Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Na novinarski konferenci ob pregledu zadnjega od pacientov, ki jim je zaradi odloženih pregledov v času stavke zdravnikov poteklo vozniško dovoljenje v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami URI-ja Soča, sta tako direktor URI-ja Soča Zvone Čadež in strokovni sodelavec Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenija Primož Jeralič dejala, da je danes lep in pozitiven dan.

"Soča je bila vedno na dobrem glasu, in rad bi, da ohranimo dober glas. Zato mi je bilo hudo, da so bili ranljivi, ki so za moje pojme nedotakljiva skupina, ujeti v tole stavko," je dejal Čadež. Dodal je, da je bil vmes med invalidi in sveti, nevladnimi organizacijami. "Vsi so pritiskali name, da se začnejo obravnavati invalidi, ki potrebujejo pregled v naši ambulanti. Bilo mi je zelo hudo in nisem imel možnosti. Od odvetnika Fidesa sem dobil pismo, da naj si ne drznem zdravnikom zmanjšati plače, da naj ne pritiskam nanje, zagrozili so mi z globo ali letom zapora."

Poudaril je, da so zdravniki na URI-ju Soča zelo kakovostni in da si ne želi prepirov. "Stroka ne gre brez vodstva in obratno."

"Vseh 30 invalidov, ki so potrebovali pregled, smo pospešeno pregledali"

Povedal je, da je šlo v tem primeru za skupno 30 ljudi, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje in ga niso mogli podaljšati. "Mi smo od ponedeljka, ko smo to začeli, naredili trikratno hitrost. Na dan jih pregledamo deset, do zdaj smo jih osem, delajo tri ambulante namesto ena." Zadnjega takšnega pacienta so pregledali danes. Povedal je, da je vesel, da so našli kompromis v dobro vseh. "To bi moglo biti vodilo za naprej. Eni imajo pravico do stavke, drugi do pregleda, kaj je višje, kaj je nižje, pa ne vemo. Vesel sem, da smo poskrbeli vsaj za invalide."

Primož Jeralič: Vesel sem, da smo naredili korak naprej, da smo ljudje, ki nam je mar za šibkejše in ranljivejše

Jeralič je v svoji izjavi povedal, da je danes čudovit dan, ne samo zaradi sonca in pomladi, temveč ker ima v ambulanti za voznike pregled zadnji voznik invalid, ki je bil v času stavke tik pred tem, da mu poteče dovoljenje. "Zahvalil bi se rad URI-ju Soča in zdravnikom. Na tej točki bi rad povedal, da nacionalni svet invalidov ne nasprotuje stavki Fides. Želimo pa si, da se najde neki dogovor, s katerim bomo lahko stopili v lepši jutri."

Povedal je še, da ni seznanjen z nobeno podobno zgodbo v drugih državah, in poudaril, da se moramo iz vsega tega naučiti nekaj dobrega. "Pri naslednjih odločitvah naj drži stavek: Nič o invalidih brez invalidov. Ko se delajo novi načrti, naj vključijo invalide." Dodal je, da sicer zaupajo stroki, saj mnogi izmed njih brez nje sploh ne bi preživeli.

Čadež se je ob tem srečal tudi z dramskim igralcem in lektorjem Simonom Šerbinkom, ki mu vozniško dovoljenje poteče v tem tednu in so ga danes obravnavali v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami. Šerbinek je dejal, da na ta način ostajajo socialno vključeni v družbi ter aktivno opravljajo svoje zaposlitve, in sicer tako v družinskem kot delovnem smislu. "Hkrati smo samostojni, saj nam je avto skoraj večji ortopedski pripomoček, kot so v mojem primeru proteze ali invalidski voziček," je še dodal.

Podaljšanje vozniških dovoljenj invalidom