Ulice Guče so zadnje dni preplavile trobente. Foto: Reuters
Ulice Guče so zadnje dni preplavile trobente. Foto: Reuters
Magnfico in srbski vojaški orkester Stanislav Binički
Guča se bo končala z nastopom Magnifica. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tretjeuvrščeni Blaž Pek. Foto: Tomaž Škamperle

Med dobitniki priznanj je bil tudi Slovenec - Blaž Pek iz skupine Pivo in Čevapi iz Senožeč je namreč med trobentači zasedel visoko tretje mesto.

Duh glasbe je zasedel Gučo, srbski kraj z 2.000 prebivalci. Na vsakem koraku je mogoče kupiti domače srbske izdelke, spominke, kič in obilico krepke hrane. Letošnji festival je bil po poročanju srbskih medijev v znamenju ljubezni.

"Tu je res veliko lepih deklet. Ko se oglasi trobenta, zaigra vse. To je pozitivni duh, ki je opojen," je za srbski Blic pojasnjeval eden izmed obiskovalcev.

Srbska tržna znamka
54. izvedba Guče je potekala brez večjih težav. Srbi so znova poudarili, da je Guča ena izmed največjih srbskih tržnih znamk, ki je na račun mojstrstva srbskih trobentačev postala znana v svetu.

Festival tako obiščejo obiskovalci iz Rusije, ZDA, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanije, Črne gore, Slovaške, Romunije, Francije, Nemčije, Turčije, Izraela in celo Nigerije. Največ obiskovalcev je sinoči pod svoj oder na "spektakularnem" koncertu privabila Ceca Ražnatović.

Nastopajočim se je letos na ulicah pridružila celo romska skupina iz Minnesote v Združenih državah Amerike. Tistim, ki so si želeli še kaj več od koncertov, je bil na voljo tudi lunapark, za veliki finale pa tudi ognjemet.

Petdnevni festival se končuje nocoj z nastopom Magnifica.

Več pa v prispevku dopisnice TV Dnevnika Marte Razboršek.