Zmagovalka izbora je postala 21-letna Nigerijka Obabiyi Aishah Ajibola. Foto: EPA
Zmagovalka izbora je postala 21-letna Nigerijka Obabiyi Aishah Ajibola. Foto: EPA
Na izboru je sodelovalo 20 kandidatk. Foto: EPA

Izbor je toliko zanimivejši, ker je potekal v indonezijski prestolnici, ki naj bi gostila tudi izbor za mis sveta 28. septembra, toda zaradi protestov muslimanov so ga morali prestaviti na Bali.

Na izboru je sodelovalo 20 finalistk, ki so se predstavile v islamskih oblačilih in skušale na čim boljši način demonstrirati verske vrednote. Na sam izbor se je prijavilo 500 kandidatk, ki so morale čez sito spletnega ocenjevanja. Finalistke so prihajale iz držav, kot so Bangladeš, Iran, Malezija, Nigerija in Brunej.

Pred finalom so morale tekmovalke prestati tri dni "duhovnih vaj": vstajati so morale pred zoro, skupaj moliti in preučevati Koran. Kot zanimivost: v enem izmed predizborov so tako morale tekmovalke povedati, kako so začele nositi hidžab (muslimansko pokrivalo).

21-letna zmagovalka je ob razglasitvi zajokala in citirala citat iz Korana. Za nagrado je prejela 2.200 ameriških dolarjev ter izleta v Meko (v Savdski Arabiji) in Indijo. Pred razglasitvijo je Nigerijka dejala, da je samo želela "pokazati svetu, kako lep je islam".

Alternativne vzornice za muslimanke
Sam izbor je pred tremi leti prvič organizirala Eka Šanti, znana tudi po tem, da je izgubila svojo službo kot televizijska voditeljica, ker si ni hotela odstraniti muslimanske rute med oddajo. Izbor je potekal pred prihajajočim svetovnim izborom, ki je sprožil proteste nekaterih muslimanskih ločin v Indoneziji. Za tiskovno agencijo APF je dejala, da so organizirali izbor pred največjim lepotnim spektaklom na svetu, ker želijo pokazati, "da obstajajo alternativne vzornice za muslimanke".

"Izbor je več kot izbor za mis sveta. Muslimanske ženske se vedno več pojavljajo v zabavni industriji na zelo eksplicitni način in zato postajajo vzornice mlajšim, kar je skrb vzbujajoče," je dejala Šantijeva.