Bolnišnica mora po napotkih ministrstva za zadravje pregledati svoje smernice,
Bolnišnica mora po napotkih ministrstva za zadravje pregledati svoje smernice, "kako in na kakšen način morajo ukrepati pri kritično prizadetem bolniku, in ali ocenjujejo, da je bilo to pri tem bolniku izpeljano korektno", je dejal Remškar. Opozoril je, da je bolnišnica "zakasnila s komunikacijo s svojci". Foto: RTV SLO
Bolnik umrl, nadzor pokazal napake

35-letnik je bil operiran na črevesju, 9. marca pa je umrl zaradi sepse. Takoj so se pojavile informacije, da se v bolnišnici niso pravočasno odzvali na ugotovljeno sepso, kar je strokovna direktorica celjske bolnišnice Frančiška Škrabl Močnik zanikala.

Konec marca je bil opravljen strokovni intreni nadzor, v katerem so ugotovili, da je šlo "za določene tehnične pomanjkljivosti in za dve strokovni napaki", je dejal Janez Remškar, generalni direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. Pri tem nadzoru je po njegovih besedah sodeloval tudi zunanji strokovnjak.

Zdravnika naj bi začasno prestavili
Po prejetju poročila je ministrstvi bolnišnici predlagalo, da zdravnika, "ki se mu je zgodila nesreča", začasno umaknejo iz operacijske dvorane in ga razporedijo "na lažje, morda le ambulantno delo". "Takšen dogodek je namreč brez dvoma obremenitev za vsakega, ki se mu to zgodi," poudarja Remškar. Opozoril je tudi, da je v tem primeru bolnišnica "zakasnila s komunikacijo s svojci".

Primer zdaj na zbornico
Ministrstvo je zatem predlagalo, da celjska bolnišnica prosi Zdravniško zbornico Slovenije za zunanji strokovni nadzor. "To zaprosilo je na zbornico že šlo," je dodal Remškar. Predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan pa je zagotovila, da bodo vso potrebno dokumentacijo zbrali v najkrajšem možnem času.

Prijavo obravnava pristojni odbor, ki bo postopke izpeljal "z veliko zavezo za skrbno in strokovno odločanje". Če bo potrebno, bo zadevo obravnavalo tudi razsodišče zbornice, stališče o tem pa bo sprejel odbor za strokovno medicinska vprašanja, je še pojasnila.

Bolnik umrl, nadzor pokazal napake