V čudeže verjame 72 odstotkov Američanov, kar je sedem odstotkov manj kot leta 2005. Foto: EPA
V čudeže verjame 72 odstotkov Američanov, kar je sedem odstotkov manj kot leta 2005. Foto: EPA

Najnovejša anketa inštituta Harris ugotavlja, da 74 odstotkov Američanov verjame v Boga, kar je osem odstotkov manj kot pred štirimi leti. Nazaduje tudi vera v čudeže, nebesa in pekel, Jezusa kot sina božjega, deviško rojstvo in dušo. Obenem pa malce več ljudi verjame v Darwinovo teorijo evolucije.

Charlesu Darwinu in njegovi evolucijski teoriji verjame 47 odstotkov Američanov, kar je pet odstotkov več kot leta 2005. Popolno neomajno prepričanje, da Bog obstaja, je v desetih letih nazadovalo s 66 na 54 odstotkov. Od leta 2007 pa se je podvojil delež Američanov, ki niso niti najmanj verni, in sicer z 12 na 23 odstotkov. Zelo vernih je 19 odstotkov, bolj ali manj vernih pa 40 odstotkov.

Zanimivi so izidi ankete o božjem spolu. Za 39 odstotkov Američanov je Bog nedvomno moški, za 31 odstotkov Bog nima spola, za 10 odstotkov je dvospolnik, le za odstotek pa je Bog ženska.

Raziskava je pokazala tudi, da Američani še vedno verjamejo v duhove (42 odstotkov) in čarovnice (26 odstotkov). 24 odstotkov jih verjame v reinkarnacijo oziroma verjamejo, da so bili v preteklem življenju nekaj drugega in bodo spet v prihodnjem. Prav tako jih 36 odstotkov verjame v tako imenovani kreacionizem oziroma kvaziznanost o nastanku sveta, enak odstotek pa verjame tudi v neznane leteče predmete.