Ko boš prišla na Bled ... te bom peljal na 'kremšnito'. Foto: Sava Turizem d. d.
Ko boš prišla na Bled ... te bom peljal na 'kremšnito'. Foto: Sava Turizem d. d.
Originalna blejska kremna rezina
Jajčna krema mora vreti natančno sedem minut, testo mora biti narejeno dan prej. Foto: Sava Turizem d. d.
Bled
Kaj je po vašem mnenju največji čar Bleda? Jezero, okoliška narava, vožnja s pletnjo na otoček, obisk cerkvice, Blejski grad ali kremna rezina? Foto: BoBo

Testo, jajčna krema, smetana in še ena plast testa. Slišati in videti je preprosto, a doma narejene "kremšnite" imajo le redko povsem enak okus kot "ena in edina", tista, postrežena na Bledu, s pogledom na jezero, otoček, grad, pletnje in labode. Slaščico je mogoče dobiti v številnih slaščičarnah po Sloveniji, "krivec" za recept originalne blejske kremne rezine pa je slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Leta 1953 je kot vodja slaščičarske delavnice v Hotelu Park na Bledu sestavil recept za slaščico, ki je danes postala legenda.

Najprej je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo. Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljevim sladkorjem in ploščo razrezal na 35 kosov, velikih 7 x 7 centimetrov.

Prihodnje leto bo originalna blejska kremna rezina praznovala že 60 let. O njeni priljubljenosti smo se pogovarjali z Barbaro Stopinšek iz Sava Turizma, ki ima v lasti tudi Hotel Park na Bledu.

Recept za blejsko kremno rezino je star že skoraj 60 let. Ga vaši kuharji lahko razkrijejo ali kakšno skrivnost, ki naredi razliko med "običajno", doma narejeno "kremšnito", in originalno blejsko, ohranijo zase?
S pripravo kremnih rezin v slaščičarski delavnici hotela Park začnejo že ob peti uri zjutraj. Testo spečejo en dan vnaprej, tako da je zjutraj ohlajeno in ravno prav hrustljavo. Slaščičarji listnato testo še danes mesijo na roke. Pri tem ga večkrat prepogibajo, tako da ustvarijo več plasti. Moka za pripravo kremnih rezin mora biti uležana, saj samo tako lahko tvori dovolj čvrst lepek, tako da se vaniljina krema ne sesede. Pri pripravi kremnih rezin je izredno pomembna kakovost sestavin. Parkovi slaščičarji so kremne rezine že večkrat pripravljali tudi v tujini, vendar so pri tem vedno uporabili povsem enake sestavine kot doma, sicer kremne rezine niso uspele. Pri pripravi kremnih rezin morajo slaščičarji dosledno upoštevati recept, tako da natančno stehtajo vse sestavine in jajčno kremo kuhajo ravno prav dolgo. Začetniki imajo pogosto težave pri pripravi in prav vsi slaščičarji kremnih rezin ne znajo pripraviti enako dobro. Slaščičarke iz hotela Park pravijo, da jim kljub dolgoletnim izkušnjam kremne rezine nikoli ne uspejo tako dobro, če jih pripravljajo doma.

Je blejska kremna rezina kakor koli zaščitena, na primer njeno poreklo, ime ali recept?
Blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina smo v Sava Hotelih Bled v preteklih letih uspeli zaščititi pri Uradu za intelektualno lastnino Slovenije, v lani smo pridobili tudi registracijo, ki velja na celotnem območju Evropske unije in Hrvaške.

Morda veste, ali imajo v tujini kakšno sladico, ki spominja na našo blejsko kremno rezino?
Na Poljskem imajo kremne rezine, ki so po videzu podobne blejskim kremnim rezinam, a drugačnega okusa.

Koliko kremnih rezin na Bledu naredite oziroma prodate na dan (na leto?)
Kremne rezine pripravljajo večkrat na dan, ob koncu tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi na vsako uro, tako da so zares vsak trenutek povsem sveže. Na običajen dan pripravijo od 1.000 do 1.500 kremnih rezin, na leto se jih proda okrog pol milijona.

Je mogoče vaše kremne rezine dobiti tudi v drugih slovenskih mestih ali v tujini?
Priljubljeno blejsko kremno rezino oziroma kremšnito je mogoče dobiti v skoraj vsaki slaščičarni in kavarni po Sloveniji, originalne kremne rezine po receptu Ištvana Lukačevića pa izdelujejo le v tej slaščičarski delavnici na Bledu, ki deluje v okviru Sava Hotelov Bled. Od takrat pa vse do danes so jih naši slaščičarji in slaščičarke ustvarili že skoraj 12 milijonov.

Koliko kalorij vsebuje ena originalna blejska kremna rezina?
Ena originalna blejska kremna rezina ima 485 kalorij.

Katerim znanim slovenskim in tujim gostom ste jo v zadnjem času postregli?
Bled obiskujejo številni domači in tuji pomembni gostje, saj je tradicija vrhunskih srečanj na Bledu zelo dolga. Veliko obiskovalcem gostitelji postrežemo originalno blejsko kremno rezino tudi z namenom predstavitve domače kulinarike. Najbolj znana tuja gosta, ki sta letos poskusila (in pohvalila) originalno blejsko kremno rezino, sta bila predsednik turške vlade Recep Tayyip Erdogan in tajska princesa Bajrakitiyabha, z njimi pa so se posladkale tudi članice Rokometnega kluba Krim Mercator.

Koliko trenutno stane en kos kremne rezine?
Največ kremnih rezin se še vedno proda v Restavraciji in kavarni Park na Bledu, kjer kos kremne rezine stane 3,20 evra. Na voljo pa so tudi v vseh drugih gostinskih lokalih Sava Hotelov Bled, kupiti jih je mogoče tudi v drugih blejskih hotelih, z njimi pa se lahko posladkajo tudi obiskovalci nekaterih kavarn in slaščičarn v Ljubljani, kot je Nebotičnik.