Nemški gledalci imajo malce drugačno mnenje kot nemško vrhovno sodišče. Foto: ARD
Nemški gledalci imajo malce drugačno mnenje kot nemško vrhovno sodišče. Foto: ARD
Tudi nekdanja nemška ministra se ne moreta strinjati, ali je pilot kriv ali nedolžen. Foto: ARD
New York
Scenarij, ki ga obdeluje film Teror: Vaša sodba, je po 11. septembru postal povsem realističen. Foto: EPA

Gledalci v Nemčiji, Švici in Avstriji so svojo sodbo podali po spletu ali telefonu, TV-film nemške mreže ARD Teror: Vaša sodba (Terror: Ihr Uhrteil), posnet po gledališki igri Ferdinanda von Schiracha, so predvajali tudi na Češkem, ujamete pa ga tudi pri nas - če dobite ARD.

Velika večina gledalcev je menila, da bi moral biti pilot oproščen, poroča BBC.

Premisa filma je naslednja: skrajneži veje Al Kaide ugrabijo Lufthansin airbus s 164 ljudmi in ga nameravajo strmoglaviti na stadion s 70.000 ljudmi med nogometno tekmo Nemčija-Anglija. "Če ne streljam, bo umrlo na deset tisoče ljudi," pravi nemški vojaški pilot, major Lars Koch, ko ignorira ukaze svojih nadrejenih in izstreli izstrelek v motor letala. Letalo strmoglavi na njivo, pri tem pa umrejo vsi v njem.

"Gledalec je potegnjen iz pasivnosti. Aktivno je pozvan, da se vplete v dogajanje tako kot tudi tisti, ki sprejema odločitve," je za časopis Bild povedal ARD-ov programski vodja Volker Herres.

V Nemčiji je kar 86,9 odstotka gledalcev od 609.000-ih, ki so glasovali, menilo, da se je Koch odločil pravilno. Podoben delež gledalcev je pilota podprl tudi v Avstriji in Švici.

Realna razprava po 11. septembru
Čeprav je zgodba popolnoma fiktivna, pa gre za scenarij, o katerem posamezne vlade pogosto razpravljajo vse od terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001, ko je bilo v napadu s potniškima letaloma v stolpnicah Svetovnega trgovinskega centra ubitih skoraj 3.000 ljudi. Za napadje bila odgovorna Al Kaida.

Takratni ameriški podpredsednik Dick Cheney je pozneje dejal, da bi bila sestrelitev ugrabljenih letal upravičena, saj bi s tem preprečili še večji smrtni davek. A leta 2006 je nemško ustavno sodišče razsodilo, da bi tako dejanje kršilo prvi člen zakonodaje, po katerem je človeško dostojanstvo neoskrunljivo.

V TV-razpravi, ki jo je ARD predvajal po filmu, je nekdanji nemški obrambni minister Franz Josef Jung zagovarjal tezo, da so bila življenja potnikov na letalu že tako nerešljiva, zato pa bi imeli gledalci na stadionu sami pravico do človeškega dostojanstva. "Gre za primer zunajsodne izrednosti," je menil.

Z Jungom se ni strinjal nekdanji notranji minister Gerhart Baum, ki je vztrajal, da bi moral biti pilot kriv umora, saj da usoda potnikov ni bila nedvoumno znana, človeških življenj pa da se po njegovem mnenju ne da primerjati, katero je več vredno.