Samca so kmalu po pobegu ujeli, samica pa vztraja na prostosti. Foto: ZOO Ljubljana
Samca so kmalu po pobegu ujeli, samica pa vztraja na prostosti. Foto: ZOO Ljubljana

Še nekaj časa bo zaprt zgornji del živalskega vrta, kjer živijo alpski kozorogi, mufloni, beloglavi jastrebi in kvakači, saj sanacijska dela (odstranjevanje podrtih dreves in postavljanje ograj) še potekajo, druge živali pa si bodo obiskovalci lahko znova ogledovali, pri čemer jim v ZOO-ju obljubljajo 20-odstotni popust na dnevne vstopnice.

Je na Dolenjskem ali Gorenjskem?
Pobeglo samico risa so nazadnje zasledili v nedeljo popoldne. Ker ni več snega, teren pa je razmočen, ji ne morejo, kot so zapisali, slediti. V sredo ponoči so jim občani javili, da so jo videli pri počivališču Povodje v smeri Gorenjske, v četrtek ponoči pa pri Škofljici v smeri Dolenjske. Obe informaciji sta sicer nepotrjeni.

"Pomagalo bi, če bi jo kdo opazil ali pa bi opazil njen plen in nam takoj javil ter pokazal točno lokacijo. Od tam bi ji nato lahko sledili z izurjenim psom," poudarjajo.

Živalski vrt sicer stalno sodeluje s strokovnjaki za rise v naravi, ki jim tudi svetujejo in pomagajo. Samici risa še vedno nastavljajo hrano ob živolovki v njeni ogradi. Sicer pa poznavalci verjamejo, da lahko samica sama preživi v naravi. Največja grožnja trenutno ji je promet, na katerega ni navajena, so še zapisali v živalskem vrtu.