Peterlin nima dovoljenja za delo pri zasebnikih, a je kljub temu delal še za zasebno podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Peterlin nima dovoljenja za delo pri zasebnikih, a je kljub temu delal še za zasebno podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Borut Peterlin suspendiran

Novinar TV Slovenija Jan Konečnik je za MMC poročal, da je odvzem pooblastil za vodenje inštituta začasen, trajal bo en mesec. Kot je že pred dnevi razkrila TV Slovenija, je Peterlin zasebnemu podjetju Medgen pomagal pri poslih s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma. Genetski test, ki to ugotavlja, v Sloveniji ponujajo le zasebna zdravstvena podjetja za okoli 900 evrov. Med temi podjetji je tudi ljubljanski Medgen, ki trži teste priznanega kitajskega inštituta BGI.

Čeprav je Medgen zasebna klinika, pa se je Peterlin v njenem imenu dogovarjal s kitajskim inštitutom o prodaji genetskih raziskav, čeprav nima dovoljenja za delo pri zasebnikih.

Predstojnik inštituta se je za ceno pogajal v imenu zasebnika
Elektronska pisma razkrivajo, da se je Peterlin v imenu zasebnika Medgen z namestnikom direktorja evropske podružnice družbe BGI pogajal tudi glede cene testa in želel izvedeti, kdaj naj jim pošlje v analizo prve vzorce.

V kratkem bo končana revizija poslovanja inštituta, ki ga je vodil Peterlin, še poroča novinar TV Slovenija Konečnik.

Kako potekajo testi za Downov sindrom
Gre za novo genetsko analizo za Downov sindrom, pri katerem nosečnici odvzamejo kri, in je manj invazivna analiza, poroča STA. Klinični inštitut za medicinsko genetiko Ginekološke klinike UKC Ljubljana določene genetske analize izvaja sam, medtem ko nekatere vzorce, pri katerih je potrebna specifična analiza, pošiljajo v tujino. V omenjenem primeru pa je brez vednosti vodstva UKC opravljanje analiz potekalo prek tretje institucije, ambulante za klinično diagnostiko Medgen.

Astronomski zaslužki - zasebniku
Po informacijah, ki so prišle v javnost v zadnjih dneh, naj bi predstojnik inštituta Borut Peterlin nosečnice pošiljal v omenjeno zasebno ambulanto, ki analiz ne opravlja, ampak vzorce pošilja v tujino. S tem pa naj bi zasebnemu podjetju, kjer Peterlin tudi dela, za posredovanje omogočil zaslužek v višini 500 do 900 evrov na preiskavo.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec sicer ne ve, ali je bil Peterlin obveščen o notranji reviziji. A dokler revizija traja, ne more komentirati nobenega postopka, ker bi se lahko to razumelo kot pritisk na revizijo.

Nasprotujejo prelivanju javnih sredstev zasebnikom
Ob tem je Vrhunec poudaril, da je velik zagovornik javnega zdravstva, saj da lahko samo javni zdravstveni sistem državljanom zagotovi pravične zdravstvene storitve na solidaren način. "Zato v UKC nasprotujemo kakršnemu koli prelivanju javnih sredstev zasebnikom," je poudaril. Sicer pa meni, da nadzor v UKC Ljubljana deluje, to pa se je že pokazalo pri ostalih primerih nepravilnosti, ki so jih sami odkrili.

Odcepitev inštituta od ginekološke nezaupnice trenutno ustavljena
Vrhunec je tudi potrdil, da je potekal postopek odcepitve omenjenega inštituta od ginekološke klinike, a je postopek trenutno ustavljen, saj da čakajo na rezultate notranje revizije. Ob tem je poudaril, da ta odcepitev ne bi pomenila tudi odcepitve od UKC, ampak da bi še vedno deloval v okviru UKC in bi združeval dejavnost genetike tudi iz drugih klinik. Kar se tiče nadzora, pa bi bil potem inštitut neposredno podrejen vodstvu UKC.

Borut Peterlin suspendiran