Najboljša zaščita je cepljenje, pravijo na inštitutu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Najboljša zaščita je cepljenje, pravijo na inštitutu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ošpice
Ošpice spremlja značilen izpuščaj. Foto: MMC RTV

Pri petih od 11 obolelih so ošpice že tudi laboratorijsko potrdili. Vsem obolelim je skupen le obisk razstave psov, ki je bila 8. in 9. novembra v Šempetru pri Gorici in na kateri so sodelovali lastniki psov iz 27 držav. "Glede na to, da pri nas virus ošpic že dalj časa ne kroži, predvidevamo, da je bila okužba vnesena iz tujine," so zapisali na inštitutu.

Iskanje in zaščita ljudi, ki so bili v tesnem stiku z obolelimi (družinski člani, sodelavci in zdravstveni delavci), še trajata.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Virus je patogen za človeka, okužijo se lahko tudi opice. Bolezen se prenaša z drobnimi kapljicami, neposredno ali posredno. Osebe z akutno okužbo brez znakov bolezni so malo ali pa sploh niso kužne. Bolnik je sicer kužen nekaj dni pred pojavom izpuščajev in še šest dni po izbruhu bolezni. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosu in/ali žrela, verjetno pa tudi skozi očesno veznico prek okuženih rok.

Bolezen se pojavlja po vsem svetu, na pojav pa vplivata gostota prebivalstva in dostopnost do cepljenja. Pred uvedbo cepljenja so se epidemije ošpic pojavljale na od dve do pet let in so trajale od tri do štiri mesece.

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic je pri ljudeh, ki so bili v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štiri dni po pojavu ter proti ošpicam niso zaščiteni. To pomeni, da niso bili cepljeni ali pa je bilo cepljenje nepopolno. Tveganje za okužbo je visoko tudi pri tistih, ki ošpic še niso preboleli in so rojeni po letu 1960. Ti bi morali biti cepljeni čim prej, da se okužba prepreči, opozarjajo na NIJZ-ju.

Za ošpice so sicer značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in izpuščaj, ki se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato pa se razširi po telesu in traja od štiri do sedem dni. Zapleti pri bolezni lahko zajemajo vnetje srednjega ušesa, pljučnico, drisko in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je sorazmerno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli deset dni.

V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Slovenija sorazmerno dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih. Tako se ošpice pri nas več let sploh niso pojavljale, v zadnjih letih pa se je pojavilo nekaj vnesenih primerov ošpic, ki pa niso povzročili večjih izbruhov, pojasnjujejo pri inštitutu. Edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje, so še dodali.

Sarajevski časnik Dnevni avaz pa je poročal, da so v zadnjih nekaj mesecih v Bosni in Hercegovini opazili močan porast števila obolelih za ošpicami. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo so letos samo do sredine avgusta našteli že 2.257 okuženih z ošpicami. Njihovo število iz meseca v mesec narašča. Če so še septembra zaznali 94 na novo okuženih, je bilo takih oktobra že 170. Med zbolelimi je največ šolarjev in študentov, ki niso bili cepljeni ali pa niso prejeli vseh odmerkov cepiva, še piše sarajevski časnik.