Tobačna industrija se je izognila večstomilijonski tožbi. Foto: EPA
Tobačna industrija se je izognila večstomilijonski tožbi. Foto: EPA

Sodišče v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri je v petek zavrnilo tožbo 37 bolnišnic, ki so zaradi zdravljenja kadilcev zahtevale odškodnino v višini 455 milijonov ameriških dolarjev. Bolnišnice so zatrjevale, da omenjena podjetja na čelu z družbo Philip Morris prodajajo "pretirano nevaren" izdelek, zaradi katerega je zbolelo veliko število ljudi.

Po trditvah bolnišnic naj bi tobačna industrija manipulirala z vsebnostjo nikotina v cigaretah in potvarjala podatke o njihovih posledicah za zdravje. Bolnišnice so odškodnino zahtevale za zdravljenje tistih kadilcev od leta 1993, ki niso imeli zavarovanja in niso plačali stroškov zdravljenja, vendar so jih zaradi medicinske etike vseeno zdravili.

"Sodišče se je strinjalo s trditvijo družbe Philip Morris, da običajne cigarete niso malomarno izdelane ali z napakami," je pojasnil predstavnik tega podjetja Murray Garnick.

"Sodišču smo predstavili obsežno dokazno gradivo, ki vključuje tudi pričevanja prič iz bolnišnic, ki dokazuje, da bolnišnice niso utrpele tako velike škode, kot trdijo," je povedal Ronald s. Milstein iz tobačnega podjetja Lorillard.

Milijarda mrtvih v stoletju
Po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bo v tem stoletju zaradi pasivnega ali aktivnega kajenja umrla skoraj milijarda ljudi. Čaka nas "kataklizma", če se bo nadaljevalo trenutno stanje in ne bodo sprejeti ukrepi za izboljšanje, je opozoril predstavnik WHO-ja Douglas Bettcher in dodal, da nam tega ni treba, saj imamo sredstva, s katerimi lahko vsakomur pomagamo, da preneha.