V anonimki je pisalo, da si je Štiblar Kisićeva nezakonito izplačevala nadure. Foto: MMC RTV SLO
V anonimki je pisalo, da si je Štiblar Kisićeva nezakonito izplačevala nadure. Foto: MMC RTV SLO
Onkološki inštitut
Štiblar Kisićeva pravi, da se na razpis za generalnega direktorja inštituta ne namerava prijaviti. Foto: BoBo

Na seji, ki so jo na hitro sklicali v sredo zjutraj, so tudi ustavili postopek za njeno odpoved delovnega razmerja. Kot je znano, je Remškar po prejemu anonimke, v kateri je bilo zapisano, da si je svetovalka nezakonito izplačevala nadure, proti njen sprožil postopek suspenza in izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Primopredaja poslov z Remškarjem bo po svetu zavoda morala potekati pisno z zapisnikom, opravljena pa mora biti do petka do 14. ure.

Razrešeni Remškar je v današnjem pismu medijem opozoril, da po uredbi o plačah direktorjev tudi svetovalci direktorjev v javni upravi niso upravičeni do izplačila nadur.

Po ugotovitvah sveta zavoda je odgovoren za to Remškar, saj je on tisti, ki je Štiblar Kisićevi odredil nadurno delo in tudi podpisal opravljene nadure za izplačilo. Poleg tega je Remškar postopek zoper Štiblar Kisićevo sprožil, ko je bil že v postopku razrešitve, je danes še ugotovil svet zavoda.

Štiblar Kisićeva pravi, da se na razpis za generalnega direktorja inštituta ne namerava prijaviti. Novi razpis bo objavljen 9. decembra.

Najprej bo treba "resetirati" odnose
Štiblar Kisićeva pravi, da bo treba na inštitutu najprej "resetirati" odnose horizontalno in vertikalno. "Ljudje morajo biti obveščeni, se pogovarjati in sodelovati. Stanje na inštitutu v zadnjem času je konfuzno, ljudje se obremenjujejo s stvarmi, ki niso pomembne. A bolniki in svojci so lahko brez skrbi, delo poteka strokovno in profesionalno. Razprtije ne bodo vplivale na njihovo obravnavo." Kot pravi, bo skušala v hiši vplivati pomirjevalno, in ne razdruževalno.

Člani sveta bodo ministrstvu za zdravje tudi predlagali, naj uvede upravni nadzor nad poslovanjem OI-ja v zadnjem obdobju. Za katero obdobje konkretno, predsednica sveta Darinka Miklavčič po seji, ki so jo že na začetku zaprli za javnost, ni pojasnila. Po njenem mnenju je "prav, da ko nekdo na novo nastopi funkcijo, ve, kaj prevzema". Poleg tega člani sveta želijo vedeti, kako upravno poteka poslovanje.

Brecelj postavlja pogoje
Glede postopka za odpoved delovnega razmerja kirurgu Eriku Breclju pa je dejala, da bi bila to velika škoda za inštitut in bolnike. Izrazila je upanje, da bo Brecelj ostal na inštitutu in da ne bo več delal pod takim pritiskom kot v zadnjih mesecih.

Brecelj, ki je tudi član sveta zavoda, je po koncu seje pojasnil, da zato, da bo ostal na OI-ju, postavlja določene pogoje. Od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pričakuje "določene odgovore" in tudi od teh odgovorov bo odvisna njegova odločitev. "Te težave, ki so se dogajale intenzivno zadnji mesec ... Remškar ni človek, ki bi delal samostojno. Treba je razčistiti zadeve iz preteklosti in ugotoviti, kdo je odgovoren, predvsem pa ugotoviti, kdo so bili tisti, ki bi morali odreagirati. Če se to ne bo zgodilo, menim, da se nima smisla še truditi za kar koli, ker je očitno nekdo v ozadju, ki je močnejši od vsakokratnega direktorja in ministra za zdravje," je dejal Brecelj.

"Na ministrstvu je treba pogledati, kaj se je dogajalo. Če bodo želeli, bom tudi neposredno pokazal, kam naj pogledajo. Prišli smo tako daleč, da krivci za pretekla dogajanja obsojajo tiste, ki so na to opozarjali," je še dejal in dodal, da od ministrstva pričakuje tudi večjo podporo svetu zavoda.