Družina/nosečnost
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Multivitamini med nosečnostjo po ugotovitvah znanstvenikov niso nujni. Foto: EPA

Dodaj v

Multivitamini med nosečnostjo "nenujen strošek"

Raziskava
12. julij 2016 ob 18:45
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Multivitamini in mineralna prehranska dopolnila med nosečnostjo so za ustrezno hranjene ženske oziroma njihove otroke "nenujen strošek" in brez dokazanih pozitivnih učinkov, kaže znanstvena študija.

Dodatke, ki se na tržišču v povprečju prodajajo za 18 evrov, proizvajalci oglašujejo kot načine za preprečevanje različnih bolezni na vseh stopnjah nosečnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nosečnice so lahka tarča izdelkov, ki za njihove novorojenčke obljubljajo najboljši začetek življenja.

Po besedah avtorjev študije je večina raziskav, s katerimi proizvajalci prehranskih dodatkov upravičujejo njihov pomen, opravljenih v slabše razvitih državah, kjer je možnost za podhranjenost nosečnic večja.

Kot so opozorili znanstveniki, denimo dnevna količina folne kisline in vitamina D dokazano koristi organizmu, ni pa dokazov, da zaščito imunskemu sistemu predstavljajo različne mešanice vitaminov.

Nekatere so lahko celo škodljive, med njimi tiste z vitaminom A, saj lahko ta v prevelikih količinah poškoduje zarodek. Multivitamini in mineralna prehranska dopolnila sicer običajno vsebujejo 20 ali več aktivnih sestavin.

"Nismo našli dokazov, na podlagi katerih bi nosečnicam priporočili uživanje multihranilnih dodatkov poleg priporočene folne kisline in dodatkov vitamina D, katerih generične različice pa lahko kupijo dokaj poceni," so zapisali avtorji študije.

Analiza študije je bila objavljena v biltenu Drug and Therapeutics Bulletin, ki britanske zdravnike in farmacevte seznanja z metodami zdravljenja in obvladovanja bolezni. Po njenih navedbah bi moral biti poudarek na spodbujanju zdrave prehrane in dostopnosti dodatkov s folno kislino za nosečnice z nižjimi prihodki.

Znanstveniki so v raziskavi vnovič pregledali objavljene raziskave o folni kislini, vitaminu A, železu, vitaminih C, E in A ter multivitaminskih dodatkih.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
sanjaevangelina
# 12.07.2016 ob 22:43
Multivitaminski dodatki so v primeru zdrave in raznovrstne prehrane nenujen strošek kadarkoli.
melanholik
# 13.07.2016 ob 10:49
Nosečnice so lahka tarča izdelkov, ki za njihove novorojenčke obljubljajo najboljši začetek življenja.

Ni treba biti ravno genij, da to opaziš ...
evaevi
# 13.07.2016 ob 15:01
, denimo dnevna količina folne kisline in vitamina D dokazano koristi organizmu,

nikakor ne drži več.
Brez preverjeno visokega vitamina B12 v organizmu nosečnice je dodajanje folne kisline direktno škodljivo!


vir:
orng knjiga Pocholok: Kaj pa , če je kriv vitamin B12

ali vsaj veliko hitrejša varianta:
https://www.youtube.com/watch?v=BvEizypoyO0
Kazalo