Družina/nosečnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 24 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Poslušajte radijsko oddajo o porodu in rojevanju
Odent opozarja, da ženske izgubljajo moč rojevanja. Vzrok tiči tudi v uporabi protibolečinskih in hormonskih zdravil med porodom. Foto: BoBo
       Idealno bi bilo, če bi se farmakološkemu lajšanju bolečine med porodom lahko izognili. Vendar pa ga v resničnem življenju veliko žensk potrebuje - tudi najmočnejšo epiduralno analgezijo.       
Michel Odent, porodničar
Svetovno znani francoski porodničar Michel Odent je utemeljitelj rojevanja v vodi in pionir na področju uvajanja dojenja v prvi uri po rojstvu. Pravi, da pozna skrivnost hitrega in nebolečega poroda. Foto: www.mesecmaj.si

Mar ženska nima več moči, da bi rodila sama?

Preveč razmišljanja ovira porod
17. marec 2016 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Mar ženska nima več moči, da bi rodila sama?" sprašuje svetovno znani porodničar Michel Odent, ki je v teh dneh obiskal Slovenijo.

Francoski porodničar je utemeljitelj rojevanja v vodi in pionir na področju uvajanja dojenja v prvi uri po rojstvu. Pravi, da pozna skrivnost hitrega in nebolečega poroda. Ta pa se po njegovem mnenju ne skriva v porodu s carskim rezom in tudi ne v rojevanju na naraven način.

Hitrejši in lažji porod
Michel Odent že več kot petdeset let postavlja standarde na področju poroda in rojevanja. Prepričan je, da se skrivnost hitrega in nebolečega poroda skriva v fizioloških procesih, ki med rojevanjem potekajo v ženskem telesu. Če te procese poznamo, pravi, je marsikaj jasno in lahko razumljivo. Narava je namreč na različne načine poskrbela za čim hitrejši in lažji porod, s čim manj zapletov.

"Morda je nekaterim znano, da je ženska, ki rojeva sama, lahko zamaknjena in manj pozorna na dogajanje okrog sebe. Pozabi na nasvete iz knjig in tudi na manire; saj kriči in preklinja. Znane so zgodbe žensk, ki so med težkim porodom celo ugriznile babico. Vse to je znak zmanjšane dejavnosti možganske skorje oziroma neokorteksa."

Z možgansko skorjo razmišljamo in tako vplivamo na delovanje drugih delov možganov. Posledično z možgansko skorjo nadziramo celotno telo. Po besedah Odenta pa razmišljanje porod kvečjemu ovira. Govori nam, da bi morali med porodom zmanjšati dejavnost možganske skorje.

"Ženska ob nedejavnosti možganske skorje sama najde ugoden položaj za rojevanje. Tako je narava našla pot, zaobšla možgansko skorjo in omogočila porod. Med porodom mora torej možganska skorja mirovati. Porod se je ne tiče, saj je v domeni starejših in bolj primitivnih možganskih struktur. Ob upoštevanju tega ni težko razumeti, katere so osnovne potrebe ženske med porodom."

Ženske izgubljajo moč rojevanja
Odent opozarja, da ženske izgubljajo moč rojevanja. Vzrok tiči tudi v uporabi protibolečinskih in hormonskih zdravil med porodom. "Izraza "naravni porod" nisem nikoli uporabljal," pojasnjuje."

"Besedi porod tudi nisem nikoli pripel nobenega pridevnika. Bolj kot promociji naravnega rojevanja se je treba posvetiti samemu porodnemu procesu. Predvsem se moramo zavedati osnovnih potreb ženske med porodom in spremeniti tisočletno kulturološko pogojevanje rojevanja. Prvi pomemben korak je, da spremenimo besedišče, ki ga uporabljamo. Zdaj namesto matere in otroka izpostavljamo pomembno vlogo nekoga tretjega; ki pomaga, vodi, podpira in usmerja porod. Potrebujemo pa nove izraze, ki bodo sledili fiziologiji rojevanja. Ključna beseda je danes zaščita!" Pri tem ima francoski porodničar v mislih zlasti zaščito pred zunanjimi vplivi in posegi, ki zmotijo fiziološki potek poroda.

Porodna bolečina
"Da bi lahko razumeli porodno bolečino, moramo vedeti, da se proti njej telo zavaruje tudi samo,"
pojasnjuje Michel Odent. V ta proces so vključeni endorfini. To so naravni opiati, ki nas obvarujejo pred bolečino. Prav tako pa na njeno zaznavanje vpliva tudi zmanjšana dejavnost možganske skorje. Ženske ob njenem mirovanju bolečino zaznavajo drugače. Danes se torej sprašujemo, opozarja, kako lahko spodbudimo te naravne mehanizme zaščite proti porodni bolečini, da bodo kar najučinkovitejši. Da bo porod lahek in ne bo potrebe po protibolečinskih zdravilih. "Idealno bi bilo, če bi se farmakološkemu lajšanju bolečine med porodom lahko izognili. Vendar pa ga v resničnem življenju veliko žensk potrebuje - tudi najmočnejšo epiduralno analgezijo," končuje Odent.

Iztok Konc, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mikic007
# 17.03.2016 ob 17:44
Povprečna ženska rodi 3x, priznam, da gotovo dobro pozna izkušnjo. Ta tip pa je bil verjetno prisoten pri tisočih porodih, prebral vse možno in se pogovarjal s tisočimi različnimi ženskami. Tako da ja, ta tip verjetno ve, o čem govori. Če bi moral zdravnik izhajati iz lastne izkušnje, bi imeli prekleto malo (še zivih) specialistov za rak in podobne reči..

Sicer pa sem glede na naslov pričakoval še hujši napad nanj, a izgleda, da je večina članek prebrala in razumela.
borisev
# 17.03.2016 ob 17:46
Dejstvo je eno, da smo se kot populacija pomehkužili. To velja tako za ženske kot moške. Z vsemi pomagali od klimatskih naprav, prilagodljivih avtomobilov, itd smo postali pomehkuženi. To pa se še posebej odraža na otrocih, ki so iz generacije v generacijo bolj pomehkuženi.
mikic007
# 17.03.2016 ob 18:27
Drugače v članku nisem opazil, da bi zdravnik trdil, da ženska ni dovolj močna, pač pa da jo sistem rojevanja poriva v tak položaj. V bistvu cel sistem pokroviteljsko obravnava ženske kot nezmožne, medtem ko se mi zdi realnost drugačna. Ravno danes sem v bolnici opazoval, kako ženska hkrati nese otroka, torbico in še večjo torbo, medtem ko njen dec strmi v telefon. Razumem, telefon je bil ogromen in ga ne težko držati v eni roki, ampak zakaj potem dedca sploh vleče s sabo!? In podobno sem opazil že mnogokrat.
bonanza
# 17.03.2016 ob 18:47
Rojevanje v ležečem položaju in zdrava pamet - to dvoje ne gre skupaj.
pisoJ zorbotit
# 17.03.2016 ob 18:34
Da ne bom pametni moški, ki nima pojma, bom prenesel ženino izkušnjo:
- rodila dvakrat, brez epiduralne, ker je hotela izkusiti naravne danosti in okoliščine.

Tudi po teh dveh izkušnjah meni, da niti pod razno ne bi tega zamenjala za epiduralno!
anrej_marija
# 17.03.2016 ob 18:21
eni pravijo (tovrstni ki ponavadi rohnijo okrog rodnosti) da so se predvsem moški pomehkužili, ženske pa pomožačile, to pravijo predvsem ISIS-sore, zdej je ministrsvo za delo kukr jst vem sprejelo še bolj pomehkužen zakon glede nasilja v družini, sicer pa kdo bi pa hotu manj klimatskih naprav, manj botoks, viager, manj antibiotikov, več domačih porodov in porodnih seps, sej to je vendarle temeljni kamen višjosti zahodne civilizacije glede na druge ki imajo večjo rodnost, pravijo sicer da se tudi na zahodu krajša življenjska doba in gospodarski problemi, še kaka vojna pa bomo prišli do manj pomehkuženega in mlajšega prebivalstva
fil94
# 17.03.2016 ob 19:03
moja izkusnja: veselila nosecnosti in poroda. pela na poti v porodnisnico, vsega bilo konec v 2 urah. bolelo zelo malo, nobenih komplikacij, pocutje pol ure po porodu kot da bi sla lahko laufat na storzic.

:) vem da sem imela tudi sreco, ampak predvsem me ni bilo strah. pri 24tih clovek ne komplicira in je optimist (danes je ze malo drugace). mislim, da je strah (in ja, pretirano razmisljanje) ogromen faktor pri porodu oz tem, koliko je bolec..
Montijev Piton
# 17.03.2016 ob 18:45
Mene pa predvsem veseli dejstvo, da tako izkušen strokovnjak še vedno pogleduje po naravi in njenih procesih, kajti brez matere narave ne bi preživeli kot vrsta, torej je rešila zadeve zelo dobro. V človeku ni trohice napuha in vzvišenosti, ki jo običajno pričakujemo pri malih bogovih v belem.

Vsega spoštovanja vreden.
friks
# 17.03.2016 ob 18:58
To je tako, kot bi vprašal, a ljudje nimamo več moči, da bi na ših šli peš? Moč imamo, ampak nam ni treba.
friks
# 17.03.2016 ob 19:22
Ne vem, kako je vsak porod isti?

Poznam ženske, ki so rojevale 11 ur in take, ki so rojevale 1 uro. To zagotovo ni isto. Pa ne mislim, da mora zato ta druga imeti slabo vest. Normalno, da ne.

Tako kot ne rabi imeti slabo vest popolnoma nobena ženska, ki se odloči za porod z lajšanjem bolečin.
JohnSmith
# 17.03.2016 ob 19:17
Včasih so nam tudi zobe vrtali in ruvali brez protibolečinskih zdravil. Ni nobene potrebe po tem, da se trpinčimo. Saj ne rodiš vsak dan.
Montijev Piton
# 17.03.2016 ob 18:47
Pametovalke tule gor - saj lahko moja žena napiše, kakšni so bili njeni 4 porodi, če je že prva izkušnja in kvantiteta odločilni faktor za poznavanje porodov v detajle.

Kot pa je že nekdo napisal - tale ginekolog je videl več porodov, kot vsak od nas pozna ljudi. Ne vem pa, kaj ima veze on ali moški komentatorji z individualnimi slabimi izkušnjami, ki ste jih nekatere imele?
slovenkaaaa
# 17.03.2016 ob 18:44
Dajmo noooooo, sem imela en grooooozen porod in enega v redu. Naj ne govori. Sploh pa drugi tu gor - moški, ki niste rodili, in ženske, ki niste rodile ali pa ste imele znosen porod. Če niste imele groznega, ne veste, kako je. Jaz sem rojevala sama v bolnici, klicala na pomoč, pa nikogar ni bilo, do par minut pred samim porodom. Na daleč so mi govorili, naj bom tiho. Hvala lepa. Zdaj pa babice moti, ker povsod zagovarjam, da se ta bolnica zapre. In tisti, ki ste zato, da se rojeva samo naravno, dajmo tudi operacije delat naravno, brez narkoz. Saj so včasih tudi tako delali, sploh v vojnah. ;)
evaevi
# 17.03.2016 ob 20:33
Kaj bi dala pred desetletji, da bi bil tale taktni stric moj porodničar....
Spol ne igra vloge ampak spoštljiva empatična strokovnost.
Najsurovejše so lahko prav ženske šefice tujih porodov; doživela.
aysel
# 17.03.2016 ob 20:19
Meni bi pri mojem porodu ogromno pomenilo ze to, da me ne bi kakih 6 razlicnih ljudi v presledkih sprasevalo eno in isto, kar je ze itak bilo zapisano v dokumentih, ki sem jih morala izpolniti med popadki, pred porodno sobo. Ali pa, da ne bi v sobo kar naprej nekdo uletaval, me pregledoval in na glas ugotavljal, da to pa res nikamor ne napreduje. Samo malo vec zasebnosti in diskretnosti bi si zelela takrat in mogoce bi moj porod trajal kaj manj kot 22 ur. Danes, po dveh letih pa se mi mogoce ne bi bilo tako nepredstavljivo odlociti za drugega otroka...
firtoh
# 17.03.2016 ob 19:12
Se kar strinjam z njim.Moja svakinja se je že v naprej zmenila za carski rez in to dvakrat.Pa tudi delam v bolnišnici in se marsikaj zve.
Mi smo kar po naravni poti,obakrat sem bil zraven.Če bi žena rojevala v Sloveniji,ne bi mogel biti,ker takrat še to pri nas ni bilo možno.
Je pa bilo obakrat hitro,2 in 4 ure.Sem pa res slišal italijanskih kletvic,tudi takšnih,za katere nisem vedel,da obstajajo.Pa o prepovedi določenih dejavnosti je tudi bilo govora.Moram priznati,da sem imel kar velik občutek krivde ob porodu.
Sicer pa je potem sama govorila,da če bi vsakega otroka,tako lahko rodila,bi jih lahko deset.
Hodila na jogo in telovadbo za nosečnice in tudi sama je bila aktivna do zadnjega.
kovalenkov
# 17.03.2016 ob 21:35
Me prav zanima koliko moških bi bilo sposobnih prenesti tako bolečin?. Sploh glede na to, da nas večina skoraj umre pri 37,2 stopinje telesne vročine.
friks
# 17.03.2016 ob 21:25
najdise

Malo nakladaš prijatelj. Predagam, da se zabodeš s pletilno iglo v sredo stegenjske mišice, potem se pa prepričaj, da je bolečina samo v glavi.

In, da si drzneš reči, da bolečino čutijo ženske, ki niso prepričane da si želijo otroka, je milo rečeno zelo, zelo nesramno in popolnoma neumno.
Heisenberg
# 17.03.2016 ob 19:31
Vsi smo ratali na kamot, moški in ženske. Ta članek je o rojevanju in se posledično tiče žensk. Zdi se mi, da je v njem precej resnice. Vtipkajte na YouTube "Women Giving Birth On Their Own", jaz sem bil presenečen, kako gladko gre lahko porod.
Mislim da v fizičnem smislu navadni ljudje nazadujemo. Pozna se nezrava prehrana, premalo gibanja, stres...
slovenkaaaa
# 17.03.2016 ob 19:01
Montijev Piton, najbrž ima to vezo, da se pri nas še v porodnišnicah poslužujejo slabših metod, kot so bile pred 2000 leti. Že takrat so imele ženske babico ob sebi, jaz je pa nisem, čeprav sem bila v bolnišnici. Gotovo bi bilo bolje, če bi bila sama doma, kot da sem bila tam. Kričala, naj mi pride kdo pomagat, pa so bile samo krute izjave nazaj iz drugega prostora. Zdaj je 8 let tega in mi je žal, da jih nisem tožila.
CtrlAltDel
# 17.03.2016 ob 18:55
Gotovo je razlika med nekdanjo kmetico, vajeno trdega dela in še kakega fizičnega nasilja, ter med današnjo fensi šmensi deklino, ki samo še nohte pili in lakira.
Je pa problem, ker morate obe opraviti enako "delo".
friks
# 17.03.2016 ob 19:00
šiht
anrej_marija
# 17.03.2016 ob 18:34
ljudi je na svetu že zdaj absurdno preveč (kaj bo šele ko bo zemlja še bolj izčprana in onesnažena) in so zelo bebave puhlice o imperialistični rodnosti, s katero nobeden ne pridobi
glasrazuma
# 17.03.2016 ob 16:43
Moski sveznalac o porodih :)
pikabu
# 17.03.2016 ob 22:15
Mislim, da ta gospod ve, kaj govori. Moja izkušnja to potrjuje.
Večkrat sem že rodila in mirno lahko povem, da v trenutkih najmočnejših popadkov telo enostavno ni sposobno razmišljanja. Vse, kar si porodnica želi med temi popadki, je mir, čim manj vprašanj in motenj; če že, se rade osredotočijo na en sam glas, babičin ali partnerjev. Se pravi, da avtomatsko potrebuje in išče čim manj možganskih aktivnosti. Moj najprijetnejši porod je bil tisti, kjer je bila babica ves čas prisotna, vendar neopazna, ki me je znala pustiti na miru in v svojem svetu, z nečloveškimi bolečinami. :)
Slišala sem veliko porodnih zgodb in načeloma velja, da je sproščena mati recept za prijeten porod. Znanka se strahu pred porodom ni mogla znebiti in je imela obupen porod, z veliko komplikacijami in po dolgih urah mučenja je rodila s carskim rezom. Pa saj je logično: strah povzroča zakrčenost, med porodom pa je ena najpomembnejših stvari sproščenost mišic in telesa. Pri pripravah na porod se temu delu (premagovanje strahu, sproščenost) premalo posveča pozornosti.
In ja, sama bolečina je brutalna, vendar jo hitro pozabiš. Predvsem zaradi nekaterih hormonov, ki so namenjeni prav temu, zaradi dojenčka pa je tudi nimaš niti časa niti želje pogrevati v nedogled. Zlajnano, ampak tako pač je: otrok je nagrada, zaradi katere pozabiš vse.
anomis
# 17.03.2016 ob 20:01
Sklicevanje na dobro mater naravo, v kateri je za vse tako krasno poskrbljeno, je vedno zgolj ideološka naivnost, ki nima veze z realnostjo. S tega vidika je tudi blebetanje o nekih starih časih, ko je bilo bojda vse lažje, naravnost komično prodajanje neumnosti. Bolj je človek prepuščen naravi brez lastne udeležbe v usmerjanju in vodenju procesov bolj okrutno in zgolj borbi za preživetje je življenje človeka.

Nosečnost in porodi nisopri tem nobena izjema. Umrljivost porodnic tako pri porodu kot zaradi kasnejših zapletov ali infekcij, ki so morale in ponekod še morajo rojevat same, je neprimerljivo višja kot v sodobni civilizaciji zahoda z medicinsko pomočjo. Še v prvi polovici prejšnjega stoletja na kmetih v revščini na naših tleh nobena mati ni posebej žalovala, kaj šele zapadala v depresijo, če novorojenček ni preživel, ker se je v danih veliko bolj naravnih razmerah dogajalo pogosto, poleg tega so v skladu z goni narave in zanositvami večinoma imele otrok precej več, kot so si jih v družinah sploh želeli in jih zmogli preživet. V "naravnih" razmerah dojenčki niso bili precepljeni, niso imeli tako dobre higienske zaščite pred raznimi mikroorganizmi od visusov do bakterij itd. In tudi ženske so bile nekatere bolj občutljive, nekatere bolj močne in odporne. Zato pa so bile "moderne" bolj debele, fizično močne babe - tak model ženske je obetal, da bo lahko brez posebnih zapletov rojevala in dojila kot po tekočem traku in preživela (tudi če kakšen novorojenec ne uspe preživet). Ženske z bolj krhko fizično in organsko strukturo in manj odporne na okužbe iz okolja so najebale in se skušale čim bolj izogibat serijskim fukom, ki jih je mož pričakoval, da ne bi zanosile prevečkrat. Še danes je tako povsod tam, kjer živijo ljudje zelo v skladu z naravo v odsotnosti pomoči sodobne medicine. Nekatere rodijo lažje, nekatere težje. Nekatere lažje v enem položaju, druge v drugačnem.

V naravi nekateri ljudje hitreje pomrejo, drugi dlje preživijo predvsem glede na fizično odpornost. Narava ima do pameti le toliko spoštovanja, kolikor je človeku omogočeno, da izumlja stvari in ureja medsebojne odnose, ki pomagajo pri lažjem obvladovanju narave, ki v svoji osnovi temelji na vojni za preživetje prosto po sistemu plena in plenilca (pri čemer so plenilci tudi mikroorganizmi). In tudi porod je boleč, ker po naravi stvari predstavlja vsaki ženski nezanemarljiv izziv v borbi za preživetje, tako svoje preživetje kot preživetje novorojenega, ki se prebija na svet. In smešno je govorit o tem, kako naj bi narava bojda poskrbela, da je porod čim man boleč in čim hitrejši, kot po ideologiji idealiziranja narave govori gospod. Če bi narava to želela, bi obstajalo lahko popolnoma neboleče in nenevarno razmnoževanje. Pa očitno ni tako. Je pa res, da zagotovo lažje rodi ženska, ki manj razmišlja in se ne obremenjuje s tem, kar se ji dogaja, ker jo je potem tudi manj strah. Neozaveščenost je v skladu z življenjem v naravi, kjer je vse zelo primitivno in živalsko. Razvoj mislečega človeka terja določeno stopnjo večjega udobja, kot ga nudi sama narava. Če se moraš cele dneve ukvarjat samo s tem, kaj in kako boš v naravi uplenil, da se boš najedel, in pred kom se boš moral branit za teritorij, da si boš malo spočil, verjetno tudi rodit ne pomeni nek big dil, tako kot tudi umret ne pomeni nek big dil.
kazz
# 17.03.2016 ob 19:27
Moje laično mnenje: Lastno izkustvo je pomemben dejavnik pri poznavanju nekaterih zadev, med katere spada tudi porod.

@borisev
Se strinjam, čeprav klimatske naprave in napredni avtomobili so neposrečeni primeri.
Potrebno je pogledat širše, kot družba se razvijamo, tako tehnološko, kot sociološko. Normalno, da danes veliko stvari ni več sprejemljivo, kot je bilo to za časa naših babic in dedkov. To pa posledično pomeni, da smo bolj občutljivi. To je davek napredka.
anrej_marija
# 17.03.2016 ob 19:25
to je neki najboljšega ker tlele (pa tudi reciklanti kino šiške) flancajo o potrebi po "nemehkuženosti" (kar je (sado)mazohizem al kako) tisti ki zganjajo izredno moralno paniko nad posiljevalci iz sirije (kjer niso pomehkuženi in rojevajo v glavnem doma) in teisti tudi zganjajo paniko nad diktatorjem titom, ker oni so za svobodo in kapitalizem (tj gastarbajterske plače in ponte rosso ponudbo) in teisti so tudi zelo za kapitalizem, ki že zdavnaj ne temelji na zadovoljevanju osnovnih potreb, ampak samo narcisizmu na narcisizem oz pomehkuženosti na pomehkuženost

zelo mitt romney, jeb bush republikansko in še v ZDA vidimo kako te pravljice slabo stojijo, evropa se je v času svoje veliko rodnosti zelo izseljevala v ZDA, kam bi se pa zdej ko bo trump ogradil državo (lahko pridejo samo v njegov harem)
najdise
# 17.03.2016 ob 19:22
Moja žena je rodila tri otroke, njen komentar je, lažje je roditi, kot se pri zobozdravniku potiti.
Bil sem prisoten pri vseh porodih in vse skupaj se je zgodilo zelo hitro, da nisem imel časa dojeti situacije.
Moram reči, da je njena prednost bila aktivnost do poroda. Se spomnim pri rojstvu drugega otroka da si je doma zvečer urejala papirje za službo naslednji dan, dva dni pred rokom.
Glavni problem je, da vzgajamo princeske, ki živijo v neki pravljici za katere tudi neboleč porod ne bi bil dovolj velik razlog za porod. Danes jih že moti, da bi se jim kaj razširilo(kurja pamet).
Smo se pa včasih hecali, da daš porodničarju liter rdečega, pa napravi kakšen šiv več.
friks
# 17.03.2016 ob 19:10
Točno to.

Vsaka ženska ima pravico izbrati porod brez lajšanja bolečin (vse take s katerimi sem govoril sam jim je bilo potem žal), ampak kdo pri zdravi pameti lahko obsoja tiste, ki so se odločile za veliko lažji način?

Sploh pa moški?!
slovenkaaaa
# 17.03.2016 ob 19:02
friks, ali pa - ali imamo moč prestati kakšno operacijo pri polni zavesti? Najbrž bi lahko, ampak nam naj ne bi bilo treba.
bor123
# 17.03.2016 ob 17:48
Če bi bili rodit težko, bi to itak moški delali.
izo
# 17.03.2016 ob 21:55
Kaj se ima pa moški glede poroda za oglašat? Bi ga rada videla, kako bi rodil sam, ja..

glede izkušenj iz prve roke sigurno drži, težko pa mu je oporekat to, da je narava že preko evolucije poskrbela, da je telo naštimano za recimo temu travmatične procese, kakor je porod.
najdise
# 17.03.2016 ob 20:32
@aysel

Tvoj porod ni trajal 22ur, ampak si čakala na porod 22ur.
Dajte bodite iskreni, sama veš kako dolgo traja porod, malokatera pride v bolnico in čez pol ure rodi.
bori
# 17.03.2016 ob 19:36
Toliko smo napredovali, da smo pozabili na naravo, kdo sploh smo. Telefoni, avtomobili, računalniki, sevanja, orožje, obresti, rakete, da televizijo ne pozabimo.. nevarnosti povsod..
Bog ne daj, da bi se katera doma odločila..
alexac84
# 17.03.2016 ob 19:12
dejstvo je, da so dandanes ženske ratale fejst na komot. mnoge so tudi pomehkužene. ker jim pač sistem tako omogoča. in to pravim kot mlada 4kratna mami. sama nisem pri porodih nikoli ubrala poti poti, ki bi mi jo drugi omogočili, ki bi bila njim ali meni najlažja, najmanj tečna ali da bi igrala eno kao junakinjo. ubrala sem pot, za katero sem vedela, da je moje telo narejeno, samo možgani so morali to še dojeti. prvi je bil malo težji, po drugih 3eh se mi je zdelo, da sem bila samo na pijači s kakšnim težakom, ki me je čustveno in emocionalno malo utrudil ;))) mani je tale stric zelo simpatičen, članek zanimivo napisan. pa četud je dedc, ima lahko tudi on marsikaj povedati na t.i. žensko temo. pri svojih letih in številu porodov, kterim je prisostvoval, ve marsikaj več od teh novodobnih frkelj, ki mislijo res največ na manikuro in urejeno frizuro. pa še to: dobim ošpice, ko preberem, da je samo težek porod "pravi" porod. a mi drugi, k je šlo expresno, smo pa kva? zgube, ki nimajo pojma??? vsak porod je isti, čisto vsak. samo zunanje okoliščine in nekateri telesni dejavniki se razlikujejo. Nič drugega.
najdise
# 17.03.2016 ob 20:27
Boleč ali neboleč porod.
Vsak porod je boleč, dojemanje bolečine je pa različno.
Športniki velikokrat izjavijo, pozabil sem na bolečino. Želja doseči nek cilj,presežek izniči bolečino.
Vse je samo v glavi. Ženam, ki niso prepričane da si želijo otroka, bo za njih porod boleča izkušnja.
cairns
# 17.03.2016 ob 18:47
Mar ženska nima več moči, da bi rodila sama?

Seveda ima, samo razvajene so. Če ni zraven moža ,cele množice sester, babic in zdravnikov je pa panika.
Tetameta
# 17.03.2016 ob 17:13
Kaj se ima pa moški glede poroda za oglašat? Bi ga rada videla, kako bi rodil sam, ja..
Kazalo