V ZDA je neznani napadalec ustrelil cirkuškega slona, kar je izzvalo hudo ogorčenje po vsej državi. Foto: EPA
V ZDA je neznani napadalec ustrelil cirkuškega slona, kar je izzvalo hudo ogorčenje po vsej državi. Foto: EPA
Metek
Storilec je ustrelil le enkrat, a strel bi bil za slonico skoraj usoden. Foto: EPA

Incident, ki še vedno odmeva po vsej državi, se je zgodil v torek v mestecu Tupelo, ki leži v zvezni državi Misisipi. 39-letna slonica Carol, ki nastopa v potujočem zabavišču Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, je bila čez noč v ogradi na prostem, ob 2.00 zjutraj pa je skozi noč odjeknil strel. Krogla je slonico zadela v vrat.

"Do jutra nisem vedela, ali bo sploh preživela," je povedala njena skrbnica Catherine Carden, veterinar Dennis Schmitt pa je potrdil, da bi bilo za žival usodno, če bi krogla končala le nekaj centimetrov višje ali nižje. Ranjeno slonico so prepeljali v zavetišče v Springfieldu v sosednjem Misuriju, kjer bo okrevala vsaj še naslednjih osem tednov.

Ustrelil in odpeljal naprej
Priče dogodka so povedale, da je šlo zagotovo za namerno dejanje, saj je strelec iz vozila, ki so ga opisali kot bel ali siv Ford Explorer z zatemnjenimi stekli, med vožnjo pištolo skozi okno nameril prav v slonico in sprožil en sam strel, ko pa je videl, da jo je zadel, je odpeljal naprej.

Direktor cirkusa Todd Hunt pa meni, da je bil strel morda namenjen cirkuškim delavcem, ki so takrat spali v prikolicah, postavljenih ob sloničini ogradi. "Ne morem si namreč predstavljati, kaj se sicer podi po glavi nekoga, ki se odloči, da bo ustrelil slona," je pojasnil.

Bogata nagrada za koristne informacije
Policija zadnje dni vneto išče storilca, vendar jim ga še vedno ni uspelo najti. Morda pa bo jezik komu zdaj razvezala bogata denarna nagrada, ki bo pripadla človeku, ki bo policijo privedel do storilca.

Cirkus je namreč temu namenil 10.000 ameriških dolarjev, še po 5.000 vsaka sta primaknili ameriška fundacija Fish and Wildlife Service in organizacija People for the Ethical Treatment of Animals, po tisočaka pa še nekatere druge lokalne dobrodelne ustanove - v skladu za nagrado se je tako nabralo že več kot 30.000 dolarjev.

Storilcu grozi obtožnica na zvezni ravni in tri leta zaporne kazni, saj je azijski slon ogrožena živalska vrsta.

Prebivalci so šokirani
Incident je močno razburil tudi prebivalce mesta s približno 40.000 prebivalci: "Tupelo je znan kot nadvse varna skupnost za prebivalce in obiskovalce. Šokirani smo in besni zaradi tega nesmiselnega zločina," je pobesnel župan Jack Reed Jr.

Mestne oblasti zdaj računajo na solidarnost meščanov, zato so v podporo Carol pred turistični urad postavili "vizitko v slonji velikosti", kamor vsak lahko napiše dobre želje za ranjeno slonico in tudi prispeva donacijo za njeno čim hitrejše okrevanje.