Američani se kasneje in manj pogosto odločajo za (praviloma drag) skok v zakon. Foto: EPA
Američani se kasneje in manj pogosto odločajo za (praviloma drag) skok v zakon. Foto: EPA

Leta 1960 je bilo poročenih 72 odstotkov odraslih Američanov. Povprečna starost ameriškega ženina ob prvi poroki je bila lani 28,7 leta, neveste pa 26,5 leta.

Raziskava Pew, opravljena na podlagi popisa prebivalstva leta 2010, ugotavlja tudi, da je od leta 2009 do 2010 število porok v ZDA padlo za kar pet odstotnih točk. Najverjetnejši razlog za to so slabe gospodarske razmere oziroma manj denarja za praviloma drage poročne slovesnosti.

Fizično nasilje v razmerjih
Raziskava Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi v Atlanti pa prinaša še bolj skrb vzbujajoče podatke, ko gre za odnose med spoloma. Kot je pokazala, je kar vsaka četrta Američanka vsaj enkrat v življenju doživela fizično nasilje svojega soproga ali spremljevalca. Vsaka peta naj bi bila poleg tega žrtev posilstva ali poskusa posilstva, od tega polovica s strani moža ali spremljevalca.

Kar 29 milijonov Američank je tako izjavilo, da jih je soprog oz. intimni partner kdaj davil, tepel, ustrelil, zabodel, udaril ali vlekel za lase. Če se prišteje še klofutanje in prerivanje, ta številka naraste na 36 milijonov.