Neživljenjska birokracija povzroča preglavice prebivalcem (slika je simbolična). Foto: Reuters
Neživljenjska birokracija povzroča preglavice prebivalcem (slika je simbolična). Foto: Reuters

Rakitje pri Samoboru živi v isti hiši, a starši v pritličju imajo drugačen naslov kot sin in njegova družina v prvem nadstropju.

Do absurdne situacije je prišlo po spremembah katastrskih meja občin, saj družinska hiša Čičkovih ni več v Rakitju, kot ko je bila zgrajena, temveč v sosednjih Novakih.

Sin je namreč pred nekaj leti izgubil osebno izkaznico, ko je zahteval novo, pa je ugotovil, da naslov ni več v Rakitju, temveč v Novakih, čeprav od rojstva živi v isti družinski hiši. Obenem je postalo jasno, da naslov njegovih staršev, ki se glasi na Rakitje, ne velja več, čeprav imata oba še vedno veljavni osebni izkaznici s starim naslovom.

Neživljenjska birokracija
Do zapletov je prišlo po osamosvojitvi Hrvaške, ko so spremenili katastrske občine, a so prebivalci Rakitja za spremembe izvedeli po naključju, ko so pred desetletjem videli turistične zemljevide s spremenjenimi mejami, danes navaja Jutarnji list.

Kot dodaja, so si potem začeli prizadevati za vrnitev starih meja. Med drugim je več kot 90 odstotkov prebivalcev Rakitja podpisalo peticijo proti spremembam, zaradi katerih so ostali tudi brez dela svojih zemljišč, na katerih so zgrajeni šola, cerkev, zdravstveni dom in več družinskih hiš.

Vložili so kazensko ovadbo proti županu mesta Sveta Nedelja pri Samoboru Dragu Prahinu in odgovornim v geodetski upravi, ker menijo, da so meje spremenili mimo zakonov in na podlagi ponarejenih zemljevidov.

Župan Prahin pravi, da s spremembami izpred četrt stoletja nima nobene zveze, kazenske ovadbe pa ni želel komentirati.