Če bo posameznik z naročilnico izbral nadstandardna oz. dražja očala, bo moral zanje doplačati. Foto: EPA
Če bo posameznik z naročilnico izbral nadstandardna oz. dražja očala, bo moral zanje doplačati. Foto: EPA
Očala
Zavod bo razpis za optike izvedel vsako leto. Foto: NN

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč uveljavlja spremembo pri zagotavljanju pravic medicinsko-tehničnih pripomočkov, na razpisu, ki je bil objavljen septembra lani, pa je za ustrezne spoznal 149 optikov (prijavljenih jih je bilo 176), je pojasnil njegov predstavnik Drago Perkič.

Vrednost očal omejena
Sprememba ne bo vplivala na postopek zagotavljanja pravic zavarovancev, kar pomeni, da bo zdravnik še naprej ugotavljal, ali zavarovana oseba izpolnjuje medicinske kriterije in do katere vrste očal je upravičena, svoje ugotovitve pa bo nato opredelil na izdani naročilnici. Na podlagi le te bo posameznik izbral katerega koli pogodbenega optika v Sloveniji, se oglasil pri njem in brezplačno prevzel očala.

Vrednost očal bo seveda omejena, cenovni standardi pa se bodo gibali med 41 evri za mineralna stekla za daljavo ali bližino in 772 evri za biokluarna teleskopska očala. V povprečju to pomeni, da bo zavarovanec upravičen do 20-odstotnega povišanja sredstev.

Mreža pogodbenih optik po vsej državi
Če bo posameznik z naročilnico izbral nadstandardna oz. dražja očala, bo moral zanje doplačati, pri čemer bo moral pri optiku pospisati izjavo, da se z doplačilom strinja. Tako želi ZZZS po Perkičevih besedah zagotoviti, da bodo zavarovancem najprej ponujena očala znotraj omejnega cenovnega standarda.

Mreža pogodbenih optik bo razširjena po vsej Sloveniji, med 149 pa jih bo največ v ljubljanski območni enoti (56). Seznam vseh je že objavljen na spletnih straneh zavoda, poleg njega pa je zavarovancem na voljo še cenik za posamezn o vrsto očal. ZZZS je za vse pogodbene optike že pripravil posebne nalepke, po katerih bo mogoče prodajno mesto prepoznati kot zagotovitelja pripomočkov v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Sprememba bo ZZZS stala 400.000 evrov na leto
Zavod bo razpis za pogodbene optike izvedel vsako leto, sprememba pa bo za zdravstveno blagajno pomenila strošek v vrednosti okoli 400.000 evrov na leto.

Pojasnimo še, da zavod na novo ureja tudi pogodbena razmerja z lekarnami in specializiranimi prodajalnami medicinsko-tehničnih pripomočkov.