Zanimivosti
(8)
Božiček
Božiček je pohvalil otroke in jim obljubil, da jih če 20 dni znova obišče - z darili, seveda. Foto: BoBo

Dodaj v

Z daljnega severa v Ljubljano: Božiček "preverjal" slovenske otroke

Božiček Slovenijo obiskal na pobudo finskega konzulata
4. december 2017 ob 19:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenijo je na pobudo finskega konzulata obiskal najslavnejši prebivalec Rovaniemija, Božiček. V dveh dneh je obiskal Pediatrično kliniko, mestno hišo in ljubljanskega župana, na koncu pa v družbi Boruta Pahorja pokazal še, kako dobro drsa.

Božiček ali Joulupukki, kot mu pravijo Finci, je doma na Laponskem, na gori Uho (Korvatunturi) - ta ima obliko ušesa, zaradi česar lahko sliši vse želje otrok z vsega sveta -, ob finski savni pa velja za enega najbolj znanih finskih izvoznih artiklov. Pred prazniki se Božiček tradicionalno odpravi po svetu in tokrat se je ustavil tudi v Sloveniji.

Med dvodnevnim obiskom se je srečal z otroki na ljubljanski Pediatrični kliniki, srečal se je tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, se udeležil bazarja Sila, za konec pa skupaj s predsednikom države drsal na pred kratkim odprtem drsališču v središču prestolnice.

Otroci so mu svoja pisma z željami in risbami lahko predajali na vseh lokacijah oziroma so mu jih lahko pustili v hotelu, kjer je bival. "Vse želje, ki sem jih danes dobil, so tako lepe. Vsi si želijo sreče, zdravja in drugega za družino," je za TV Slovenija dejal ob koncu obiska in dodal, da so otroci na splošno zelo pridni. "Prepričan sem, da bom čez 20 dni obiskal skoraj vse izmed njih."

Namen obiska najbolj znanega predstavnika decembrskih praznikov je krepitev prijateljskih slovensko-finskih odnosov, pa tudi počastitev letošnje 100. obletnice neodvisnosti Finske, so ob tem še sporočili s finskega konzulata.

T. K. B., Foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
5tane
# 04.12.2017 ob 22:21
Severa? Božička si je izmislila cocacola.

V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo.

Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.
mkv
# 05.12.2017 ob 08:53
Poleg očitnega komercialnega izvora (izgled "Božička", ki sledi Coca coli) je bistvu ta mož povzet po današnjem oz. jutrišnjem slavljencu Miklavžu (Santa Claus... Saint Claus ...sveti Nikolaj). Zanimivo je kako z veseljem prevzemamo (pop, komercialno) kulturo drugih narodov; ja saj vem denar sveta vladar!
Seneca
# 05.12.2017 ob 07:27
Otroci so bili verjetno zelo veseli Božička, ki jih ne razume in žlobudra v nekem tujem jeziku...
Miham
# 05.12.2017 ob 16:08
a ga se niso zamenjali s kakim bolj temnim bradacem ?
izo
# 04.12.2017 ob 20:58
dedka mraza letos ne bo? v kakšnem grosuplju verjetno ne..
ABADON
# 05.12.2017 ob 09:53
Matjaz ne verjames?
Ce se je pa Pahor z njim dobil!
Matjaz82
# 05.12.2017 ob 09:51
A lahko kdo razloži kaj s tem finskim božičkom, res me zanima. Vem, da je sant nicolas bil nek svetnik v turčiji, na freskah je celo v rdeče beli opravi. To glede kokakole vem, lahko pa da so vseeno tudi oni kopirali, ne bi bilo nič čudnega. No, pa ne mislite, da verjamem vanj hehe.
ABADON
# 05.12.2017 ob 09:52
To je naravnost genijalna metafora za RKC. V tej anomaliji je skrita vsa mavrica hipokrizije in sprenevedanja RKCja. To je kot bi bila angleska kraljica simbol komunistov.
Kazalo