Ardernova se bo po šestih tednih porodniškega dopusta vrnila na delo, njen partner pa bo ostal doma in skrbel za otroka. Foto: EPA
Ardernova se bo po šestih tednih porodniškega dopusta vrnila na delo, njen partner pa bo ostal doma in skrbel za otroka. Foto: EPA
Pletenje
Pletene kapice, copatke in odeje bodo namenili prezgodaj rojenim novorojenčkom v porodnišnici v Aucklandu. Foto: Reuters

K temu je sprva šaljivo pozvala Novozelandčanka Heather McCracken, ki trenutno živi v ZDA. McCrackenova je v ponedeljek na Twitterju zapisala, da se je zbudila z željo po pletenju za Jacindinega otroka. "Kdo je z mano?" je pozvala sledilce in zraven pripisala ključnik #KnitForJacinda (PletenjeZaJacindo).

Svoje pletilsko znanje je ocenila kot povprečno, a kljub temu ji je uspela lepa pletena kapica v bež barvi. Nato pa je ugotovila, da bi bilo oblačila bolje podariti tistim otrokom, ki jih bodo bolj potrebovali kot premierka, in dogovorila se je s pediatrično kliniko v Aucklandu, da jim bo prinesla nekaj svojih izdelkov. Tako bodo novorojenčki iz porodnišnice odšli domov oblečeni v topla volnena oblačila.

Njena pobuda pa se je širila in razvijala, odziv Novozelandk je bil neverjeten. Političarka Deborah Russell je bila ena prvih, ki je prijela za pletilke in prek družbenih omrežij delila sliko kapice, ki jo bodo darovali v imenu Jacindinega otroka. Izdelkov se je že v prvih nekaj dneh nabralo precej, akcija pa bo trajala še nekaj mesecev.

Ne želi izdati spola
37-letna premierka Jacinda Ardern je v petek sporočila, da s partnerjem Clarkom Gayfordom, ki je voditelj televizijskih oddaj o ribolovu, pričakujeta prvega otroka. Na Instagramu je zapisala, da bo opravljala vlogo premierke in mame, Gayford pa bo ostal doma in skrbel za otroka. Po napovedih naj bi rodila junija, dejala pa je, da si bo vzela le šest tednov porodniškega dopusta, nato pa se bo vrnila na delo.

Da je noseča, je izvedela dva tedna prej, preden je 26. oktobra lani prisegla kot premierka. Spola otroka javnosti namenoma ni izdala, saj ne želi biti "zasuta z oblačili za določen spol".

Z rojstvom otroka bo postala druga predsednica vlade na svetu, ki bo rodila na položaju. Prva je bila takratna pakistanska premierka Benazir Buto leta 1990, ko je rodila deklico. "Nisem prva ženska, ki dela več stvari hkrati," je dejala in dodala, da je zelo vesela in vznemirjena. "Zasebno se zelo veselim nove vloge mame, hkrati pa ostajam osredotočena na svoje delo in dolžnosti kot predsednica vlade."