Ariana Austin in Joel Makonnen sta se poročila 9. septembra. Foto: Instagram
Ariana Austin in Joel Makonnen sta se poročila 9. septembra. Foto: Instagram

Danes 33-letna Ariana Austin se dobro spominja tistega usodnega večera pred 12 leti, ko se je s prijateljico zabavala v nekem nočnem klubu v Washingtonu. K njima je pristopil čeden mladenič, ju pozdravil in jima navrgel (ne najboljši?) kompliment: "Videti sta kot iz oglasa za Bombay Sapphire (vrsta gina, op. p.)."

"Manj kot pet minut pozneje sem ji rekel: 'Ti boš moje dekle,'" pa je del usodnega prvega srečanja za New York Times opisal Joel Makonnen. Na začetku ji ni povedal za svojo modro kri, šele ko je njuna zveza postal resnejša, pa ji je razkril, da se ponaša z nazivom etiopski princ Joel in da je v resnici pravnuk legendarnega Haileja Selassieja I., zadnjega pravega etiopskega cesarja, ki je Etiopiji vladal kot 225. cesar Salomonove dinastije med letoma 1930 in 1974.

Čeprav ima rodbina skoraj biblične korenine (ustanovitelja dinastije naj bi bila kralj Salomon in kraljica iz Sabe), se je Joel rodil leta 1982 v Rimu, kjer so njegovi starši (princ David Makonnen in princesa Adey Imru Makonnen) po etiopski revoluciji in zrušenju monarhije leta 1974 živeli v izgnanstvu. Pozneje so se preselili v Švico in si tam ustvarili dom, piše na njegovi uradni spletni strani.

Odvetnik in poslovnež Joel živi med ZDA in Etiopijo, kamor se po padcu komunistične države leta 1991 spet lahko vrača. Tam živi tudi njegova 88-letna babica, vojvodinja vdova Hararska, sicer žena Selassiejevega drugega sina Mihaela, ki je umrl v prometni nesreči v 60. letih.

Joel najverjetneje ne bo nikoli sedel na etiopski prestol, saj je šele peti v vrsti za prestol (po stricih Pavlu in Mihaelu, očetu Davidu in starejšem bratu Jokšanu), a je njegova poroka vseeno potekala po običajih Etiopske pravoslavne cerkve in v vsem razkošju, ki pritiče članu kraljeve družine. Z Ariano sta se zaobljubila na začetku septembra v ZDA, a je poroko kljub vsemu opravilo kar 13 pravoslavnih duhovnikov, ženin in nevesta sta bila odeta v razkošna kraljevska ogrinjala, na glavi sta nosila tradicionalni poročni kroni, na podlagi fotografij, ki jih je par objavil na družbenih omrežjih, poročajo ameriški mediji.