Dnevne novice

Poudarki

  • Glavni zaplet predstavljajo zamujanja pri uveljavitvi standardov in normativov ter uveljavitvi novih delovnih mest
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 22 glasov Ocenite to novico!
Boris Koprivnikar
Koprivnikar opozarja, da se do njihovega predloga zakona sindikati niso niti opredelili. Foto: BoBo
Sporazum
V zdravniškem sindikatu Fides vladi očitajo, da ne upošteva stavkovnega sporazuma, ki sta ga obe strani podpisali marca. Foto: BoBo
VIDEO
Fides spet napoveduje stavko

Dodaj v

Koprivnikar: Zaveze izpolnjujemo, stavka Fidesa nepotrebna

Vladni strani očitajo, da se ne drži stavkovnega sporazuma
28. september 2017 ob 13:45,
zadnji poseg: 28. september 2017 ob 18:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da bo 27. novembra znova aktiviral stavko. Vladi očitajo, da ne izpolnjuje stavkovnega sporazuma, ki ga je sindikat z vlado sklenil marca. Ministrica očitke zavrača in poudarja, da je odprta le še sistemizacija plač v javnem sektorju.

V Fidesu namreč ugotavljajo, da se je zapletlo pri uresničevanju petih točk stavkovnega sporazuma. Predvsem jih moti, da standardi in normativi po Modri knjigi večinoma še niso uveljavljeni. Večina javnih zdravstvenih zavodov pa sploh še ni pristopila k oblikovanju terminskega načrta za uveljavitev.

Moti jih tudi potek spremembe sistemizacij delovnih mest, ki po mnenju Fidesa poteka prepočasi, v večini zavodov pa sploh še ni ustrezno spremenjenih pogodb o zaposlitvi. Obenem so zapisali tudi, da javni zavodi v praksi spreobračajo prvotni smisel novih delovnih mest, kot je bil dogovorjen med pogajanji z vlado.

Kritični so tudi do vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob, ki po mnenju Fidesa poteka kaotično ali pa se sploh ne izvaja. V sindikatu menijo, da v večini javnih zavodov ni dovolj usposobljenega vodstva, ki bi ta projekt lahko ustrezno izvajalo ali celo ustrezno informacijsko podprlo.

Zamujanje z variabilo
Stavkovni sporazum je med drugim predvideval odpravo 57. plačnega razreda kot najvišjega razreda za zdravnike. V Fidesu so to razumeli kot popolno odpravo najvišjega plačnega razreda za zdravnike, vlada pa je predlagala, da bi zdravniki lahko napredovali največ do 60. plačnega razreda. V Fidesu tako navajajo, da odprave v praksi sploh še ni.

Prav tako naj bi bila prva izplačila variabilnega dela plače, ki so tudi predvidena s stavkovnim sporazumom, izplačana z zamudo. Prve nagrade za delovno uspešnost naj bi zaposleni prejeli s septembrsko plačo, zdaj pa ministrstvo predvideva, da bodo nagrade izplačane šele z oktobrsko plačo. Na ministrstvu so ob tem dejali, da se je zapletlo s podatki, ki so potrebni za izračun variabilnega dela nagrajevanja zdravnikov. Ti so zbrani na primarni ravni, na sekundarni in terciarni ravni pa so nastala neskladja pri poročanju o posameznih podatkih.

Ministrica: Pogovori ves čas potekajo
Na ministrstvu za zdravje očitke Fidesa zavračajo in poudarjajo, da je iz stavkovnega sporazuma ostala odprta le zahteva glede 57. plačnega razreda. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je ob tem dejala, da je ta točka odvisna od ministrstva za javno upravo. Minister Boris Koprivnikar je po njenih besedah dejal, da je to spremembo že predlagal, a je odvisna tudi od mnenja drugih sindikatov.

Poudarila je tudi, da bolnišnice pripravljajo opredelitve novih delovnih mest, in dodala, da se bo o uresničevanju sporazuma še pogovorila s sindikatom, da bodo skupaj pregledali, kaj je oziroma ni uresničeno. V Fidesu menijo, da gredo stvari ponekod celo v nasprotno smer od stavkovnega dogovora, zato menijo, da je treba zaostriti stavkovne dejavnosti. Tako bo 15. novembra potekala izredna letna konferenca sindikata, na kateri bodo odločali o nadaljnjih pooblastilih glavnemu stavkovnemu odboru.

Koprivnikar: Zaveze izpolnjujemo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je zatrdil, da izpolnjujejo zaveze iz stavkovnega sporazuma s Fidesom. Predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi tudi odpravili strop pri 57. plačnem razredu, so namreč pripravili, predstavili pogajalski skupini vseh sindikatov in ga bodo posredovali vladi, je dejal.

"Naša zaveza na področju zakona se izpolnjuje v skladu z obljubo. Nismo rekli, da bo zakon sprejet, pač pa, da ga bomo pripravili in predstavili sindikatom, kar smo tudi storili, ter da ga bomo ne glede na njihovo mnenje poslali v postopek," je poudaril minister v odzivu na današnjo napoved sindikata Fides, da bodo zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma 27. novembra aktivirali stavko s polno prekinitvijo dela skladno z zakonom.

Če se bo vlada tako odločila, bo o predlogu presojal DZ, ki pa se po ministrovem mnenju vedno odloča tudi na podlagi stališča vseh sindikatov. Tako se po njegovih navedbah na vladni strani ne morejo zavezati, da bodo poslanci zakon tudi potrdili.

Minister je spomnil, da je ministrstvo s predstavniki Fidesa že v avgustu pregledalo izvajanje ukrepov. Tedaj so povedali, kaj se dogaja na področju zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga pripravlja ministrstvo za javno upravo. V skladu z dogovorom so v septembru predlog sprememb predstavili pogajalski skupini, na ponedeljkovih pogajanjih pa po Koprivnikarjevih navedbah že tretjič prosili za njihovo mnenje in odziv.

"A se niso bili pripravljeni opredeliti," je povedal minister. Za zdaj jim po njegovih besedah ne ostaja drugega, kot da s to informacijo, da sindikati do predloga zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne želijo zavzeti stališča, zakon posredujejo v nadaljnji postopek, torej na vlado. Kdaj bo predlog na seji vlade, še ni želel napovedati.

V predlogu sprememb zakona sicer izpolnjujejo zavezo glede odprave 57. razreda kot najvišjega plačnega razreda za zdravnike, ki ga pomikajo višje. Druga zaveza pa je odprava spremembe, pri kateri se zdravniki po pridobljeni specializaciji uvrstijo v višjo tarifno skupino, s tem pa izgubijo napredovanja, je pojasnil minister.

Ker so naredili vse, kar je v njihovi moči in k čemur so se zavezali, se mu zdi aktivacija stavke zdravnikov nepotrebna. Koprivnikar je poudaril, da je vlada v zelo neprijetnem položaju, ko en sindikat zahteva nekaj, kar drugi sindikati zavračajo.

L. L., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
AlBundy
# 28.09.2017 ob 13:57
Od vlade in ministrice pričakujem, da bo enkrat že končno objavljen poimenski seznam vseh zdravnikov, ki so zaposleni v javnem zdravstvu, ob tem pa za vsak mesec v letu eksplicitni in eksaktni podatki o njihovi prisotnosti na delu, številu in vrsti opravljenih operacij, urah dežurstev in "stalne pripravljenosti" ter njihovi plači. In seveda o njihovi starosti, da vidimo, koliko je sploh mladih zdravnikov, koliko pa "starih mačkov" ...
gogi1231
# 28.09.2017 ob 13:59
Stavkali bi tako samo stari dohtarji, ki majo polno rit vsega, mladi si tako ne upajo, ker se bojijo za službe. Mladim zdravnikom dajte dostojne plače, starci pa naj gredo v penzijo.
joacquin
# 28.09.2017 ob 13:49
Kaj če bi mi enkrat stavkali zdravnike?
ForwardThinking
# 28.09.2017 ob 14:21
Imam občutek, da v slovenskim bolnicah in ambulantah delajo samo zdravniki. Kje pa so medicinske sestre? Rentgenski inženirji? Fizioterapevti? In ostali vdrževalni kader? A oni si pa ne zaslužijo višjih plač in boljših pogojev dela?

In, če v tujini zdravniki podpirajo svoje kolege (in obratno), jim v sloveniji jemljejo iz ust in dajejo v svoja!

Če bi v Sloveniji status medicinske sestre bil tak kot v Švici (zgornji srednji razdred), bi glede na slovensko povprečje plač, morala medicinska sestra v Ljubljani imeti plače 2300€ neto! (dve povprečni plači)

crnuskagmajna
# 28.09.2017 ob 14:14
V Sloveniji je nosilec zdravstvene dejavnosti zdravnik!

In stanje v slovenskem zdravstvu je odraz zdravniškega ceha: zdravniškega sindikata, njihove zbornice in kolegov zdravnikov zaposlenih na vladi in ministrstvu (kot svetovalci).
watwat
# 28.09.2017 ob 14:12
Samooklicani bogovi imajo spet probleme.
johndeer
# 28.09.2017 ob 14:24
Za bruhat.... vzemite jim že enkrat koncesije, na račun katerih trpi javno zdravstvo. Če zavarovalnica poseg plača zasebniku na javnih aparaturah, zakaj ne more plačati javnemu zavodu. Vsem zdravnikom, ki imajo zasebne ordinacije in bolnišnice, zgrajene z lastnimi sredstvi se iskreno opravičujem!
KovacevaKobila
# 28.09.2017 ob 15:46
G. Kuštrin & Co., ne vem, zakaj trpite to strašno izsiljevanje države.

Glede na vašo neverjetno sposobnost in nenadkriljive delovne navade bi vas v tujini sprejeli z odprtimi rokami.

Tam boste nedvomno brez težav nekaj uric na dan vrteli palce v javni ambulanti, preden odpeketate v zasebno prakso ... astronomsko preplačevali medicinsko opremo na veselje zasebnih dobaviteljev ... umetno ustvarjali čakalne vrste, da vršite pritisk na delodajalca ... privatizirali tujo opremo in prostore ... neprestano izsiljevali delodajalce za več denarja ... se izogibali odgovornosti pri storjenih napakah itn.
johndeer
# 28.09.2017 ob 15:30
@radio
Iz srca ti želim veliko zdravja, ker ko boš enkrat bolan, boš tudi razumel moj post.
Čakaš tri mesece ali več na pregled, popoldan si pri istem zdravniku v isti ordinaciji na vrsti naslednji teden... Denarni tok v javnih zavodih se pretaka na privat račune, potem pa ga zmanjka ne samo za zdravnike, ampak za vse zdravstvene delavce in konec, koncev tudi paciente.
Haso
# 28.09.2017 ob 17:17
Barabe. Požrešnost ne pozna meja. Uvozit zdravnike iz tujine.
conanbarbarian
# 28.09.2017 ob 15:54
Kdaj mislite to zdranisko mafijo postaviti na realna tla in jim povedati da niso bogovi ! Ukiniti vse privat ordinacije, ali bodo zaposleni v javni ustanovi ali izkljucno privat, brez sponzoriranja drzave ! Kar je prevec je prevec, ti so sli ze cez vsako mejo !
garmond
# 28.09.2017 ob 17:27
Tile bi radi požrli ves denar, ki je namenjen za zdravljenje bolnih ljudi.
sv
# 28.09.2017 ob 17:41
Pohlep nima meja. To vašo zaprisego pa kar pozabite.
etore
# 28.09.2017 ob 20:45
Če premalo zaslužijo v javnem zdravstvu, pa naj grejo v zasebnega.... pa ne v našo varianto, zjutraj zehanje v javnem, popoldne pa služenje v zasebnem, v istih prostorih in isti opremi...

Prepovedat istočasno delo v javnem in zasebnem zdravstvu!
LimonaM
# 28.09.2017 ob 19:44
Ni jim dovolj. A nekateri, ki ne opravljajo delo zdravnika, so zaradi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike iz maks. 47. razreda, napredovali na novo delovno mesto v 50-57. razred. Lepo.
tu in tam
# 28.09.2017 ob 19:28
@sorento
Kateri faks si pa ti končal in koliko si ga plačal?

Jaz sem FRI končal, plačal pa nič.
Pa zdaj ne delam v JS, niti na koncesijo, ampak čisto zasebno pidjetje.
A se kaj razlikujem od zdravnikov?
Radio
# 28.09.2017 ob 14:23
@crnuskagmajna:

Ja pol so po tvojem zdravniki super, ker ministrica pravi, da imamo fantastičen zdravstveni sistem.
Juhu
# 29.09.2017 ob 22:48
Zakaj sploh delajo,samo stavkajo naj, narod bo tudi brez njih umrl.
Sorrento
# 28.09.2017 ob 18:03
Študij medicine in specializacije stane nekaj 100.000 EUR, ki vam jih časti država.

Prav, pa naj bo študij medicine plačljiv in na kredit in ko boste morali državi odplačevati, kar je vložila v vas, se pa lahko pogovarjamo o plačah izven "ostalih kast" navadnih ljudi in zemeljskih poklicev.
graditelj
# 29.09.2017 ob 09:50
Osnovni problem vsega je zdravniška zbornica in ostali lobiji, ki omejujejo količino zdravnikov na tržišču. Ko bi enkrat končno prišlo do tega, da bi bilo zdravnikov na tržišču preveč, bi se vse samo po sebi zaečlo urejat in mali bogovi več ne bi bili mali bogovi.
Radio
# 28.09.2017 ob 19:01
@sorrento:

v zda študij medicine stane od 120 do 220 tisoč evrov. V razvitih državah evrope pa 60 do 90 tisoč evrov. In ti misliš, da v Sloveniji stane študij več 100 tisoč evrov? Naj država da plačljiv študij, ampak za vse fakultete. Seveda to pomeni nižje davke.
Radio
# 28.09.2017 ob 15:41
@johndeer:

hvala za lepe želje, imam veliko stikov z zdravstveno službo. Kako se v primeru, ki ga ti omenjaš javni denar steka na privat račune? Če prav razumem imaš možnost prej priti na vrsto samoplačniško, kar ni javni denar. Kaj bi rad, da te možnosti sploh nimaš in pač čakaš v vrsti?
Radio
# 28.09.2017 ob 14:51
@johndeer:

Pa ti veš, da Fides stavka zaradi tega, ker želi višje plače za zdravnike v javnih zavodih? Kaj imajo koncesionarji s to stavko?
Kazalo