Septembra so obrali Staro trto v Mariboru. Foto: Nina Cverlin
Septembra so obrali Staro trto v Mariboru. Foto: Nina Cverlin

Pred pariškim muzejem vina sta namreč potekala trgatev in stiskanje grozdja vinske trte, potomke Stare trte iz Maribora.

Petkove slovesnosti pred muzejem vina v Parizu se je udeležilo okoli sto vabljenih iz specializiranih mednarodnih in francoskih vinskih krogov, diplomatskega zbora in slovenske skupnosti v Franciji, predstavniki mariborske občine in vinskega konventa sv. Urbana iz Maribora. Trgatvi je sledila pogostitev s slovenskimi dobrotami in slovenskim vinom.

Slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej je v nagovoru poudarila simbolno vrednost trte, ki predstavlja rast vedno bogatejših in intenzivnejših francosko-slovenskih odnosov, so danes sporočili z veleposlaništva v Parizu.

Potomko Stare trte je Maribor direktorju pariškega muzeja vina, ustanovitelju in dolgoletnemu predsedniku Sveta točajev Francije Claudu Jossu predal leta 2003. Potomko Stare trte so pred muzejem vina v Parizu posadili leta 2006.

Letos je potomka Stare trte v Parizu obrodila 21 lepih grozdov, prvič pa je tokrat šlo grozdje tudi takoj v stiskalnico. Za vinifikacijo do ustekleničenja bodo poskrbeli v mestecu Suresnes, Mont Valerien na obrobju Pariza, kjer so trto gojili že v 9. stoletju, danes pa letna produkcija 5.000 steklenic postavlja Clos du Pas Saint-Maurice med največje vinogradnike pariške in širše regije Ile-de-France.