Malokomu uspe, da iz besednega dvoboja z Lettermanom pride kot zmagovalec. Cameron ni bil v tej skupini. Foto: Reuters
Malokomu uspe, da iz besednega dvoboja z Lettermanom pride kot zmagovalec. Cameron ni bil v tej skupini. Foto: Reuters

Pogovor so posneli v New Yorku, preden je Cameron odletel v Brazilijo na gospodarski obisk. Pri Lettermanu, ki vodi eno najbolj gledanih oddaj na ameriški televiziji, se je v preteklosti že oglasil ameriški predsednik Barack Obama pa tudi njegovi predhodniki, Cameron pa je postal prvi britanski premier na položaju, ki je sprejel povabilo. V začetku leta se je za enako potezo sicer odločil tudi londonski župan Boris Johnson, ki pa tudi ni pustil prav dobrega vtisa.

"Usodna" Velika listina svoboščin
Letterman, legenda ameriške televizije, je pogovor začel z napovedjo, da bo premierju postavil "nekaj neumnih ameriških vprašanj". In prvo je bilo: Kdo je napisal besedilo pesmi Rule Britannia (tradicionalna britanska domoljubna pesem), ob spremljavi katere je Cameron prišel v studio. Premier, ki se je sicer šolal na priznanih ustanovah v Etonu in Oxfordu, je narobe ugibal, da gre za Edwarda Elgarja. Letterman mu je razkril, da je pravilni odgovor James Thomson.

Premier je bil v zadregi tudi, ko so sledila vprašanja o Magni Carti. Vedel je, da gre za listino, ki je omejila moč angleških monarhov in da je nastala leta 1215, ni pa znal v angleški jezik prevesti njenega imena (Velika listina svoboščin, op. a.) "Dobro bi bilo, če bi to vedeli," mu je dejal Letterman, ki ga je "mučil" še o drugih dogodkih iz britanske zgodovine. Cameron se je o ameriški vojni za neodvisnost pošalil: "Takrat smo se malo sprli, a počasi bomo preboleli ta dogodek."

"Tole je bilo res slabo"
Po spodrsljajih je Cameron dejal: "Tole je bilo res slabo. V tej oddaji se je začel konec moje kariere." Požreti je moral tudi nekaj šal na račun svoje preteklosti in šolskega naglasa, v nekem trenutku pa je priznal, "da trenutno ni najbolj priljubljen človek na Otoku".

Iz premierjevega kabineta so po oddaji sporočili, da so vedeli, da bi premier lahko postal tarča Lettermanovega posmehovanja, a da je bila to kljub temu dobra poteza. "Britanija ima res izjemno leto z diamantnim kraljičinim jubilejem in olimpijskimi igrami. Veliko imamo povedati, pomembno je, da nas slišijo," so dejali.

Kratek odsek Cameronovega gostovanja si lahko ogledate spodaj (video je v angleškem jeziku).