V novem urgentnem centru bosta delovali kirurška in internistična urgenca, ki so ju zdaj izvajali v ločenih bolnišničnih oddelkih. Foto: Goran Rovan
V novem urgentnem centru bosta delovali kirurška in internistična urgenca, ki so ju zdaj izvajali v ločenih bolnišničnih oddelkih. Foto: Goran Rovan
Po besedah ministrice za zdravje bo organizacija urgentnih služb v Posavju do nadaljnjega ostala nespremenjena. Sprememba bo le v tem, da bo zdravstveni dom v Krškem ponoči zaprt. Foto: Goran Rovan
Odprli brežiški urgentni center

Brežiška bolnišnica je za naložbo, ki je znašala nekaj manj kot tri milijone evrov, dobila okoli 1,8 milijona evrov evropskih sredstev, preostalo sta pristavili država in bolnišnica. Prve bolnike bodo na urgentni oddelek sprejeli v ponedeljek.

Po besedah direktorja brežiške bolnišnice Dražena Levojevića bodo v novem urgentnem centru delovali kirurški, interni in oddelek za anesteziologijo. Med največjimi novimi pridobitvami je Levojević navedel sodobno opremljene prostore, najsodobnejšo operacijsko opremo in opremo v prostoru za reanimacijo ter videokonferenčni sistem, s katerim se bodo lahko vključili v projekt daljinske obravnave pacientov.

Po podatkih brežiške bolnišnice bodo reševalna vozila za dovoz pacientov v novo internistično in kirurško urgenco od zdaj uporabljala skupen vhod v objektu urgentnega centra, dozdajšnji dvoriščni vhod pa bodo uporabljali zgolj za bolnišnične premestitve.

Omenjeni vhod bodo uporabljala tudi reševalna vozila, ki bodo dovažala življenjsko ogrožene otroke in bolnice ginekološko-porodnega oddelka. Od ponedeljka naprej pa bo dozdajšnji bolnišnični vhod po klančini zaprt. Splošna bolnišnica Brežice "pokriva" približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oz. Posavja, v njej pa zdravijo tudi del prebivalcev sosednjih območij, je še navedel Levojević.

V brežiški bolnišnici so še opozorili, da bodo storitve neprekinjene nujne medicinske pomoči do nadaljnjega in enako kot do zdaj izvajali tudi v zdravstvenih domovih v Brežicah, Krškem in Sevnici. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na odprtju potrdila, da bo organizacija urgentnih služb v Posavju do nadaljnjega ostala nespremenjena. Sprememba bo le v tem, da bo zdravstveni dom v Krškem ponoči zaprt, je pojasnila.

Drugo leto končana gradnja mreže urgenc
Dodala je, da bodo približno 50 milijonov evrov vreden projekt desetih slovenskih urgenc, za katerega je zagotovljenih 42 milijonov evrov evropskih sredstev, končali prihodnje leto. Nova mreža urgenc pa bo vsem v državi omogočila pravočasen, kakovosten in enakomerno razporejen dostop do nujne zdravniške pomoči, je poudarila.

Odprli brežiški urgentni center