Težav za Vzajemno še ni konec. Foto: MMC RTV SLO
Težav za Vzajemno še ni konec. Foto: MMC RTV SLO

Direktor agencije Mihael Perman je dejal, da lahko, če kdo od novih nadzornikov pogojev ne bo izpolnjeval, zahtevajo ponoven sklic skupščine in kot točko dnevnega reda postavijo odpoklic člana nadzornega sveta. Pravnik na agenciji Gorazd Čibej je pojasnil, da morajo biti nadzorniki ustrezno strokovno usposobljeni, imeti morajo lastnosti in izkušnje, ki so potrebne za nadziranje poslov, zavarovalnice, ne smejo biti pravnomočno obsojeni. Pogj je tuzdi, da nikoli niso bili člani uprav podjetij, nad katerimi je začet postopek prisilne poravnave, likvidacije, stečaja ali izredne uprave. Certifikata o usposobljenosti za opravljanje funkcije članstva v nadzornem svetu ne potrebujejo.

Po Čibejevem mnenju je pogoj strokovne usposobljenosti izpolnjen, če lahko člani dokažejo, da imajo najmanj štiriletne izkušnje pri vodenju ali nadziranju poslov družbe, primerljive velikosti in dejavnosti, kot je zavarovalnica, oziroma drugih primerljivih poslov ali to, da so strokovnjaki na teh področjih. Če tega ne morejo dokazati, pa morajo na kakšen drugačen način dokazati, da so strokovnjaki na področju zavarovalništva.

Kot je znano, so bili na ponedeljkovi skupščini Vzajemne za nadzornike izvoljeni Mateja Kožuh Novak, Mirko Miklavčič, Marjan Urbančič in Andrej Zorko. Kožuhova je na očitke, da niso kompetentni, odgovorila, da niso kompetentni, "ker niso del političnega in kapitalskega ustroja".