Družina/nosečnost
Irska
Irski aktivisti že dolgo pozivajo k liberalnejši ureditvi glede splava. Foto: Reuters
Leo Varadkar
Premier Leo Varadkar je jasno povedal, da se bo postavil na stran zagovornikov spremembe. Foto: Reuters
VIDEO
Irci bodo odločali o prep...

Dodaj v

Irci maja na referendum o odpravi skoraj popolne prepovedi splava

Na tisoče Irk opravlja splav v tujini
30. januar 2018 ob 09:35
Dublin - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Na Irskem bo konec maja referendum o odpravi skorajda popolne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. Splav je zdaj dovoljen, samo če je ogroženo življenje matere.

Na referendumu bodo volivci odločali o ohranitvi ali izbrisu člena iz ustave, ki v praksi prepoveduje splav. S tem členom, ki je znan kot osmi amandma, so na referendumu leta 1983 nerojenemu otroku priznali pravico do življenja, s tem pa izenačili pravico matere in nerojenega otroka do življenja. Na Irskem je trenutno splav dovoljen, samo če je ogroženo življenje matere, ni pa dovoljen v primeru posilstva, incesta ali kakršnih koli genetskih okvar zarodka.

Odločitev o referenduma je sprejela irska vlada. Premier Leo Varadkar je že napovedal, da bo vodil kampanjo za reformo. Če bo zbral dovolj somišljenikov, se bo osmi člen izbrisal iz ustave.

Pred referendumom bo minister za zdravje pripravil zakonodajo s predlogom neomejenega dostopa žensk do umetne prekinitve nosečnosti do 12. tedna nosečnosti, v izjemnih primerih pa tudi po tem obdobju. Datum referenduma bodo določili po razpravi v parlamentu.

"Irska ne sme izvažati svojih problemov"
Premier Varadkar je dodal, da "se na Irskem sicer dogajajo umetne prekinitve nosečnosti, ki pa niso varne, so neregulirane in nezakonite". Opozoril je tudi, da na tisoče Irk splav opravi v tujini, predvsem v Veliki Britaniji, ali pridobi tablete brez zdravniškega nadzora. Na Irskem ženskam, ki nezakonito opravijo umetno prekinitev nosečnosti, grozi 14 let zapora.

"Irska ne sme več izvažati svojih problemov in uvažati svojih rešitev glede splava," je dejal in špodaril, da bo umetna prekinitev nosečnosti na Irskem "varna, zakonita in redka".

Osmi amandma je mogoče iz ustave črtati samo z referendumom. Decembra lani je parlamentarni odbor že priporočil njegovo črtanje in priporočil omenjeno pravico do splava v prvih 12 tednih nosečnosti.

Splav ustavno prepovedan od leta 1983
Umetna prekinitev nosečnosti je bila na Irskem vedno nezakonita, v ustavo pa so prepoved zapisali leta 1983 po referendumu, na katerem je ta korak podprlo 67 odstotkov udeležencev, 33 odstotkov pa jih je bilo proti.

Leta 2013 so sprejeli zakon, s katerim so splav prvič dovolili samo v omejenih primerih, ko je ogroženo življenje matere. Odbor ZN-a za človekove pravice je ta zakon označil za "krutega, nehumanega in ponižujočega".

Javnomnenjske ankete so v zadnjih letih stalno kazale na podporo reformi na tem področju v večinsko katoliški državi, v kateri so številni škandali spodkopali avtoriteto Katoliške cerkve.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Quinlan
# 30.01.2018 ob 10:37
PomisliSe1x bi kar zarodke spraševal o njihovem obstoju. Potem, ko se otrok rodi pa brž na krst, brez spraševanja otroka, če si to želi, ane? Religiozni ljudje preveč radi pametujejo o splavu, potem pa otroku sami odvzamejo pravico do izbire glede vere in mu perejo možgane od rojstva naprej. Ne se delat, da vas kaj dejansko briga za človeka, še manj pa za zarodke. Ker zgodovina dovolj zgovorno pove kako vredno je človeško življenje za vas.
Roky89
# 30.01.2018 ob 10:18
Podpiram referendum in odpravo prepovedi. Pa to je norost, da zenska ne bi smela odločati o zem ali bo imela otroka ali ne. V to se pa itak vmešavajo povečini le moški...
cairns
# 30.01.2018 ob 10:40
Irci maja na referendum o odpravi skoraj popolne prepovedi splava

To je bolj referendum o ukinitvi državnega lastništva nad ljudmi.
Ženske, pa tudi moški, niso nikogaršnja last, zato je to dejansko ukinitev suženjstva. Samo sužnji niso smeli odločati o sebi.
RKC, ki je na Irskem še vedno najmočnejši stric iz ozadja, seveda noče izpustiti iz rok pravice o odločanju kaj lahko ženske sužnje delajo oz. ali bi imele otroka ali ne.
firtoh
# 30.01.2018 ob 10:45
Katolibanske države so Irska,Poljska,Malta....Irska ima neslavno zgodovino z domovi za nezakonske matere,zlorabami..Da ne govorim o tem,ko so v greznici, ob sirotišnici za otroke neporočenih mater,ki so jo vodile nune na Irskem,našli skoraj 800 trupelc otrok,ki naj bi umrli med 1926-1962.
Do 90' let je Irska nezakonske matere in otroke enostavno strpala v državno financirane cerkvene domove.Matere so prisilno delale,da so se spokorile za grehe,otroke so jim odvzeli.
Skrajni čas za spremembe,čeprav zločinov nikoli ne bodo mogli izbrisati
vranek
# 30.01.2018 ob 11:06
Miham, zarodek ni otrok. Pika. In ne flancaj.
sintaksa
# 30.01.2018 ob 11:03
konzervativci so tako ljubeči, ko gre za pravico zarodka, tako moralni pri vprašanju nadomestne matere in kupovanju otrok...
Ko pa pride na temo denar in služba pa morala izgine. Kar naenkrat za človeka začne veljati pravilo močnejšega, naravna selekcija, šibki nimajo kaj početi na svetu...

No, v bistvu so iskreni, verjamejo v "čisti" svet. Verjamejo v svet brez poseganja človeka v pota narave (seveda boga), nekako tako kot v živalskem kraljestvu.

Pa vendar se mi zdi, da ima pogumen človek v sebi vprogramiran nek cilj, ki mu nalaga naj se za vsako ceno bori za odstop od narekovanja "narave" in naj se postavi po robu naravni selekciji, zakonu močnejšega, pa četudi je to (še danes) nemogoče doseči.

hm...
stewie
# 30.01.2018 ob 10:55
lavrica98
# 30.01.2018 ob 10:44
kaj pa pravica očeta, da odloča ali bo imel otroka ali ne? je otrok kaj manj očetov kot mamin?


Je noseč on ali ženska? In če ga on tako zelo želi imeti, je potem ona dolžna trpeti vse muke? Enim se pa res toži po patriarhatu.
Če se pa niti ne moreta zediniti o tem, ali želita imeti otroka skupaj ali ne, a misliš da bo prepoved splava kaj rešila?
Kaj je z enimi tu gor - bodisi so vam pri verouku totalno oprali mozak, bodisi vam gredo vse človekove pravice, priborjene tekom stoletij, preprosto na organ in se vam toži po zlatih srednjeveških časih. Kdo vam pa brani, da se nehate izobraževat in se lepo zabubite v svoj svet? Samo nehajte drugim skakat s svojimi nazori, da so jih dolžni sprejemati,če ste že sami povsem zafrustrirani, da drugače od najedanja drugim nekega smisla v lastnem obstoju ne vidite več.
Delilah16
# 30.01.2018 ob 11:13
Zarodku bi dali vse pravice, malo manj, da mu ne boste dali že poslovne sposobnosti.

Seveda se ta plošča obrne, če zarodek zenska donosi in otrok odraste v homoseksualca in tu se pokaže ta hinavscina in dvojna merila.
firtoh
# 30.01.2018 ob 10:59
Najbolj so proti splavu tisti komentatorji,ki imajo doma od pet do deset malih Slovenčkov.Not
Roky89
# 30.01.2018 ob 18:24
Vsi moški se bi morali malo zamisliti koliko milijonov svojih potomcev so že poslali v smrt v robček ali kondom. :D Komedijanti eni. :P
cairns
# 30.01.2018 ob 13:48
kingeston
irci so nazadnjaški in primitivni katoliški narod.

Irci so eni izmed najbolj prijaznih, delovnih in naprednih narodov s katerimi sem imel opravka.
Na žalost so dopustili da jim je religija oprala glavo. Razlog za takšno obnašanje je tudi beda v kateri so Irci živeli stoletja. Upanje v bolj življenje, ki so jim ga prodajali kleriki RKC, je pač naredilo svoje.
Sedaj pa se to spreminja. RKC počasi a vztrajno izgublja moč tudi na Irskem.
stewie
# 30.01.2018 ob 21:31
@Manos

Pozabil si že, kaj si pisaril o odgovornostih za ženske? Potem si pa pod tisto temo, katere link sem danes v enem od komentarjev že prilepil, poglej lasten komentar, podan dne # 03.10.2016 ob 23:37.
Sicer pa iz tvojega zadnjega posta izhaja, da za družbo priznavaš le ljudi z (velikimi) družinami na eni, ter samske askete na drugi strani. Torej so spolni odnosi zate dovoljeni bolj ali manj le med družinskimi ljudmi in očitno z namenom potomstva.
Me potem res zanima, koliko otrok imaš sam, če jih že nalagaš drugim, da jih morajo imeti. Če jih nimaš, pa sta možnosti še dve - da živiš samsko in posledično asketsko življenje, ali pa si isti, kot taki, ki jih sam imenuješ malomeščanarji. A redni spolni odnosi brez želje po otrokih so zate torej znak malomeščanstva? :)
Hvala, da si mi s temi posti polepšal ta večer - Carlin s svojimi stand-up nastopi napram tebi očitno ni imel za burek...:)
Roky89
# 30.01.2018 ob 20:37
@Manos

Jaz pravim, da pogosto vidiš le moške kot goreče nasprotnike splava in konference polne moških, ki debatirajo o tem kako je splav neki slabega. V Münchnu sem tudi enkrat videl en mini protestič proti pravici do splava. Naštel sem le 8 žensk v skupini kakšnih 75 ljudi.
Zanimivo, človek bi si mislil, da je logika ravno obratna tvoji in da so moški tisti, ki bi radi imeli edino besedo pri tem. Moški že ve, ane? Če pa ženska nasprotuje se pa to pripiše njeni lahkovernosti in nižji inteligenci, ali?

Pa še ena za v razmislek - kolikokrat zbeži moški od noseče ženske in kolikokrat zbeži ženska od moškega potem, ko mu je "natvezila" otroka.

Pa da ne boš pregorel. ;)
cairns
# 30.01.2018 ob 13:13
firtoh
Do 90' let je Irska nezakonske matere in otroke enostavno strpala v državno financirane cerkvene domove.

Zadnjo pralnico nun magdalenk so zaprli leta 1996. To je samo 22 let nazaj. Večina teh ki so proti splavu se takrat niti rodila ni. RKC pač pospešeno pere možgane mladi generaciji. To vidimo vsako leto v Stični.

The last Magdalene asylum, in Waterford, did not close until 1996
vranek
# 30.01.2018 ob 11:11
Lavrica98, ti si sele primerek. Splavljen in prezive!? Ves, zarodek, otrok, splav, prezgodnje rojstvo, rojstvo, to so jasno definirani pojmi. Splav in prezivetje, ki zahteva podporo???? Clovek, ne pisi o stvareh o katerih res nimas pojma.
Tudi ti in tebi podobni frustriranci bi radi odlocali o zenskih telesih.na sreco ne morete.
Roky89
# 30.01.2018 ob 18:23
@kartel

Ne bluzi s tvojimi stalnimi kapitalisti. Pojdi v Venezuelo, pa bodi tam srečen. :)

Kar se pa tiče izjave o moških, pa sem ciljal na to, da imajo o tem ali obstaja pravica do splava ali ne, najpogosteje kaj za povedati moški in da so najpogosteje moški tisti, ki v parlamentih in na referendumih glasujejo proti splavom.
Roky89
# 30.01.2018 ob 18:19
@pomisli

Kaj pa pravica otroka do urejenega življenja in ljubeznjivega družinskega okolja? Eni se bi borili za vsakega nerojenega otroka, ko pa je enkrat na svet, pa vam je kaj krepko vseeno zanj. Nima veze v kakšnih razmerah živi in odrašča. Važno da je živ, ane?
Eni ste tudi posebni...
stewie
# 31.01.2018 ob 07:34
Kaj si nor, ti ga pa res biksaš. Očitno si še res zelo mlad, premlad za ustvarjanje (velike) družine, pa je dobro, da vsake toliko malo spreminjaš stališča. Človek se ja celo življenje uči. Upam tudi, da si poleg tega, kakšna je odgovornost žensk v prvi vrsti spremenil tudi mnenje o srednjem veku, da je bil v Evropi nekaj generalno gledano dobrega - ja, če si bil na dvoru, če si bil moški ali plemkinja (ostale ženske so večji del življenja hudo trpele) ali če si bil župnik in si lahko narodu pridigal zadeve, ki se jih niti sam nisi držal.
Praviš, da si še premlad za družino, obenem pa že izobražen - v kolikor imaš tudi kakšno diplomo, torej nek študij za seboj, potem jih moraš že imeti nekaj čez 20, in ljudje, ki jim sam priznavaš večjo vrednost od hedonističnih in malomeščanskih Evropejcev, v teh letih že imajo svoje otroke, tako da vse tvoje pridige drugim, kako morajo imeti čimveč potomcev preprosto ne držijo vode.
Aja, saj praviš, da si sam nek športnik, torej se udejstvuješ na drugačen način in se ne predajaš hedonizmu. Odkod pa tebi ideja, da je ljubiti se posledica tega, kar sam imenuješ hedonizem, dolgčas, dekadenca in pomanjkanje pravih ciljev? A to po tvojem ne gre z roko v roki z ustvarjalnim življenjem? No, morda pa enkrat spremeniš stališča tudi glede tega.

Za konec tega posta pa še odgovor na tvoje vprašanje uporabnici Delilah16, zakaj sploh protesti, če je bojda glede splava vse čisto kristalno jasno, da nihče ženske ne more prisiliti v porod. Nihče, ki je vsaj za silo izobražen in razgledan, ne bi postavljal tako neumnih vprašanj sicer, odgovor pa je: Ker take pravice, ki se zdijo nekaterim povsem samoumevne to sploh niso, ampak so bile krvavo pridobljene skozi zgodovino. Sedaj pa cerkvenim krogom in določenim politikom, ki gledajo zgolj na svoj žep, ustreza, da take pravice znova odvzamejo, pod krinko neke skrbi za civilizacijo, ter si narod znova pokorijo. Manj kot ima narod pravic, bolj je ubogljiv in lažje mu je vladati. In žal si je treba osnovne pravice izborjevati vedno znova.
Delilah16
# 30.01.2018 ob 21:11
Manos de Piedr

Ženske ne sodelujejo v vojnah? Ja mogoče res niso 100 let nazaj, danes je slika drugačna. Samo za informacijo.

Glede splava in vloge obeh pa tole. Nihče ženske ne more prisiliti, da zarodek donosi in rodi. Gre za njeno telo, njena odlocitev. Prej se boste pomirili s tem, boljše bo za vse nas. Bi človek mislil, da se boste kam premaknili, glede na to koliko je bilo že povedanega do sedaj. Očitno bo potrebno par menjav generacij.

Stewie

Haha, res ja :)
stewie
# 30.01.2018 ob 15:36
Firtoh,

če vprašaš tega Manosa de Piedro, je glavna odgovornost žensk ravno rojevanje otrok. Tako je tu gor trdil slabo leto in pol nazaj, ko so na Poljskem potekali množični protesti proti nameram vlade, da dokončno odpravi pravico do splava. In pa hvalil obdobje srednjega veka, vsaj na slovenskih tleh.
http://www.rtvslo.si/svet/na-poljskem-mnozicno-proti-popolni-prepovedi-splava/404231

Deilah16 - ja, ni kaj, nasploh je Carlin imel dober humor, ki ga je pa treba le jemati z majceno mero rezerve. Ampak kot berem zdaj tu gor poste od Manosa de Piedre, izpadejo še šale od Carlina nekako otročje napram temu :)
Delilah16
# 30.01.2018 ob 14:17
Stewie

Hvala za link. Video je fantasticen.
firtoh
# 30.01.2018 ob 14:23
Manos de Pedra
Potem so bili naši komunisti hudi liberalci,ker so dovolili splav do 12 tedna,od l.1950?Pa ženskam volilno pravico in pravico do dela,da ženskam ni bilo potrebno samo za šporhetom stat....ja,ja,hudi liberalci
el CARTEL
# 30.01.2018 ob 13:27
a biti v lastništvu kapitalista pa je kao precej bolje.
stewie
# 30.01.2018 ob 17:19
Parabellum, vsaj v mojem primeru in pri vseh, ki jih osebno poznam in smo odločno proti smrtni kazni, tista trditev ne bo držala, da bi sovražili žrtve. Kaj pa če gre preprosto za ljudi, ki se zavedamo, da nobena kazen, tudi usmrtitev morilca ne bo obudila žrtev?
Prav tako ne podpiram splava kot takega, kvečjemu pravico žensk, da se v skrajnem primeru odločijo zanj. Verjamem, da ne gre za pravico, ki bi jo posameznice uporabljale redno kot neko masažo. Da bi zanosile izključno zato, da gredo potem na kliniko splavit.
pr_holistar
# 30.01.2018 ob 16:54
O skoda, a ne bi raje se bolj zategnili zavoro in konkurirali vahabitskim odpiljencem?
paraBellum
# 30.01.2018 ob 16:48
@stewie

Carlin je sicer v redu komik ampak je le to, komik. Zelo kompleksno tematiko zgosti v misel: nasprotniki splava sovražijo ženske. To je slamnat argument, ki ne drži tako kot recimo: nasprotniki smrtne kazni sovraži žrtve zločincev.
sejnik
# 30.01.2018 ob 16:44
Katolibanske države so Irska,Poljska,Malta

Še bolj so take nekatere latinskoameriške države in Filipini. Malta sicer prepoveduje splav in je šele pred 7 leti na referendumu dopustila ločitev, po drugi strani je bila 25. država z istospolnimi porokami, tudi Irska jih ima.
Kuli
# 30.01.2018 ob 11:44
Brez učinkovite kontrole svetovnih generacij se naši vrsti obetajo hudi pretresi. Splav vidim kot eno od takih nenasilnih orodij. Nihče normalen najbrž noče kontrole populacije na način uničevanja ljudi. Splav mora v zdajšnji situaciji biti na voljo.
at111
# 08.03.2018 ob 09:29
Prvi trije komentarji povejo vse. Ostalo je pa čustvena navlaka liberalnih opranoglavcev, ki jim otroško življenje pomeni manj kot pasje.
at111
# 11.02.2018 ob 18:06
"V to se pa itak vmešavajo povečini le moški..."

No pa saj ženska brez moških itak ne more zanosit, tko da očitno otrok NI samo ženska zadeva.
Sicer pa če bi ženske premogle dovolj humanosti, da ne bi pobijale lastnih otrok se ne bi bilo treba vmešavati nobenemu moškemu. Ampak očitno je skrajni feminizem marsikateri ženski povsem zameglil razum.

Zavedam se tudi, da prihodnost prinaša vedno več umetnih oploditev, ženske si bodo lahko otroke naročale kot iz trgovine po lastni izbiri, brez moških. Te otroke bo nato vzgajala satanistična država in družba, ker bodo ženske morale delati 16 ur na dan. Tko da se nam obeta zelo pestra prihodnost.
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 18:58
@stewie:
"če vprašaš tega Manosa de Piedro, je glavna odgovornost žensk ravno rojevanje otrok. Tako je tu gor trdil slabo leto in pol nazaj, ko so na Poljskem potekali množični protesti proti nameram vlade, da dokončno odpravi pravico do splava. In pa hvalil obdobje srednjega veka, vsaj na slovenskih tleh."

Včasih si pač ne morem pomagat, ne da bi napisal kakšno provokacijo malomeščanskim liberalcem, ki seveda to takoj pograbijo, vendar tega, da je glavna odgovornost žensk rojevanje otrok pa se res ne spomnim, da bi pisal. Nasploh je imeti neumno enak ideal za vsakega v družbi, če neka ženska hoče živet na produktiven in smiseln način, in bi jo pri tem družina uvirala, ni s tem nobenega problema, enako velja za moške. Cenim ljudi, ki živijo samsko asketsko življenje kot žrtvovanje za višje cilje. Na družbenem nivoju pa je vseeno boljše, če večina ljudi ustvari velike družine. Če ženska (ali pač moški) noče imeti otrok, ni problema, ampak naj se potem usmeri v neko ustvarjalnost ali kakšno višjo obliko življenja, ne pa kot je danes, kjer ljudje nočejo niti družinskega življenja niti delavnega asketskega življenja, vsi bi se samo radi zabavali in pričakujejo ne vem kaj od družbe. Problem pa je predvsem v tem, da se to promovira kot nek ideal in v tem paketu pride zraven še promoviranje te "pravice do splava".
stewie
# 30.01.2018 ob 11:45
Delilah16 - isto je govoril že pokojni George Carlin. Njegov stand-up na temo splava je odličen!
https://www.youtube.com/
watch?v=AvF1Q3UidWM
el CARTEL
# 30.01.2018 ob 10:51
Roky89
# 30.01.2018 ob 10:18
Prijavi neprimerno vsebino
Podpiram referendum in odpravo prepovedi. Pa to je norost, da zenska ne bi smela odločati o zem ali bo imela otroka ali ne. V to se pa itak vmešavajo povečini le moški...


ravno obratno, moški se po večini nič ne vprašajo ali bi imeli otroka ali ne, ko je ženska noseča.

odkar mednarodni kapitalsiti in podporniki globalizacije podpirajo te splave, sem postal precej bolj sumljiv do njih. ker je očitno,d a ti isti globalizatorji nima nič proti uvozu ljudi iz držav, ki splava po večini ne delajo iz verskih razlogov.

drugače pa ja, ženska naj načeloma sama odloča o tem, če otroka bo imela ali ne, ampak splav ni pač kontracepcija. vsekakor ne bi smel biti neplačljiv, ker je posledica določenega dejanja. prav tako bi dravnik moral iemti možnost odkloniti splav, če ga noče delati (ker se mi zdi v nasprotju z zdravnikovo etiko lahko - to pač ni zdravljenje bolanega človeka).
masterjoze
# 30.01.2018 ob 19:53
Irska je bila do nedavnega skorajda edina Evropska država, ki je še imela pozitivni naravni prirast nad 2.1 - njeno prebivalstvo se je torej še samo-obnavljalo.
Sutherland in Soroševi ter EU liberal-globalistični hlapci - ki so v zadnjih 30, 40 letih prevladovali v Irski politiki - so očitno v zelo kratkem času dosegli svoje. To je bilo vidno že pri prejšnjem referendumu in uzakonitvi mavrične ideologije, sedaj pa uvažajo pa še lažni feminizem in zahodnjaško kulturo popolne neodgovornosti in brezbrižnosti do rojstva otrok.
Vprašanje splava je kompleksno filozofsko vprašanje o času obstoja življenja - in "s pravicami žensk" nima kaj več skupnega kot to, da se ga na polno zlorablja za propagiranje in opravičevanje liberalnega življenjskega sloga, za katerega vemo, kam vodi našo civilizacijo.
Skippy
# 30.01.2018 ob 13:19
To je bolj referendum o ukinitvi državnega lastništva nad ljudmi.
Ženske, pa tudi moški, niso nikogaršnja last, zato je to dejansko ukinitev suženjstva.


Problem je v tem, da se uvaja vse več lastništva nad nami. Naenkrat smo vse bolj v lasti držav ...
MZ
# 30.01.2018 ob 13:13
Hja..ni problema. Glede na to, da ljudje nimamo naravnih sovražnikov (razen same sebe), bodo dolgoročno zmagali tisti, ki na področju rojevanja ne upoštevajo nekih umetno ustvarjenih svoboščin in modnih trendov.
feminist
# 30.01.2018 ob 13:05
irci so nazadnjaški in primitivni katoliški narod.

v primerjavi s pripadniki religije miru so ultra liberalci.

legalizirali so poroko homoseksualnih parov, sedaj referendum o splavu...stvari se premikajo in to hitro; medtem ko v mirolhjubni religiji ne duha ne sluha o napredku (in ravno tisti ki najbolj kritizirajo nazadnjaske katolike, najbolj podpirajo priseljevanje pripadnikov religije miru)
feminist
# 30.01.2018 ob 13:02
zarodek ni otrok. Pika. In ne flancaj

tolk enostavno pac ni. Pika. in ne flancaj.

pa sam podpiram pravico do splava; ker verjamem da je odlocitev zadosti custveno/mentalno tezka, da so posledice zelo tezke in gres v to res po dobrem razmisleku (razen ce si psihopat) - ampak ni pa tako crno belo kot "zarodek ni otrok".
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 22:25
@Roky89:
"Jaz pravim, da pogosto vidiš le moške kot goreče nasprotnike splava in konference polne moških, ki debatirajo o tem kako je splav neki slabega."

In? Koga briga. Nasploh se sicer moški bistveno več ukvarjajo z družbenimi vprašanji, zato je tudi tukaj med komentatorji večina moških.
MintUporabnik
# 30.01.2018 ob 20:33
Določeni ljudje ste padli pri biologiji v osnovni šoli?
Zarodek ima približno 50% DNK od matere in 50% od očeta.
Torej zarodek ni del matere ampak popolnima drugo bitje.

Lep primer tega smo moški, ker matere začnejo proizvajati proti telesa proti moškemu zarodku v maternici, saj telo zarodek smatra kot tujek.V nekaterih primerih tudi proti ženskemu zarodku če se krvna skupina ne ujema.

Najbolj zanimiv meni je scenarij, da ženska hoče obdržati otroka in oče noče.
Kaj se naj naredi ? Splavi ali pusti ?
Moški noče imeti otroka in ga dobi PROTI SVOJI VOLJI, zakaj mora potem on plačevati 18-25 let preživnino za otroka, ki ga ni hotel imeti ?
Kje so tukaj pravice moškega? To je čisti fašizem in izkoriščanje.

Lep primer kjer se vidi da smo moški 2 razredni!
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 19:14
@Roky89:
" Kar se pa tiče izjave o moških, pa sem ciljal na to, da imajo o tem ali obstaja pravica do splava ali ne, najpogosteje kaj za povedati moški in da so najpogosteje moški tisti, ki v parlamentih in na referendumih glasujejo proti splavom."

Splav se enako tiče tako moških kot žensk. Po tvoji logiki ženske ne bi smele imeti mnenja o vojnah, ker v njih sodelujejo moški. To je neka individualistična logika, ki ignorira realnost, da smo vsi del skupnosti in družbe. Ne samo to, kot moški kao ne bi smel komentirat določenih družbenih stvari, oziroma bi jih moral komentirati samo na način, kakršen je všeč vladajoči ideologijo. To je samo še en dokaz tega, kako ignorantski, zaprt in malomeščanski je moderni zahod. Sicer pa je v končni fazi tudi splav posledica dejanj, v katerih so sodelovali moški, tako da evo...
el CARTEL
# 30.01.2018 ob 10:46
če so irci leta 1983 z referendumom zapisali v ustavo, da se splav ne dela,
potem menim,d a je potreben referendum da se ta prepoved izbriše iz ustave

Premier Varadkar je dodal, da "se na Irskem sicer dogajajo umetne prekinitve nosečnosti, ki pa niso varne, so neregulirane in nezakonite"

tako, kot dvomim, da zagovornike splava skrbi za "nerojene otroke",
enako dvomim da podpornike splava skrbi za zdravje žensk.
sumljivo.
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 22:52
@stewie:
" Pozabil si že, kaj si pisaril o odgovornostih za ženske? Potem si pa pod tisto temo, katere link sem danes v enem od komentarjev že prilepil, poglej lasten komentar, podan dne # 03.10.2016 ob 23:37."

Nisem mislil, da je to odgovornost čisto vseh žensk. Navsezadnje spoštujem določene ženske zgodovinske osebnosti, ki niso imele otrok. Sicer pa ni ne vem kako relevantno, kaj sem pisal 3. 10. 2016, ker se moji pogledi stalno razvijajo in nisem še čisto razvil vseh mojih stališč.

"Me potem res zanima, koliko otrok imaš sam, če jih že nalagaš drugim, da jih morajo imeti."

Jaz sem premlad, da bi se že ukvarjal s tem. Kot sem že rekel, nič ni lepšega kot biti mlad, Slovan, športnik in izobražen.

"A redni spolni odnosi brez želje po otrokih so zate torej znak malomeščanstva?"

Ne, to je bolj znak hedonizma, dolgčasa in dekadence, pomanjkanja pravih ciljev v življenju. Malomeščanstvo pa je pač ta neko modno prevzemanje vseh najnovejših liberalnih stališč in histerija okoli tega, kar naj bi jim nasprotovalo. Nekaj podobnega, kot so bili 100 let nazaj stereotipni zadrti kristjani so danes določeni liberalci, predvsem ta neka starejša generacija. Mlajši niso toliko malomeščani ampak bolj nihilisti, ki ne verjamejo več v nič.
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 22:38
@Delilah16:
"Glede splava in vloge obeh pa tole. Nihče ženske ne more prisiliti, da zarodek donosi in rodi. Gre za njeno telo, njena odlocitev. "

Super, če je vse tako enostavno, proti čemu se potem sploh protestira?

"Očitno bo potrebno par menjav generacij."

Po par menjavah generacij liberalne Evrope ne bo več. Liberalizem je posledica degeneriranega zahoda v zatonu, ki nima nobene prihodnosti. Tega se zavedajo vsi, to je navsezadnje že davno napovedal Spengler 100 let nazaj in čisto vse se je uresničilo. Prihajajo nove, NAPREDNEJŠE civilizacije, ki jim je za liberalizem zahoda malo mar in se ne orientirajo po njem. Prihodnost sveta nosijo družbe, ki prisegajo na tradicionalne vrednote, saj imajo te družbe bistveno več otrok in več želje po življenju.

Meni je vedno smešno, kako liberalni zahodnjaki govorijo o prihodnjih generacijah, ko pa imajo sami komaj kaj otrok. Prihodnost prej pripada njihovim muslimanskim sosedom z 10 ali več otroki. Vprašaj njih za mnenje o splavu, ker je to prihodnost zahodne Evrope.
neprilagojen
# 30.01.2018 ob 14:31
https://www.youtube.com/watch?v=24WxWB7m-wg

Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 14:08
Irska je največja luknja v Evropi. Oni so najbolj potrošniška materialistična liberalna družba na svetu. Raje bi živel na Švedskem kot pa na Irskem.

Irci so najhujši primer malomeščanske liberalne družbe, kjer se ustvarja ta nek specifičen snobizem vezan na modne ideje iz preostale anglosfere, v katerih hočejo biti bolj papeški od papeža.

Kakšen katolicizem na Irski? Pa tam ne boš našel pravega katolika razen mogoče če greš nekam globoko na podeželje. Religija Ircev je materializem in potrošniška družba.

Sploh nimam dvomov, da bodo podprli splav, ker tam podprejo čisto vsako liberalno stvar. Oni imajo kompleks manjvrednosti in se hočejo preko modernega liberalizma izpostaviti kot največji zahodnjaki.
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 14:20
Irski katolicizem je danes čisto marginalen, pa tudi v časih, ko je še bil relevantna stvar, je bil zelo rigiden in zelo protestantski po karakterju. Irci so pač neka oblika Angležev, tudi če si tega nočejo priznati in to se vidi tudi v religiji. Edini pravi katoliški narodi smo katoliški slovanski narodi in latinska Amerika. Vse ostalo se je pogreznilo v liberalizem ali pa preprosto katolicizem ni dovolj vplival na narodno kulturo. Tudi za Italijo in Španijo je danes smešno reči, da so katoliški narod, še bolj pa to velja za Irsko. Večina ljudi, ki se v teh državah uradno deklarira za katolike, nimajo veze z vero.
Manos de Piedra
# 30.01.2018 ob 14:13
Poglejte si dokumentarec In search of the Pope's Children, kjer je prikazano, kako so Irci postali degenerirana požrešna liberalna materialistična družba:

https://en.wikipedia.org/wiki/In_Search_
of_the_Pope%27s_ChildrenTukaj je uvodni del na YouTube, celoto se da z lahkoto najti na internetu. Irska je postala sramota Evrope, tudi v primerjavi s preostalo degenerirano zahodno Evropo.
PomisliSe1x
# 30.01.2018 ob 10:02
sem vesel, da nisem bil splavljen
Miham
# 30.01.2018 ob 10:00
kaksna je pa pravica nerojenih otrok?
Oglasno sporočilo
link
Spet sem lahko ure in ure z vnukoma v parku
6. november 2018 ob 08:28 Lara je stara tri leta, Luka pet. Vnuka v moje življenje prinašata veselje in mladost. Pri svojih 65 letih sem v dobri kondiciji in pogosto grem z njima v park.
Več novic ...
Kazalo