Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po njegovih besedah sicer pojavnost norovirusa v odvzetih vzorcih v vodovodnem sistemu žalske komunale ni nič posebnega, saj je okužba zgornjega prebavnega trakta s tem virusom zelo pogosta. V Sloveniji tako letno odkrijemo od 1500 do 4000 tovrstnih okužb, ki jih imenujemo tudi trebušna gripa. Po Erženovi oceni bolezen zelo hitro mine, težave pa imajo lahko predvsem ljudje z oslabelim imunskim sistemom.

Možnosti za širjenje norovirusa je veliko, najpogosteje pa se prenaša prek rok, ki so onesnažene z blatom, prek predmetov in stikov.

Sorodna novica V Spodnji Savinjski dolini si je treba tudi obraz umivati s prekuhano vodo

Pojasnil je, da so v odvzetih vzorcih našli več povzročiteljev okužb, norovirus pa je bil samo eden izmed njih. Rezultati zadnjega vzorčenja bodo znani do petka. Potem pa je treba ponovno odvzeti vzorce. Ko bosta dva vzorca negativna na vsebnost bakterij in virusov, vode ne bo treba več prekuhavati, je dejal.

Kloriranje pitne vode je sicer po njegovih pojasnilih namenjeno uničenju bakterij, in ne virusov, ki jih je mogoče učinkovito uničiti z mikrofiltracijo.

Žalska komunala je zaradi prebavnih motenj 99 ljudi, ki so pomoč prejšnji teden poiskali v celjski bolnišnici, sprejela ukrepe za izboljšanje vodooskrbe. Med drugim je tako uvedla vsakodnevni nadzor vsebine klora na vodovodnem sistemu.

Svetniki odstopa direktorja žalske komunale niso sprejeli