Več kot le gumb na družabnem omrežju Facebook ... Foto:
Več kot le gumb na družabnem omrežju Facebook ... Foto:
Facebook
Družabno omrežje se predstavlja kot spletna stran, ki pomaga ljudem, da se povežejo in delijo svojo zasebnost z drugimi. Foto: EPA

Potem ko je neki egipčanski par poimenoval svojega otroka Facebook, sta Izraelca Lior in Vardit Adler poimenovala svojo hčerko Like, po znanem gumbu na družabnem omrežju.

Novopečeni očka je ob tem pojasnil, kako pomembno se mu zdi otroku dati ime, ki ga nima še nihče na svetu - ali vsaj ne v Izraelu. Njuna prvorojenka ima tako ime Dvash, kar v hebrejščini pomeni med, njuna druga hčerka pa je Pie (po slovensko pita).

Ime - kot je zatrdil par - ni poskus, kako bi iztržila denar od družabnega omrežja. Njen oče je ob tem za tiskovno agencijo DPA še povedal, da ima beseda "like" "lep in mednarodni prizvok". Ob tem je dodal, da je Facebook postal ikona današnje generacije, tako kot je disko v 70. letih preteklega stoletja.

Mogoče bo svojemu imenu pozneje dodala črko y ali pa k in bo Lykke - tako kot švedska indie pevka Lykke Li, je še razmišljal oče.

Beseda "like" pa ni priljubljena le na Facebooku, marveč je pogosto uporabljena tudi v vsakdanjem govoru - še posebej v angloameriškem svetu. Jezikoslovci ugotavljajo, da je pogosto uporabljena kot mašilo. Tako da kar je včasih bil "um", je danes med mladimi Američani postala beseda "like".