V UKC-ju so s poslovnim rezultatom zadovoljni. Foto: BoBo
V UKC-ju so s poslovnim rezultatom zadovoljni. Foto: BoBo

Primanjkljaj namreč predstavlja manj kot 0,1 odstotka vseh prihodkov zavoda v letu 2010. Predsednica sveta UKC-ja Elda Gregorič Rogelj je povedala, da je rezultat kljub črnim napovedim tako ugoden, ker sredi lanskega leta še niso bili dovolj dobro poznani pogoji in obseg programa, ki ga financira zavod za zdravstveno zavarovanje. Tako je klinični center lani po njenih besedah za dodatne programe prejel še 12 milijonov evrov.

Generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec pa je opozoril, da bi bil rezultat še boljši, če bi od ZZZS-ja prejeli vsa načrtovana sredstva za biološka zdravila. ZZZS je namreč bolnišnicam priznal financiranje bioloških zdravil po dejanskih, ne po načrtovanih vrednostih, pri čemer je bil UKC ob 2,5 milijona evrov.

Dejal, da so ugoden rezultat dosegli tudi z zmanjšanjem stroškov, predvsem na področju nadurnega dela, podjemnih pogodb in študentskega dela. Tako so po njegovih besedah prihranili tri milijone evrov.

V UKC prihajajo tuji anesteziologi
Svet je na seji obravnaval tudi stanje na področju čakalnih dob. Vodstvu so naložili, naj uredijo čakalne dobe tam, kjer so še vedno nedopustno dolge. Čakalne sezname bo moralo vodstvo elektronsko urediti in jih prečistiti.

Vrhunec je dejal, da čakalne dobe le v približno 25 primerih presegajo standarde, ki jih je v pravilniku postavilo ministrstvo za zdravje.

Povedal je še, da so predolge čakalne dobe pogosto povezane s premajhnimi zmogljivostmi. Za delo v UKC-ju se trenutno dogovarjajo tudi s 16 anesteziologi iz tujine.