogodkih pa bodo katalonski kolegi Zavod za gozdove Slovenije redno seznanjali, vsaj enkrat letno tudi v pisni obliki, so sporočili z zavoda za gozdove.

Prav terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije je odlovila medvedjega samca, ki bo nadaljeval svoje ekološko in biološko poslanstvo na območju Pirenejev. Projekt odlova in izpusta je del EU-programa Life+ in je bil izpeljan na podlagi tehničnega dogovora med Slovenijo in Španijo.

Dogovor sta podpisali ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter španska ministrica za kmetijstvo in okolje Isabel Garcia Tejerina. 10 let star in 205 kilogramov težek medvedji samec Goiat je bil odlovljen v lovišču s posebnim namenom Jelen, ki deluje v sestavi Zavoda za gozdove Slovenije. Medveda so pri odlovu uspavali, ga izmerili, katalonski kolegi pa so mu namestili ovratnico z GSM/GPS-oddajnikom in še posebnima oddajnikoma v obe ušesi.

"Pogumni najstnik"
Medveda sta pregledala in do odvoza spremljala njegove vitalne življenjske funkcije tudi veterinarja, ki sta ju zagotovili obe strani. Slovensko odlovno ekipo je krajevno pristojna veterinarka spremljala tudi ves čas odlova, ki je potekal vsak dan v večernih urah, od 31. maja do uspešnega odlova.

Medveda so katalonski strokovnjaki odpeljali na pot v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah in so ga po transportu, ki je trajal skoraj 20 ur, v večernih urah izpustili na prostost. Po izjavah katalonskega vodje projekta je medved Goiat, katerega poimenovanje pomeni v katalonščini mladeniča oz. najstnika, "odločno in pogumno" stopil iz posebne komore iz vozila na prostost v osrčje španskega dela Pirenejev.