V GSK-ju menijo, da so na IVZ-ju kršili pravila konkurenčnosti. Foto: Reuters
V GSK-ju menijo, da so na IVZ-ju kršili pravila konkurenčnosti. Foto: Reuters

Ponudbo za javno naročilo, s katerim je Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) povpraševal po dvovalentnem in štirivalentnem cepivu proti okužbam s HPV-jem, je oddalo samo podjetje MSD. Za dvovalentno cepivo ponudba ni prišla, ampak je podjetje GlaxoSmithKline (GSK), ki proizvaja dvovalentna cepiva, vložilo zahtevek za revizijo.

V GSK-ju so namreč prepričani, da nakup cepiva ni bil izveden na pregleden način, saj ponudniki niso obravnavani na enakovreden način, s tem pa se preprečuje konkurenca med ponudniki. To je sicer že tretje javno naročilo letos, s katerim IVZ želi kupiti omenjena cepiva. Prva dva postopka nabave cepiva proti HPV-ju je IVZ pripravil na isti način kot pri drugih cepivih.

A zaradi specifike naročila tovrstnega postopka ni bilo mogoče izvesti. Prva dva razpisa so zato razveljavili. Zato je IVZ tokrat ponudnikom povpraševanje za dvovalentno in štirivalentno cepivo izdal ločeno. Najugodnejšega ponudnika bo tako izbral ločeno za dvovalentno in za štirivalentno cepivo. IVZ pa bo kupil cepivo na podlagi naročil šolskih zdravnikov, ki izvajajo cepljenje.