Nizozemske prostitutke si želijo enakih ugodnosti pri pokojnini kot jih imajo njihovi rojaki na nogometnih zelenicah. Foto: EPA
Nizozemske prostitutke si želijo enakih ugodnosti pri pokojnini kot jih imajo njihovi rojaki na nogometnih zelenicah. Foto: EPA

Davčnim oblastem je predlog v imenu prostitutk na mizo dala odvetnica Wilhelmina Post, ki je zatrdila, da so podobnosti med obema poklicema "več kot očitne".

Prostitucija se namreč, tako kot nogomet, najbolje obnese pri mlajših in zdravih, čeprav pa je sprva potencial za zaslužek zelo velik, "boš pri 40. letu zagotovo počel že nekaj drugega", je pojasnila.

Zaradi visokih zaslužkov, a kratkih karier in nezmožnosti vztrajanja v poklicu igralca po določeni starosti, nogometaši uživajo posebne pogoje pokojninske sheme, ki jim dovoljuje, da v ta namen vsak mesec privarčujejo neobdavčenih pet tisočakov.

Prostitutke na Nizozemskem samostojne podjetnice
Prostitucija je na Nizozemskem - pod pogojem, da ne gre za prisilo - legalna od oktobra 2000, prostitutke pa so obravnavane kot samostojne podjetnice, ki morajo plačevati dohodnino. Davke prav tako plačujejo tudi striptizete.

"Preprosto statistično dejstvo v seksindustriji je, da v večini primerov moški želijo mlajše ženske, zato po letih dobrega zaslužka spolnih delavk ta kmalu začne vztrajno upadati. Trenutno je velika večina teh žensk zato prisiljena delati vsaj desetletje dlje kot bi sicer, saj sicer preprosto ne zaslužijo dovolj za pokojnino, zato mislimo, da si tudi one zaslužijo tako pokojninsko shemo kot profesionalni nogometaši," pravi Postova.