Zanimivosti
(9)

Poudarki

  • Vaditi je začel, ko je bil star eno leto
  • Trenira pet ur na dan
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 15 glasov Ocenite to novico!
Vang Vuka
Bo triletnik zdržal vse pritiske ali bo imel čez nekaj let vsega dovolj in za snooker niti slišati ne bo več hotel? Foto: Reuters

Dodaj v

Video: Mali veliki up snookerja - triletnik, ki vadi pet ur dnevno

V desetih sekundah z mize pospravi 15 krogel
23. september 2013 ob 09:10,
zadnji poseg: 23. september 2013 ob 09:41
Peking - MMC RTV SLO

Da triletni Vang Vuka s palico doseže krogle na mizi za snooker, potrebuje pručko, a to ga ne ovira (ali pa njegovega očeta) pri jasnem cilju - nekoč postati najboljši igralec snookerja na svetu.

Kitajčku mediji napovedujejo blestečo kariero, za njegovo promocijo so uredili tudi srečanje z legendo snookerja, sedemkratnim svetovnim prvakom Stephenom Hendryjem, s katerim sta se v nedeljo pomerila v Pekingu.

Vangu so bile palica in krogle položene praktično v zibko, saj je njegov oče Vang Jin velik navdušenec nad tem športom, ki je na Kitajskem zelo priljubljen, sicer pa največ vrhunskih igralcev prihaja z Otoka. Oče je tako sinčku že pri enem letu v roke potisnil palico - in mu odvzel vse druge igrače, tako da so Vangova edina zabava postale pisane krogle. Mizo mu je oče namestil kar v domači garaži.

Po dveh letih trde vadbe - trenira dvakrat dnevno, skupno po pet ur, mu že uspe v desetih sekundah 15 krogel spraviti v luknjo. S tem videoposnetkom je obkrožil svet in navdušil tako kitajske kot mednarodne medije. Po srečanju s Hendryjem si njegov oče želi, da bi lahko mali veliki up kmalu začel hoditi na mladinska tekmovanja, dolgoročni cilj pa je, da bi Vang postal še boljši kot trenutno najboljši kitajski igralec snookerja Ding Džunghui. A vlada splošno prepričanje, da se njegov oče ne bo sprijaznil z ničimer manj kot z naslovom svetovnega prvaka in s prvim mestom na svetovni lestvici.

Prikaz fantovega znanja snookerja si oglejte v spodnjem videoposnetku, v galeriji pa je nekaj fotografij s srečanja s Stephenom Hendryjem in iz njegovega vsakodnevnega življenja.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
OTC
# 23.09.2013 ob 09:43
Njegovi prijatelji so: Jing (rdeča), Jao (rdeča), Feng (črna), Xiao (roza)...
ezat_anim
# 23.09.2013 ob 12:28
Najboljša kolega čez par let pa: Lei (belo) - kokain
divjejabolko
# 23.09.2013 ob 12:44
Ja, ampak oni so dresirani že od rojstva.

Pred dobrim letom nazaj sem od znančeve žene slišal, katera je sicer študirala v tujini glasbo in poučuje na eni od tamkajšnjih akademij, da se kmalu sploh ne bomo mogli primerjati z Azijcii. Imeli so že večkrat obisk različnih študentov iz sveta, nazadnje je bila ena mešana skupina študentov/študenk iz Južne Koreje in Kitajske ... rekla je, da je neverjetno, kako so igrali, kako strastno itn. so predani tem, kar delajo.

Tam imajo neke programe/teste, kjer ugotovijo, v čem je otrok "dober" in ga že od malih nog naprej trenirajo, da bo postal npr. baletni umetnik, vrhunski pianist, športnik itn.

Gre se za specializacijo.
makkam
# 23.09.2013 ob 12:19
Najboljša prijateljica pa: Lei (bela)
Bivši uporabnik
# 24.09.2013 ob 10:37
trenutno so res 100krat bolj zagnani, delavni, skromni ...kot evropejci..zato pa nas prehitevajo...

k bodo pa enkrat bogati..pa nič bat....se bodo polenil kot mi :)
Rdeči valjar
# 23.09.2013 ob 10:46
Tile Kitajci bodo zasedli vse vodilne športe v tradicionalno evropskih športih.
alfabet
# 24.09.2013 ob 15:47
divjejabolko, Azijci niso nic drugacni kot ostali. A mislis, da se zenejo kot zmesani in gonijo svoje otroke kot norci od 1. leta starosti iz cistega uztika? Kje mislis, da se najbolj prodajajo luksuzni izdelki? Bogati Kitajci so nori na njih. Tudi tam je status pomemben tako kot na zahodu, samo mi raje ustvarjamo neke pravljice o skromnih Azijcih, ki jim denar sploh ni pomemben, delajo iz lastnega veselja, zivijo v sozitju z naravo in se bavijo s tai-cijem cele dni, medtem ko mi lenarimo. lo_pa_ta ma cist prav, clovek je clovek in cloveska narava je taksna kot je kljub zelo velikim kulturnim razlikam.
divjejabolko
# 24.09.2013 ob 14:57
k bodo pa enkrat bogati..pa nič bat....se bodo polenil kot mi :)

@lo_pa_ta: Misliš?

Ne vem, no. Azijci imajo malenkost drugačno mentaliteto od nas (lenih) Evropejcev,/Amerikancev. No ja, nikoli ne veš, kakšne so prihajajoče oz. mlajše generacije. Marsikaj se še lahko spremeni.
CL1T
# 23.09.2013 ob 16:11
Kot nekoč v NDR. In vsi vemo, kako se je vse skupaj končalo.
Kazalo