Facebook vam pomaga navezovati stike in deliti mnenje z drugimi. Morda je glede tega bolje dvakrat premisliti. Foto: MMC RTV SLO
Facebook vam pomaga navezovati stike in deliti mnenje z drugimi. Morda je glede tega bolje dvakrat premisliti. Foto: MMC RTV SLO
Ena nevarnejših aplikacij je tudi tista, s pomočjo katere sporočate svojim 'prijateljem', kje se nahajate. Foto: EPA

A po pisanju Huffington Posta obstajajo omejitve pri tem, kako odprt je pametno biti na Facebooku, in čeprav morda uživate v deljenju fotografij in svojih statusov, bi bilo bolje, če nekaterih podatkov ne bi delili s "prijatelji".
Kdo vse spremlja vaše dejavnosti na tem priljubljenem družabnem omrežju? Delodajalci, zalezovalci, zvezni agentje in celo zavarovalniške družbe so znani po tem, da prebrskajo Facebookove profile v lovu za podatki. Prav tako skrb vzbujajoča so poročila o hekerjih Facebookovih računov, ki uporabnike izpostavljajo nevarnosti identitetnih prevar.
Tudi če zaščitite osebne podatke z nastavitvijo "samo prijatelji" ("Friends Only"), obstaja možnost, da ste se "spoprijateljili" z nekom, ki ga komaj poznate ali pa ga sploh niste nikdar spoznali. Katere podrobnosti naj torej raje ostanejo neobjavljene?

1. Vaš datum in kraj rojstva: Čeprav vam mogoče godi brati vsa rojstnodnevno voščila, pa dvakrat premislite, preden objavite svoja polna datum in kraj rojstva, saj potencialnim tatovom identitete s tem izdate preveč.
2. Dekliški priimek vaše matere: Dekliški priimek je pomemben podatek, še zlasti ker je pogosto odgovor na varnostno vprašanje na številnih straneh, nanj pa se naslanjajo tudi družbe kreditnih kartic, mobilni operaterji in številna druga podjetja.
3. Vaš domači naslov: Objava vašega domačega naslova omogoča vsem, od vaših bivših do vaših delodajalcev, da vidijo, kje živite. Niso redki primeri, da so vlomilci uporabili Facebook za targetiranje uporabnikov, ki so sporočili svetu, da niso doma.
4. Vaše daljše odsotnosti od doma: Ne objavljajte statusov, ki omenjajo, kdaj boste zdoma, saj s tem sporočate svojim Facebookovim "prijateljem", kdaj bo vaša hiša prazna in brez nadzora. Če že, pa omenite še, da imate alarm ali hudega psa.
5. Vaše krajše odsotnosti od doma: Čeprav nove aplikacije kot Facebook Places spodbujajo uporabnike, da v vsakem trenutku sporočate, kje točno se nahajate, raje dobro premislite, preden potencialnim vlomilcem delite podatke o krajših odhodih od doma.
6. Vaše neprimerne fotografije: Zdaj že skoraj vsi vedo, da vas lahko opolzke, nezakonite ali drugače obremenjujoče fotografije, objavljene na Facebooku, stanejo službe (ali še kaj hujšega). A celo izbrisane fotografije vas lahko preganjajo. Facebookovi strežniki namreč shranjujejo izbrisane fotografije za nedoločen čas, tako da se lahko zgodi, da nekdo, ki je imel prej dostop do slike in si je shranil direktni URL, še vedno pride do nje.
7. Izpovedi: Goljufate davkarijo? Ne prenašate šefa? Ste pobegnili iz restavracije, ne da bi plačali? Ne povejte tega Facebooku. Nastavitve zasebnosti vam omogočajo, da nadzirate, s kom delite določene informacije - lahko denimo ustvarite skupino, ki jo sestavljajo vaši najtesnejši prijatelji - a, ko stvar enkrat objavite, je zelo težko izbrisati dokaz vaših nezakonitih početij in zelo težko preprečiti, da bi se širila naprej. Obstaja nešteto primerov zaposlenih, ki so jih odpustili prav zaradi izpovedi na Facebooku, nekatere pa so zaradi njih celo aretirali.
8. Vaša telefonska številka: Pazite, kje objavljate svojo telefonsko številko. Če jo objavite na profilu, samo pomislite, komu vse je dostopna: bivšim, prijateljem prijateljev, sošolcem iz osnovne šole ... Poleg tega se da vdreti v račune in kar naenkrat vaša telefonska postane zelo javna.
9. Odštevanje do počitnic: Odštevati dni do počitnic zna biti ravno tako malomarno, kot objaviti, koliko dni bodo vaše počitnice trajale. Namesto da objavite "Sedem dni do Havajev!", raje napišete kar "Oropajte me, prosim!". Če hočete, objavite slike s počitnic, ko se vrnete. A ne mamite kriminalcev s točnimi podatki, kdaj vas ne bo doma.
10. Ime vašega otroka: Tatovi identitet merijo tudi na otroke, zato ne uporabljajte otrokovega imena v "tegih" ali podnaslovih fotografij. Če vaš otrok ni na Facebooku in nekdo vključi njegovo ime v nadnapis, prosite to osebo, da ime odstrani.
11. Vaše tvegano obnašanje: Radi dirkate po cestah z vašim camarom, letite nad hribi z zmajem ali kadite kot Turek? Zavarovalnice se vse bolj obračajo na splet, da bi ugotovile, ali njihove stranke ogrožajo sebe ali svoje imetje.
12. Načrt vašega doma: Ne objavljajte fotografij, ki razkrivajo, kako je videti vaše stanovanje in kje se nahaja kaj vrednega.
13. Vaš profil na javnem brskalniku: Si želite, da se vaš profil na Facebooku - celo osnovni podatki, kot so spol, ime in profilna slika - pojavi na Googlovem iskalniku? Če ne, si blokirajte vaš profil pred tovrstnimi rezultati. S tem se zmanjša možnost, da bi neznanci dostopali do vaše strani.