Izredne seje občinskega sveta so se udeležili tudi predstavniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZOH), ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Predstavniki NIJZ-ja  so obljubili, da bodo vsebine, ki se nanašajo na žalsko komunalo, kmalu vidne na njihovih spletnih straneh. Foto: BoBo
Predstavniki NIJZ-ja so obljubili, da bodo vsebine, ki se nanašajo na žalsko komunalo, kmalu vidne na njihovih spletnih straneh. Foto: BoBo

Uslužbenka inštituta je končno odgovorila na vprašanje, ali splošna priporočila glede prekuhavanja vode veljajo tudi v primeru prisotnosti norovirusov, ki so jih odkrili v enem od vzorcev vode. Prekuhavanje je učinkovito, med dodatno previdnost pa spada "umivanje zob, sadja in zelenjave s prekuhano vodo," je pojasnila Simona Uršič z NIJZ-ja.

Prav tako naj se imunsko oslabljenji ljudje in majhni otroci umivajo s prekuhano vodo, za odrasle to ni nujno. "Opozarjamo pa na posebno pozornost, da se ne bi ob tem polivali po obrazu," je dodala.

Ko je norovirus v družini, se prenaša med člani

Ljudje so začeli zbolevati prejšnjo nedeljo, približno 100 so jih pozneje obravnavali tudi v celjski bolnišnici. Predstojnica celjske enote NIJZ-ja Alenka Trop Skaza je povedala, da eksploziven izbruh kaže, da je lahko vzrok pitna voda.

Prihajalo je tudi do tako imenovanih sekundarnih obolenj: "Ko je norovirus enkrat v družini, se lahko prenaša kontaktno med posameznimi člani."

Ukrep prekuhavanja vode še velja

Vodo morajo prekuhavati v naseljih Šešče, Matke, Šempeter, Sp. Grušovlje, Zg. Grušovlje, Ločica ob Savinji.

Ukrep prekuhavanja, ki za območje, na katerem živi skoraj štiritisoč ljudi, velja že deveti dan, bodo preklicali, ko se bodo prepričali, da voda ni več okužena.

Analiza dodatnih vzorcev, ki so jih vzeli včeraj, lahko traja tudi pet dni. Blaž Goličnik z nacionalnega laboratorija je pojasnil, da analiza na noroviruse ni rutinska, temveč zelo zahtevna. NIJZ se je po njegovih besedah prednostno posvetil tej zadevi.

Sorodna novica Eržen: Epidemija ob onesnaženju pitne vode je očitno izzvenela

Prah se najbrž še nekaj časa ne bo polegel, ljudje so razburjeni, pred vrati pa so lokalne volitve.

Spremembe v žalski komunali

Onesnaženje pitne vode s fekalijami se je po besedah direktorja žalske komunale Janeza Primožiča zgodilo v preboldskem raztežilniku Likovič s sistemom za pripravo vode. Zgodila se je namreč tehnična napaka glede kloriranja vode. A po njegovi oceni temeljni vzrok aktualne problematike ni ponedeljkova okvara na opremi za doziranje plinskega klora, ampak v snovi fekalnega ali še kakšnega drugega izvora, ki je domnevno vstopila v vodovodni sistem.

Žalska komunala je zdaj uvedla vsakodnevno kontrolo vsebine klora na vsakemu vodovodnemu sistemu, podjetje je prevzelo tudi subjektivno krivdo, zato se v komunali napovedujejo tudi kadrovske spremembe, poroča STA.

Vodo je treba prekuhati tudi za umivanje zob in sadja