Čista voda je namreč glavni pogoj za razvoj in življenje ribic. Foto: Postojnska jama/Iztok Medja
Čista voda je namreč glavni pogoj za razvoj in življenje ribic. Foto: Postojnska jama/Iztok Medja

Prvorojena ličinka je po podatkih Postojnske jame velika in lepo raste, z boka se je že nagnila proti trebuhu, lepo se vidijo oči, rastejo pa ji tudi nogice. V Postojnski jami sicer čakajo, da se bo iz jajčec izleglo še deset malih človeških ribic. Pričakujejo jih v naslednjih dneh, saj nekatere že kukajo iz ovojnic jajčec.

Vse ličinke se izvalijo z velikimi trebuščki, v katerih je shranjen rumenjak. Prva ličinka že pridno porablja zaloge rumenjaka, zato ji trebušček že plahni. Z boka se je počasi nagnila proti trebuhu, za približno 45 stopinj. Tudi njene oči so lepo vidne, nogice rastejo, pravijo v Postojnski jami in dodajajo, da se za zdaj zabava s plavanjem proti gladini in nazaj.

Kmalu se bo začela prehranjevati sama
Razvoj po besedah strokovnjakov poteka po načrtih. Če bo tako šlo naprej, bi lahko v naslednjih tednih odprla usta in počasi začela jesti sama. Zaloge hrane za mlade človeške ribice so že pripravljene, biologa pa skrbita tudi za primerno okolje.

Kljub veselju pa stroko skrbi slabo stanje reke Pivke. Če ljudi najbolj motita vonj in videz vode, človeške ribice slabo stanje čutijo še bolj, saj so občutljive tudi na najmanjše kemične spremembe vode in vsako najmanjšo onesnaženost.