Zaradi prisotnosti aflatoksina je bil odrejen umik in odpoklic mleka iz mlekomatov v Ljubljani, Kamniku in Mostah pri Komendi. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi prisotnosti aflatoksina je bil odrejen umik in odpoklic mleka iz mlekomatov v Ljubljani, Kamniku in Mostah pri Komendi. Foto: MMC RTV SLO
Aflatoksini zaradi krme?

Na gorenjskih kmetijah že poteka vzorčenje krme. Rezultati preiskav vzorcev krme po Sloveniji po navedbah uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer kažejo, da sta število kontaminiranih vzorcev z aflatoksini in njihova koncentracija v slovenski krmi razmeroma majhna.

V zadnjih petih letih namreč v uradnih vzorcih krme, odvzetih v okviru rednega programa vzorčenja, preseženih maksimalno dovoljenih vsebnosti aflatoksinov niso zaznali. Posamezni pozitivni primeri pa so bili ugotovljeni v okviru posebnega nadzora.

Po poročanju TV Slovenija sta vsaj dve kmetiji nabavili koruzno krmo v kmetijski zadrugi v Cerkljah. Krma pa je sicer po poreklu iz Hrvaške. Kot je pojasnila generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, krme po vstopu Hrvaške v EU ni treba več pregledovati, saj je zdaj zaradi enotnega trga zgolj "prepeljana", včasih pa jo je bilo treba uvoziti.

Kaj so aflatoksini?
Aflatoksini so toksični za perutnino, prašiče, prežvekovalce, konje, postrvi in laboratorijske živali. Med aflatoksini je toksin B1 najbolj toksičen in najbolj razširjen v krmi za živali in v hrani za ljudi. Prva klinična znamenja pri spontanih zastrupitvah so izguba apetita in slabo počutje živali.

Aflatoksin B1, ki ga živali zaužijejo s kontaminirano krmo, se v jetrih pretvori v aflatoksin M1, ta pa se prek mlečnih žlez izloča v mleko. Aflatoksin M1 ima pri ljudeh hepatotoksičen, genotoksičen in kancerogen učinek.

Država naj ukrepa in kaznuje krivce
V Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) zahtevajo, da se pri iskanju odgovornih in vzrokov za nastali položaj vztraja do konca in se tako potrošnikom zagotovi varna hrana.

"KGZS svari pred tem, da ne bi na koncu odgovornosti nosili le kmetje, ki bodo že tako zaradi napak drugih utrpeli hude posledice ter veliko gospodarsko škodo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Odpoklic mleka iz mlekomatov
Zaradi prisotnosti aflatoksina je bil odrejen umik in odpoklic mleka iz mlekomatov v Ljubljani, Kamniku in Mostah pri Komendi (mlekomati na Ljubljanski cesti 14 v Kamniku, pri Petrolu na Celovški cesti 147a v Ljubljani, pri Tušu v Mostah pri Komendi, na Dunajski cesti 220 v Ljubljani, na Šmartinski cesti 152 v Ljubljani in pri Petrolu na Šmartinski cesti 45 v Ljubljani).

Potrošnikom pa svetujejo, da tega mleka ne uporabljajo za prehrano, saj prekuhavanje ne uniči aflatoksina.

Aflatoksini zaradi krme?